NavMenu

Ministarstvo građevine konačno dalo saglasnost na novi GUP Beograda - Dokument sada čeka Skupštinu grada

Izvor: Blic Petak, 08.11.2013. 09:51
Komentari
Podeli
Ministarstvo građevinarstva i urbanizma dalo je saglasnost na novi Generalni urbanistički plan (GUP) Beograda 25. septembra.

Plan je Ministatarstvu dat na proveru još u decembru prošle godine, a odobrenje je dobijeno tek sada. Zbog toga je Beograd, kako kažu u gradskoj upravi, izgubio nekoliko važih donacija, i skoro godinu dana za izgradnju. Oni tvrde da je zadržavanje bilo političke prirode, jer je saglasnost data dan nakon smene gradonačelnika Dragana Đilasa. U resornom ministarstvu tvrde da gradnja nije bila zaustavljena.

- Saglasnost nam je stigla tek pre dva dana. To govori o ažurnosti ministarstva, koje je GUP držalo skoro godinu dana na razmatranju. Na kraju je ministar potpisao dokument kakav je bio prvobitno predat još u decembru, zbog čega se nameće pitanje da li je plan zadržavan s namerom da se koči gradska vlast i gradonačelnik. Reč je o 50% infrastrukturnih projekata na teritoriji celog grada - kaže Dejan Vasović, gradski arhitekta.

Kako Vasović dodaje, grad će i dalje morati da čeka sa gradnjom, jer GUP sada mora na izglasavanje u Gradsku skupštinu, koja će biti formirana tek nakon - gradskih izbora.

- Privremena uprava nije u obavezi da usvoji GUP, ali može ako proceni da je ključno za funkcionisanje grada - dododaje Vasović.

Nakon usvajanja GUP-a, neophodno je usvojiti i 10 planova generalne regulacije, koji su neophodni za realizaciju projekata, jer je GUP samo strateški dokument.

U Ministarstvu građevine tvrde da su uvidom u dostavljeni planski dokument u decembru nadležne gradske službe ucrtale lokaciju sedmog groblja, koja do tada nije postojala, zbog čega je GUP vraćen na doradu.

Oni dodaju da navodno zadržavanje nije imalo nikakve veze sa politikom, kao i da izgradnja zbog toga nije kočena.

- Važno je istaći da sve do donešnja planova važi Generalni plan Beograda do 2021, iz čega se jasno zaključuje da zbog pomenute procedure investicije u Beogradu nije zaustavio ministar. Dozvole za gradnju moguće je izdavati na osnovu postojeće i dalje važeće planske dokumentacije - zaključuju u Ministarstvu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.