NavMenu

Milion evra za udobnije učenje - Nastavno-turistički kompleks "Goč" dobija novu laboratoriju, restoran, smeštajne kapacitete, sale za seminare...

Izvor: eKapija Petak, 07.06.2013. 17:24
Komentari
Podeli

Budući izgled kompleksa "Goč"Budući izgled kompleksa "Goč"

Nastavna baza "Goč" ušuškana u najšumovitijem delu istoimene planine nakon skoro šest decenija postojanja dobija novi izgled.

Od 1956. godine, ovo nastavno – turističko naselje beogradskog Šumarskog fakulteta primilo je hiljade studenata, srednjoškolaca, stručnjaka iz oblasti šumarstva, ali i mnogobrojne turiste. Na površini od 3.731 hektara pored šuma i šumskih rasadnika, ovaj nastavni kompleks činili su konačišta "Piramida" i "Studenac", kao i vile "Vlasta" i "Planinka".

Prema rečima Aleksandra Vlajnića, direktora nastavne baze "Goč", u aprilu ove godine počela je izgradnja novog objekta u ovom kompleksu površine oko 1.200 kvadratnih metara u četiri etaže.

- Nova zgrada naučnog centra od 800 m2 imaće tri laboratorije opremljene najsavremenijom opremom za obuku studenata beogradskog Šumarskog fakulteta, ali i drugih fakultetskih ustanova, zatim tri prostorije za održavanje seminara sa pokretnim zidovima koje mogu da se spoje u jednu veliku konferencijsku salu, kao i kompjuterski centar - objašnjava Vlajnić za "eKapiju".

Za sada je postavljen temelj i radi se prvi nivo ovog objekta, a biće izgrađen još jedan sprat i potkrovlje. Ukoliko sve bude teklo po planu, kako kaže naš sagovornik, naučni centar će do Nove godine biti "stavljen pod krov", a u maju naredne godine trebalo bi da primi i prve posetioce.

Čuveni "Studenac" iz kojeg mnoge generacije nose najlepše uspomene sa rekreativnih nastava i iz studentskih dana je srušen, ali na njegovom mestu niče komforniji smeštaj.

- "Studenac" je imao spavaonice i zajedničko kupatilo, a novo konačište će imati 40 ležaja gde će biti jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih soba sa zasebnim kupatilima – dodaje Vlajnić.

U okviru ovog projekta planirana je i rekonstrukcija simbola ovog kompleksa, hotela "Piramida", koji je ima jedanaest soba.

Umesto stare menze, planirana je izgradnja restorana, gde će se kao i do sada služiti domaći specijaliteti, ali u lepšem i modernijem ambijentu.

Prema Vlajnićevim rečima, ovakav kompleks zahteva i novi magacinski prostor, te će u okviru gočkog naselja biti smešten i objekat koji je namenjen u te svrhe.

Iako su "zrele za obnovu", "Vlasta" i "Planinka" moraće da sačekaju bolje dane. Ove dve vile ukupnog kapaciteta od 48 ležaja, nisu obuhvaćene planom rekonstrukcije, ali kako kaže Vlajnić, "Goč" će uskoro aplicirati za dobijanje novca za njihovu adaptaciju.

Finansiranje iz IPA fondova

Izvođač radova je "Zidar" iz Negotina, a ukupna vrednost projekta je 1 mil EUR, od čega je za građevinske radove namenjeno 800.000 EUR, dok je će za opremanje biti utrošeno 200.000 EUR.

Rekonstrukcija planinskog kompleksa samo je jedan deo projekta "Unapređenje infrastruktura visokoškolskih ustanova u Srbiji - EU HETIP", koji EU finansira sa 22 mil EUR iz pretpristupnih fondova EU (IPA), kako nam je rekao Vladimir Marjanović, inženjer firme "Safege" koja je zadužena za nadzor radova u okviru programa.

Za studente i turiste

Zbog mešovite šume jele, bukve, crnog bora i hrasta koja predstavlja prirodnu retkost, naselje "Goč" je namenjeno prvenstveno za terensku nastavu iz oblasti šumarskih nauka. Zato se u tom kompleksu održavaju svi vidovi usavršavanja od prakse za srednjoškolce do naučnih istraživnja studenata master studija i doktoranata, a tu je i centar za obuku u oblasti šumarstva, prerade drveta, pejzažne arhitekture i hortikulture, ekološkog inženjeringa i zaštite životne sredine.

Renovirani kompleks će, kao i do sada, biti otvoren i za sve ljubitelje prirode. U periodu kada se ne održava terenska nastava, naselje decenijama u nazad prima turiste, a od sledećeg proleća, osim netaknute prirode, dočekaće ih i udobniji smeštaj.

I.M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.