Izvor: Danas | Utorak, 21.11.2006.| 07:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Opština Šabac sprema se za nove "greenfield" investicije

Šabačka opština učinila je značajan iskorak u pripremi ambijenta za privlačenje stranih investicija. Zemljište na kome će biti izgrađena zapadna industrijska zona već je otkupljeno i uveliko se radi i na izgradnji magistralnog puta do Sremske Mitrovice.

Formirano je i zajedničko preduzeće sa Italijanima koje treba da pripremi teren i sve što je potrebno za poslovanje te zone. Nakon boravka predsednika Srbije Borisa Tadića u Italiji, gotovo je izvesno da će firme iz pokrajine Veneto preseliti svoje kapacitete iz Rumunije u našu zemlju, a preduslov za to je izgradnja auto-puta koji bi od Sremske Mitrovice preko Šapca vodio do Loznice i Sarajeva.

Plan izgradnje zapadne industrijske zone već je pripremljen, sa pravne strane sve je regulisano, ali predstoji najvažniji deo - izgradnja infrastrukture. U toku ove zime biće urađeni planovi izgradnje elektro i gasne mreže kao i saobraćajnica. Na proleće, čim vremenski uslovi to dozvole, startovaće i prvi radovi.

Treba reći da je najvažniji cilj ovih investicija rešavanje pitanja zapošljavanja, jer na posao čeka oko 20.000 nezaposlenih, uglavnom mladih Šapčana.

Nova zona dobiće i kvalitetne sadržaje s obzirom na to da je u planu izmeštanje šabačkog vašarišta pored Save, grad tu treba da dobije i sajamski kompleks kao i kvantašku pijacu.

Za izgradnju infrastrukture biće izdvojeno 215 miliona dinara, od čega je iz Nacionalnog investicionog plana odobreno 120 miliona dinara, a industrijska zona u Šapcu jedan je od prioriteta.

Firme:
Grad Šabac
Tagovi:
Boris Tadić
Veneto
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.