Izvor: eKapija | Četvrtak, 16.01.2014.| 11:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kule bliznakinje na mestu hotela "Jugoslavija" - Pogledajte kako će izgledati stambeno-poslovni kompleks "Dunavska kapija" vredan 227 mil EUR

Dve kule, luksuzni tržni centar, više od 40.000 kvadrata poslovnog i stambenog prostora, prestižni hotel. To su sadržaji kojima će raspolagati budući kompleks "Dunavska kapija" čija bi izgradnja na Zemunskom keju, na mestu hotela "Jugoslavija", trebalo da počne 2016. godine. Preuređenjem prostora na 5 hektara "Juga" će postati deo hotelskog brenda "Kempinski", a da bi se sve realizovalo potrebno je 227 mil EUR.

Prvi gosti na dunavski kej stići će 2019. godine. Dve godine je kažu u beogradskom "Real holding"-u, koji u ime investitora, grčke kompanije "QS Investment" upravlja rekonstrukcijom, potrebno da se prikupe sve dozvole. Sada se čeka usvajanje koncepta plana.

- Potrebno je da se izradi, obradi i usvoji sam plan detaljne regulacije za Blok 11 i da se sprovede javni konkurs za idejno-arhitektonsko rešenje - kaže za "eKapiju" Rajan Rajičić, direktor preduzeća "Real Holding".

- Nakon toga sledi proces izrade glavnog projekta, usaglašavanje zahteva lokacije sa uslovima i mogućnostima javnih komunalnih preduzeća i gradskih sekretarijata. Prema pokazateljima iz našeg dinamičkog plana, pa i procenom naših planera, smatramo da će se sve pripremne radnje završiti u periodu od 18-20 meseci.

Bazen na krovu hotela, luksuzni stanovi i šoping po svetskim standardima

Ukupna površina budućeg kompleksa iznosiće 137.500 m2, a po ugledu na svetske metropole predviđeno je da Beograd dobije dve kule visine 133 m.

Plan predviđa da u jednoj zgradi bude oko 20.000 m2 luksuznih stanova od kojih će deo ili svi nositi prestižni potpis brenda "Kempinski". U drugoj bi se nalazio ekskluzivni kancelarijski prostor i određen broj poslovnih apartmana na površini od oko 20.000 m2 koji će biti ponuđeni u zakup.

U kule bi bio smešten i šoping mol koji će prodavati samo višu gornju zonu brendova, ili kako kažu, sve one marke zbog kojih ljudi inače putuju iz zemlje da bi ih nabavili.

- Kapacitet budućeg hotela biće 260-280 ključeva, od čega će najmanje jednu trećinu činiti rezidencije i apartmani dok će ostalo biti standardne i sobe viših standarda. Hotel će raspolagati i renomiranim sportsko-rekreativnim i SPA centrom, imaće nekoliko luksuznih restorana, predviđen je i pansion za kućne ljubimce, konferencijski i banket blok, bazen bar na krovu hotela - kaže Rajičić.

Da li tačan naziv hotela još ne postoji ili se ljubomorno čuva u "Real holding"-u ne mogu sa sigurnošću da kažu. Nezvanično, Jugoslavija će postati "Kempinski Hotel Beograd".

Čak 30% površine u kompleksu biće pokriveno zelenilom, a kako bi saobraćaj u ovom delu grada nastavio da se odvija normalno, biće izgrađen podzemni parking.

Izgradnja "Dunavskih kapija" zaposliće 15.000 ljudi.

Najpre kule pa obnova hotela

Šta će od novih sadržaja na dunavskoj obali prvo biti urađeno i kojim redom će se izvoditi radovi, Rajičić kaže da je u ovom trenutku nemoguće precizno odgovoriti.

- Ono što se sa sigurnošću moze reći jeste da je rekonstrukcija i adaptacija glavne hotelske zgrade nešto što će biti poslednje započeto. Prvo se moraju u potpunosti izgraditi i na primarnu mrežu priključiti svi podzemni objekti, a to podrazumeva i temelje novoplaniranih zgrada kao i ojačavanje i obezbeđivanje temelja postojećih. Logično će za tim uslediti izgradnja dve kule, a u određenom trenutku otpočeće se sa rekonstrukcijom glavne hotelske zgrade imajući u vidu paralelan rok za završavanje svih sadržaja.

Najveći problem predstavljaće to što od 1974. godine u Beogradu nije građeno ništa što je visoko kao što bi bile kule "Dunavske kapije". Sve je rigidno zakonski određeno, pa se nadležni plaše da odobre početak radova, kažu u "Real holding"-u.

Ipak, Urbanistički plan za glavni grad, koji bi uskoro trebalo da bude usvojen, odrediće tačne kriterijume višespratnosti u prestonici, pa će investitori tačno znati koliko smeju da grade u zavisnosti od delova grada. Studiju je uradio Urbanistički zavod grada, a prema njoj najviše zgrade u Beogradu nicaće na Novom Beogradu, u blizini auto-puta i u predelu priobalja.

I.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.