NavMenu

Neuređena obala mogla bi postati luksuzna rečna luka - Projekat "Marina na Dunavu kod Kovina" predviđa izgradnju pristaništa, doma sportova i restorana

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.01.2014. 11:08
Komentari
Podeli

Budući izgled marineBudući izgled marine

Na razvoju nautičkog turizma u podunavskim opštinama Vojvodine intenzivno se radi od 2006. godine, kada je urađena "Studija mreže marina na Dunavu u pokrajini". Tim dokumentom, Dunavac u Kovinu i sam Kovin definisani su kao jedna od 13 primarnih lokacija za izgradnju marina u Vojvodini.

Generalnim urbanističkim planom opštine, prostor Dunavca svojom celokupnom vodenom i kopnenom površinom predviđen je za marinski sadržaj i prostor za sport, rekreaciju i turizam, gde se sem objekata koji ne ispunjavaju ove uslove, ne može ništa drugo graditi.

Projekat marine na Dunavcu uradio je arhitekta Nebojša Petković, stipendista opštine Kovin, kao diplomski rad koji je odbranio u septembru 2011. godine, na Univerzitetu u Novom Sadu.

Iako je njegov projekat spreman da bude pretočen u realnost i prihvaćen kao moguće rešenje, još nije urađen Plan detaljne regulacije prostora na Dunavcu, od čega zavisi i realizacija.

Površina zemljišta koje bi zauzela marina sa svim predviđenim sadržajima, iznosi oko jedan hektar, kaže u razgovoru za "eKapiju" Nebojša Petković, autor projekta.

- Trenutno na toj lokaciji ne postoje nikakvi sadržaji, obala je neuređena, a povremeno se taj prostor koristi za pretovar tereta sa brodova. Ovo tlo je izvan plavnog područja, a nalazi se u nebranjenom području – priča naš sagovornik.

Kompletna marina bi bila podeljena na nautički i ribolovački deo. Nautički deo imaće kapacitet od oko 100 vezova i mogućnost pristajanja manjih turističkih brodova za jednodnevna krstarenja, do 25 metara.

- Pristanište za turističke (putničke) brodove bi u zimskim uslovima, kada nema plovidbe, postalo moderno opremljen zimovnik za trgovačke brodove i zaštitni objekat koji će sprečavati zasipanje ulaza u Dunavac rečnim nanosom – objašnjava Petković.

Ribolovački deo bi imao kapacitet od oko 150 ribarskih čamaca, a projektom je predviđena i izgradnja doma sportova.

- Dom sportova na vodi bi bio u okviru marinskog dela kompleksa i omogućavao bi kvalitetno korišćenje sportskih potencijala. Sportski klubovi koji bi mogli da budu osnovani su: veslački klub, plivački, vaterpolo i drugi.

Izgradnja u tri faze

Izgradnja marinskog kompleksa je predviđena u tri faze. U prvoj fazi je planirano postavljanje infrastrukture na vodi (pristupni mostovi, pontoni za privez plovnih objekata, ponton sa pumpom za gorivo), uređenje obale prema projektu i postavljanje neophodnih privremenih objekata.

- U okviru ove faze, predviđena je i izgradnja objekta za sprečavanje zasipanja rečnim nanosom na ulazu u Dunavac sa Dunava. Idejni projekat ovog objekta je urađen, procenjena vrednost je oko 200.000 EUR – navodi sagovornik "eKapije".

Delovi kompleksa koji su planirani u drugoj fazi su glavni marinski objekat (ugostiteljski deo, prodavnice za nautičku opremu, prehrambene prodavnice, uprava marine, pošta, apoteka, info i turistički centar, toaleti i tuševi, apoteka, video nadzor i učionice) i uređenje terena sa parking prostorom. Pretpostavljena vrednost ovog dela projekta je od 800.000 do 1 mil EUR.

U okviru treće faze planirana je izgradnja "suvih dokova" i radioničkog kompleksa, otvorenih sportskih terena i kamp prostora, a procenjena vrednost je oko 300.000 EUR.

U skladu sa EU standardima

Na forumu "Jadranski ekonomski klaster klub", koji je održan u Ankoni od 22. do 25. juna 2013. godine, predstavljen je i idejni projekat marine u Kovinu.

Splitska firma koja se bavi izgradnjom marinske infrastrukture i opremanjem marina "Marmontis", pokazala je interesovanje da bude jedna od učesnika u izgradnji marine u Kovinu. Dat im je Petkovićev idejni projekat "Marina na Dunavu kod Kovina", da ga zajedno sa svojim italijanskim partnerom, sa kojim su gradili i marinu "Porto Montenegro" u Tivtu, pogledaju i da odluče da li će se i u kom obimu uključiti u izgradnju kovinske marine.

- Takođe, rezultat razgovora u Ankoni je pomoć Hrvatske gospodarske komore da se kompletan idejni projekat uskladi sa svim standardima EU, kako bi smo kod izrade glavnog projekta imali što manje problema. Tako ne bismo imali ni probleme sa traženjem sredstava kod fondova EU, za izgradnju kompletne marine u drugoj i trećoj fazi. Pomoć je važna i da bismo na kraju lakše i bez problema dobili sertifikat i kategorizaciju marine u celini – ističe Petković.

Opština Kovin trebalo bi da do kraja januara potpiše ugovor o izradi idejnog projekta kompletne marine Kovin i izradi studije ekonomske opravdanosti. Projekat će raditi tim sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, Klaster transporta i logistike Vojvodine (KTLV) i kao stručni savetnik SBD "Vodomar" Kovin. Projekat će biti predstavljen na sajmu nautike u Beogradu, krajem marta ove godine.

I.M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.