NavMenu

Predstavljamo vam prvonagrađeno rešenje uređenja Sremskih Karlovaca (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 24.12.2013. 08:59
Komentari
Podeli

Prvu nagradu na konkursu za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja dela starog centra Sremskih Karlovaca i njegovog neposrednog okruženja dobio je tim koga čine arhitekte Dragomir Todorović, Julija Jovanović, Žika Jeftović, Uglješa Todorović i Milan Trubanov.

Konkursom je obuhvaćen deo centra Sremskih Karlovaca, deo od Trga Branka Radičevića, Trga patrijarha Brankovića do prostora između saobraćajnog pravca Subotica – Beograd i ulice Ivana Mažuranića.

- Pešački tokovi ka i kroz trgove, kao i zona njihovog ukrštanja su polazna osnova uređenja partera. Centralna tačka ukrštanja, pun krug, asocijacija je na kružnu Kapelu mira i Okrugli sto, iz kojeg se razvija geometrija parternog rešenja u sva četiri pravca. Prema Trgu Branka Radičevića krug se transformiše u linije upravne na ogradu Patrijaršije, dok se ka Trgu patrijarha Brankovića razvjaju koncentrične kružne linije do portala novog objekta i dalje po dubini prelaze u radijalne kose linije, usklađene sa rasterom objekta uspostavljajući celovitost partera i arhitekture - navode prvonagrađene arhitekte.

Na gabaritu postojećeg tržnog centra koji se ruši, postavljen je novi objekat lučne forme sa kružnim portalom koji definiše centralni prostor trga. Portal novog objekta postavljen je na osovini centralne zone i svojom formom uspostavlja vezu između starog i novog. Unutar objekta formiran je atrijum sa zelenim i vodenim površinama obrađen tako da čini jedinstven prostor sa parternim rešenjem, zelenilom trga i neposredne okoline. Vizura koja se proteže od centra (kruga) kroz portal i duž niskog zelenila unutar atrijuma se završava vertikalnom ozelenjenom površinom postavljenom niz fasadni zid Sokolskog doma.

Fasada je usklađena sa obradom partera tako da horizontalni ritam popločanja prelazi u vertikalnu podelu na fasadi, stvarajući jedinstvo unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Dominantna staklena površina postavljena je dužinom trga, kao neutralna pregrada u kojoj se reflektuju okolni objekti jedinstvene arhitektonske i likovne vrednosti.

Zaštićeno zelenilo, novo zelenilo i otvoreni atrijum su usklađeni sa parternim rešenjem. Postojeći spomenik i česma se zadržavaju. Zelene površine između puta Subotica-Beograd i ulice Mažuranićeve namenjene su delom za park sa mestima za odmor i rekreaciju uz desnu stranu potoka, u nastavku je smešteno dečije igralište i cvetna pijaca. Urbani mobilijar pozicioniran je prema prostornom rešenju, uz istorijske objekte forme kandelabra i ostalih klasičnih elemenata, dok je uz savremene objekte modernog dizajna.

Fotogalerija
Idejno rešenje uređenja Sremskih Karlovaca
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.