Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.06.2013.| 16:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvaranje "Atlas Capital Centra" u Podgorici na jesen 2013. - Otkrijte kako će izgledati kompleks vredan 140 mil EUR

Budući izgled centra

U momentu kada čitav region pokušava da dovede bogate šeike u svoje zemlje, Crna Gora je očigledno odlučna da na kraju pobedi. Šeik Zajed, ujedinitelj i osnivač Ujedinjenih Arapskih Emirata, dobio je danas ulicu u Podgorici!

Na svečanom otvaranju ove ulice, najavljen je i završetak grandioznog "Atlas Capital Centra", zajedničke investicije domaće "Atlas Capital Group" i kraljevske porodice iz Abu Dabija, odnosno kompanije "Capital Investment", koji se odavno iščekuje i odlaže.

Predsednik "Atlas Group", Duško Knežević, kazao je za "Pobjedu" da će se "Atlas Capital Centru", vrednom 140 mil EUR, naći mnogobrojna diplomatska predstavništva i poslovna predstavništva najpoznatijih svetskih kompanija i brendova.

Staklena fasada kao "zaštini znak" - budući izgled poslovne zone

- U ovom trenutku kada još uvek osećamo teške posledice krize, možemo, i pored neminovnih pomeranja rokova realizacije, najaviti završetak radova i svečano otvaranje na jesen ove godine. Zato danas kad stojimo pred ovim zdanjem koje menja izgled grada, postavlja nove standarde izgradnje, energetske efikasnosti i ekološke gradnje, imamo razlog da budemo vrlo ponosni, mi koji smo ga izgradili, ali i naši sugrađani - rekao je Duško Knežević.

"eKapija" vam predstavlja nekoliko animacija - kako bi trebalo da izgledati ovaj centar, kao i fotografiju sa gradilišta, ali i to - šta će se sve u ovom biznis centru naći.

"Atlas Capital Centar" predstavlja spoj poslovne, komercijalne i rezidencijalne zone, ukupne površine od oko 93.000 m2. Smešten je u centralnom delu grada, preko Morače. Granice lokacije na kojoj se nalazi zapravo su ulice Cetinjski put, Bulevar Ilije Plamenca i Ljubljanska. Osim toga, objekat je kružnim tokom direktno povezan i sa Bulevarom Džordža Vašingtona i Bulevarom Revolucije.

Sa gradilišta - veći deo radova je završen

Kako je objavljeno na zvaničnoj Internet stranici "Atlas Capital Centra", poslovni deo kompleksa sačinjen je od dve celine i hotela u sredini. Nivo prizemlja i nivo -1, predstavlja komercijalnu zonu u "Atlas Capital Centru". Rezidencijalni deo ima pet stambenih lamela, a ovde će biti smešteno i 90 luksuznih poslovnih apartmana.

Projekat ovog stambeno-poslovnog centra izradio je "BusinessArt", čije je sedište u Italiji, a koji posluje u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Poslovna zona

Staklena fasada prepoznatljivi je znak poslovne zone "Atlas Capital Centra". Biznis deo sastoji se od dve poslovne kule, sa strane, i hotela u sredini, a trebalo bi da ima ukupnu površinu od oko 32.500 m2.

- Poslovni prostor svojim standardom zadovoljiće sve potrebe savremenog kancelarijskog poslovanja. Kule će imati recepcije, a biće opremljene savremenim protivpožarnim sistemon, sistemom nadzora i upravljanja, uz centralnu klimatizaciju.

Na poslednjoj etaži u jednoj kuli nalaziće se restoran sa terasom.

Šoping u mediteranskom stilu

Prizemlje u svim segmentima objekta i nivo -1 čine šoping zonu "Atlas Capital Centra". Površine oko 14.000 m², ova zona sa spoljne strane izlazi na glavne gradske ulice, a atraktivnost je obezbeđena uređenim atrijumima po principu trgova u Italiji, sa fontanom...

Šoping zona u stilu mediteranskih trgovina

Hotel

Biznis hotel je smešten između dve poslovne kule i prostire se na površini od 9.700 m2. Imaće visoku kategoriju - četiri zvezdice. Kapacitet hotela je oko 133 sobe, a tu su i konferencijska sala, spa i fitnes centar, lounge bar, restoran.

Podzemni parking

"Atlas Capital Centar", kako je predviđeno, imaće oko 800 parking mesta na tri podzemne etaže, podeljene između stambenog, poslovnog, komercijalnog i hotelskog dela. U objektu je projektovan "Garage Management System" koji omogućava jednostavno nalaženje slobodnog parking mjesta, rezervaciju parkinga, kao i upravljanje različitim potrebama za parkingom u toku dana.

Najave i iščekivanja

Kompanija "Capital Investment" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisala je sa crnogorskom Atlas grupom sporazum o zajedničkom investiranju u projekat "Atlas" biznis centar u Podgorici još 2007. godine.

Otvaranje se odavno iščekuje, a rokovi pomeraju. Građevinski deo već neko vreme je završen. Duško Knežević prošlog decembra najavio je za podgoričku "Pobjedu" da će zvanično otvaranje biti pre početka letnje sezone 2013, ali je taj rok probijen. Zbog toga je današnja najava, da će "Atlas"-ovo carstvo biti svečano otvoreno na jesen, izazvala veliku pažnju.

- "Atlas Capital Centar" je faktički završen i sada radimo na "punjenju". Nismo rešili još problem hotelskog operatera i nismo definisali komercijalni prostor za kompanije koje treba da ga zakupe. Partner iz Abu Dabija insistira na tome da se poslovni prostori ne prodaju, već da se daju pod zakup. Takođe, oni insistiraju na velikim svetskim brendovima, ali tokom krize nije lako sklopiti takve aranžmane. U poslovnom delu biće smešteno i nekoliko ambasada. Sigurno će to biti Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata, a u pregovorima smo i sa još nekoliko ambasada. I mi iz "Atlas grupe" ćemo se kompletno preseliti u jednu od kula "Capital centra" – kazao je Duško Knežević još krajem prošle godine za "Pobjedu".

M.S.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.