NavMenu

Stiže li katarski kapital u srpski sport? - U Košutnjaku planirana izgradnja Centra za medicinu, psihologiju i analitiku sporta

Izvor: eKapija Petak, 14.06.2013. 13:44
Komentari
Podeli

Budući izgled Centra za medicinu, psihologiju i analitiku u sportuBudući izgled Centra za medicinu, psihologiju i analitiku u sportu

Ukoliko se steknu svi uslovi, u Beogradu bi već naredne godine mogla da počne izgradnja jedinstvenog Centra za medicinu, psihologiju i analitiku sporta. Reč je o projektu republičkog Zavoda za sport koji bi objekat sportske medicine izgradio u okviru svog poslovnog kompleksa u Košutnjaku.

Izgradnja novog centra za sportsku medicinu mogla bi da se realizuje i kao zajednički projekat republičkog zavoda i svetske klinike za ortopediju i sportsku medicnu "Aspetar" iz Katara. Naime, delegacija ove klinike, koju je predvodio direktor Hakim Chalabi, posetila je u sredu (12. juna 2013. godine) rebuplički Zavod za sport gde se razgovaralo o planovima za uspostavljanje stručne i naučne saradnje. Deo podrške trebalo bi da obuhvati i finansijsku pomoć pri dogradnji i rekonstrukciji sadašnjeg Centra za motoriku i analitiku u sportu. Potpisivanje sporazuma o saradnji ove dve instutucije, kako je rečeno na konferenciji za novinare, može se očekivati već u septembru.

- Kada se postigne konačan dogovor o saradnji sa klinikom "Aspetar" razgovaraćemo i o podršci koju bi mogli da nam pruže u izgradnju novog Centra za medicinu, psihologiju i analitiku sporta – rekao je za "eKapiju" direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije Jasminko Pozderac.

- Postoji i mogućnosti da se objekat izgradi kao projekat javno privatnog partnerstva, ali sitacija je teška i ne treba se zanositi da bi u neko skorije vreme moglo da se uđe u realizaciju ovog projekta.

Kako je rekao sagovornik "eKapije", ideja o izgradnji novog centra za sportsku medicinu stara je oko 3 godine, koliko je prošlo i od kada je urađen projekat budućeg centra, ali da bi se ozbiljnije krenulo sa realizacijom i pronašla sredstva, neophodno je najpre da grad usvoji Generalni plan regulacije Košutnjaka.

- Imamo završen projekat ali do realizacije treba da prođe još barem godinu dana – ističe Pozderac.

- Osamnaest godina se čeka na usvajanje Generalnog plana regulacije Košutnjaka pa ne možemo da dobijemo dozvolu za izgradnju novog objekta. Onog trenutka kada se taj plan usvoji, a ja se nadam da bi to moglo da se dogodi sledeće godine, postajemo ozbiljni u nameri da dobijemo najpre lokacijsku i građevinsku dozvolu, pokušamo da obezbedimo sredstva i izgradimo objekat koji je za srpski sport u ovom trenutku neophodan.

U centru bi se, prema rečima Pozderca, radila sportsko-medicinska, psihološka i motorička testiranja, ali centar ne bi bio namenjen samo profesionalnim sportistima u Srbiji.

- Želimo na prvom mestu da postanemo lideri u regionu. Budući Centar ne bi bio samo na usluzi sportistima već i rekreativacima, studentima, deci i starijim osobama jer moramo podjednako da vodimo računa o svima.

Potrebno 1 mil EUR

Novi objekat sportske medicine bio bi izgrađen na mestu postojećeg Centra za motoriku i analitiku u sportu koji se nalazi pored ulaza u upravnu zgradu republičkog Zavoda za sport na Košutnjaku. Međutim, novi objekat bio bi izgrađen od nule, budući da postojeća zgrada nije uslovna da pretrpi nikakvu rekonstrukciju, jer je 70-ih godina građena na peščanim temeljima.

Novi objekat bi prema projektu zauzimao površinu od oko 2.100 m2, a prostirao bi se u 4 etaže. U suterenu bi se nalazile prostorije za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, na prvom spratu medicina sa fukcionalnim testiranjem (funkcionalna dijagnostika), drugi sprat je predodređen za ambulante, a u potkrovlju bi se celom dužinom prostirala sala za motorička testiranja.

Za izgradnju ovakvog objekta bilo bi potrebno oko godinu dana, i u njega bi, prema proceni republičkog Zavoda za sport, bilo potrebno uložiti oko 1 mil EUR.

Pozderac smatra da su to krajnje realna sredstva, budući da 80% opreme koja bi bila uneta u novi objekat Zavod već poseduje.

"Aspetar" podržava najbolje

Klinika "Aspetar" planira da podrži samo tri instituta u Evropi, a to su Francuski INSEP, CONI u Italiji i Zavod za sport i medicinu sporta RS.

Kako je rekao Pozderac, detalji saradnje katarske klinike sa zavodom u Srbiji, tek treba da budu utvrđeni ali će se ona odnositi pre svega na edukaciju. Zaposlenima u Zavodu za sport Republike Srbije pružila bi se prilika da obiđu najistaknutije svetske kongrese iz oblasti sportske medicine, budući da im je odlazak zbog finansijakih sredstava do sada bio ograničen. Zavod bi postao deo alijanse nejozbiljnijih svetskih instituta u sportu a dobio bi i mogućnost da sam bude organizator jednog tako velikog kongresa. Uz to, saradnja bi se zasnivala i na razmeni studenata i zaposlenih.


Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta, Predrag Peruničić, rekao je da će takva saradnja biti jedna od najvrednijih stvari koju će srpski sport imati u oblasti edukacije, i da će ministarstvo pružitu svestranu podršku u saradnji ove dve institucije.

Do saradnje između Zavoda za sport RS i klinike "Aspetar", došlo je na inicijativu prof.dr Nebojše Popovića, proslavljenog rukometnog reprezentativaca, danas vrhunskog hirurga, profesora na fakultetu i nosioca programa edukacije u bolnici "Aspetar".

I.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.