Izvor: eKapija | Utorak, 03.12.2013.| 13:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Projekat MILD Home stigao u Srbiju - Savski venac dobija ekološko naselje na 3ha

Ilustracija
Ilustracija

Građani Savskog venca mogli bi da dobiju prvo eko naselje u Beogradu, a i u Srbiji. Ideja o ekološkom stanovanju došla je iz Evropske unije, a osim naše zemlje učestvuju i Italija, Austrija, Rumunija, Bugarska, Grčka i Mađarska.

Kako će naselje izgledati biće poznato u februaru 2014. godine kada će se znati pobednici Konkursa za arhitektonsko-urbanističko rešenje Eko zelenog naselja koje čine MILD Home objekti (skraćenica od: My Modular, Intelligent, Low cost, Do it yourself, nearly zero energy House for our Eco Green Village). U pitanju je projekat koji se sprovodi u okviru SEE transnacionalnog programa saradnje Evropske unije za istraživanja i razvoj.

Nina Mitranić, vođa projekta, objašnjava za "eKapiju", da je Opština Savski venac dala predlog lokacije, ali da se takvo naselje može graditi bilo gde u Srbiji.

- Želimo da čujemo šta će reći arhitekte kada je u pitanju izgled naselja, materijali koji će biti korišćeni, nove ideje, a sve u cilju da napravimo modularne, "pametne", niskobudžetne kuće koje se mogu graditi po principu "uradi sam". Reč je o kućama koje su energetski efikasne, a čija je cena niža od uobičajene - objašnjava Mitranić i dodaje da bi se time pokazalo da li je izgradnja naselja sa niskim uticajem na životnu sredinu u regionu Jugoistoče Evrope izvodljiva i finansijski dostupna običnim građanima koji žele da dođu do stambenog prostora.

Prema rečima naše sagovornice, posle pomenutog konkursa sledi izrada studije izvodljivosti.

- Glavni cilj jeste da se tokom projekta istraže najbolje ideje odabrane na konkursu, i da se omogući njihova dalja i detaljnija razrada, što može obezbediti solidnu osnovu za potencijalnu realizaciju prototipa kuće – navodi sagovornica "eKapije".

Ona se ipak nada da ovo neće ostati samo na nivou ideje, već da će zelena naselja biti izgrađena po celoj Srbiji.

- U zavisnosti od izabranog rešenja, znaćemo i cenu izgradnje, pa ćemo sa tim izaći pred državu i banke ako žele da ulože novac u ovaj projekat.

Eko naselje na Savskom vencu

Zeleno naselje, prema sadašnjim podacima, moglo bi da nikne u Borskoj ulici u najjužnijem delu opštine Savski venac, na samoj granici sa opštinom Voždovac. Konkursna lokacija naslanja se na Borsku ulicu, blizu raskrsnice sa Crnotravskom i obuhvata oko 3ha.

- Ta lokacija sada pripada Vojsci Srbije, a urbanističkim planovima predviđena je za stanovanje.

Lokacija predviđena za eko naselje
Lokacija predviđena za eko naselje

Projektovani tip zgrade neće predstavljati samo inovativni model gradnje, već i novu filozofiju stanovanja, izraz novog načina života koji ukazuje na vezu između ljudi, njihovih domova i životne sredine.

Dodatni deo zadatka je projektovanje eko zelenog naselja, stambene celine koja nastaje kao skup stambenih jedinica projektovanih na ovaj način.

Kuće za mlade ljude

Osnovna ciljna grupa MILD kuća jesu mladi parovi i mlade porodice. Predlaženo je da površina bude od 40 m2 do 90 m2 po stambenoj jedinici, a svaka od njih bi trebalo da ima pristup otvorenom prostoru – terasi ili vrtu.

Sve MILD kuće ne bi trebalo da budu iste, trebalo bi da postoji mogućnost da se prilagode ukusu korisnika i njihovom načinu života, planirano je da bude između 100 i 200 stambenih jedinica.

U naselju će biti objekti za individualno stanovanje i objekti za kolektivno stanovanje maksimalne visine prizemlje i tri sprata.

Uz eko kuće planirani su i drugi objekti: obdanište, dnevni boravak za decu, zajedničke prostorije višestruke namene, prostor za okupljanje ili rekreaciju i dr.

Namera je da stanovnici eko zelenog naselja pešače ili voze bicikl u okviru naselja, a da koriste javni prevoz za ostale vrste putovanja. Razmatraju se i altrenativni vidovi prevoza, kao što su zajedničke vožnje i deljenje automobila (carpooling, car sharing), električna vozila i slično.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE