Izvor: eKapija | Ponedeljak, 20.01.2014.| 11:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kuća i plac po ceni stana - U martu počinje izgradnja ekskluzivnog naselja "Sun Hill" u Šumaricama kod Kragujevca (FOTO)

Uživanje u svoj kući i lepo sređenom dvorištu životni je san mnogih. Kako bi ispunili želju sugrađana, "Studioarh-IN" je osmislio kompleks "Sun Hill" po ugledu na američka naselja. Reč je o stambenom kompleksu u Šumaricama, u predgrađu Kragujevca, gde je planirana izgradnja 30 individualnih stambenih objekata. Naselje će biti ograđeno, a ulaz u naselje je planiran kroz dve kapije koje će posedovati šifru za pristup poznatu samo vlasnicima kuća.

Kako najavljuje investitor, planirano je da izgradnja prve faze naselja od 10 kuća počne u martu ove godine.

- Ideja je nastala još 2005. Plac smo kupili 2007. godine, ali do sada smo smatrali da nemamo tržište za ovakav projekat. Kako se stanje na tržištu nekretnina u Kragujevcu menja, sve se manje kupuju nekretnine namenjene za izdavanje, a sve više za sopstvene potrebe. Verujemo da je sada tržište spremno za ovakvo naselje. Već godinu dana pripremamo neophodnu dokumentaciju – kaže za "eKapiju" arhitekta Stefan Stepanović, direktor firme "Studioarh-IN".

Prema projektu "Studioarh-IN", postoje dva modela tipskih kuća - manja od 70 m2 i veća od 95 m2. Obe kuće su projektovane tako da zadovolje potrebe četvoročlane porodice.

- Manja kuća može upotpunosti zadovoljiti potrebe dvočlane porodice sa odraslom decom koja ne žive sa roditeljima, a čija deca i unuci dolaze u posete za vikend itd. Ideja je da ljudi mogu prodati stan u gradu i kupiti kuću van grada i zadovoljiti sve svoje potrebe. Ovakva kuća ima dve spavaće sobe i jednu pomoćnu radnu sobu koja može biti i gostinska – objašnjava Stepanović.

Takođe, predviđena je i izgradnja veće kuće, koja nije tipska. Planirana je na parcalema površine od 6a, a predviđeno je da ima tri spavaće sobe, kupatilo, wc, kuhinju, trpezariju i dnevni boravak.

- Ideja je da ove kuće imaju 170 m2 i više. Ove kuće bi se projektovale u skladu sa zahtevom i potrebama investitora. Jedini uslov je da se ovakve kuće vizuelno i estetski uklope u ostatak naselja. Kako smo mi i projektantska kuća, uslov je da učestvujemo u procesu projektovanja – napominje naš sagovornik.

U zavisnosti od tipa grejanja koje kupac izabere zavisiće energetska efikasnost kuće. Osnovna cena i oprema podrazumeva kuće koje su izolovane stiroporom sa 10 cm na zidovima i 15 cm kamenom vunom preko tavanice.

- Moguće je postići i A razred energetske efikasnosti ali to utiče i na cenu same kuće, što će zavisiti od kupca.

Investitor promoviše ovo naselje kao mesto gde se kuća i plac mogu dobiti po ceni stana.

- To podrazumeva da je cena male tipske kuće sa tri ara placa 54.000 EUR bez PDV-a. Smatramo da je moguće prodati stan od 60 m2 u centru grada i kupiti kuću. Zasada smo veoma prijatno iznenđeni reakcijom i interesovanjem potencijalnih kupaca. Već imamo nekoliko predugovora sa potencijalnim kupcima. Mi ne prodajemo nekretnine pre otpočinjanja gradnje, to je politika firme, tako da ćemo dogovore iz predugovora realizovati i potvrditi ugovorima kada izgradnja počne – ističe Stepanović.

Predviđena je izgradnja u tri faze, ali ako potražnja bude velika, naselje će biti izgrađeno u dve faze, odnosno u prvoj fazi će biti deset kuća, a u drugoj 20.

U firmi "Studioarh-IN" kažu da sarađuju sa skoro svim "zdravim" firmama na području Kragujevca.

- Kako se dugo bavimo ovim poslom, izvođenjem i prodajom nekretnina, imamo stalne saradnike u koje smo sigurni i u čiji kvalitet radova ili materijala verujemo.

S.O.

Fotogalerija
Kuće po ugledu na američki koncept - "Sun Hill" Kragujevac

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.