NavMenu

Raščišćavanje Generalštaba biće završeno početkom februara - Trampu bi za hotel trebalo 100 mil EUR?

Izvor: Beta Subota, 25.01.2014. 13:21
Komentari
Podeli

(Foto: Suzana Obradović)

Radovi na raščišćavanju ruševina zgrade Generalštaba odvijaju se po planiranoj dinamici i ukoliko vremenski uslovi dozvole trebalo bi da budu okončani u ugovorenom roku, početkom februara, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu odbrane.

Kako su kazali u ministarstvu, do sada su sve nadzemne etaže u potpunosti porušene, a trenutno se vrši rušenje ukopanog nivoa konstrukcije kao i sečenje i odvajanje armature iz mase šuta, i razbijanje i usitnjavanje betona.

- Vrši se odvoz izdrobljenih blokova betona i drugog šuta. Do sada je na deponiju izvezena oko 1.550 kubnih metara šuta, a na gradilište je dovezeno i deponovano oko 650 kubnih metara zemlje za nasipanje - kazali su Ministarstvu odbrane.

U tom ministarstvu podsećaju da je rašćišćavanje Generalštaba počelo 26. novembra 2013. godine, a rok za završetak je 70 dana. Radove izvodi Vojnograđevinska ustanova "Beograd" i angažovani su građevinski radnici, mašinisti, bravari, vozači, tehničko osoblje, pirotehničari, sanitetsko osoblje i protivpožarna ekipa.

U Ministarstvu odbrane su naglasili da o daljoj sudbini Generalštaba koji ima status spomenika kulture od 2005, odlučuje njen vlasnik - Republika Srbija, odnosno Republička direkcija za imovinu. Zgrada nekadašnjeg Generalštaba urađena je po zamisli arhitekte Nikole Dobrovića, a teško je oštećena tokom NATO bombrardovanja Srbije 1999. godine.

Početkom 2014. godine objavljeno je da je američki biznismen Donald Tramp zainteresovana za zgrade Gebneralštaba i MUP-a Srbije u Ulici Kneza Miloša za izgradnju luksuznog hotela sa pet zvezdica. Direktor Poslovnog udruženja hotelijera i ugostitelja Srbije (HORES) Georgije Genov kazao je agenciji Beta da bi dolazak Trampa povukao i druge investitore u Srbiju.

Prema njegovim rečima, Trampov hotel koji bi mogao biti izgrađen u centru Beograda imao bi preko 300 soba, od kojih bi izgradnja jedne koštala između 150.000 i 200.000 EUR, dok bi ceo hotel vredeo i do 100 mil EUR. Zapošljavao bi i do 500 radnika, ali i više u samoj izgradnji.

Ranije se pominjalo i da su i komanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) zainteresovane za gradnju luksuznog hotela na lokaciji Generalštaba.

O sudbini zgrade Generalštaba, "eKapija" je pisala i ranije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.