Izvor: eKapija | Utorak, 30.04.2013.| 14:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograđani projektovali hotelsko-turistički kompleks u Baošićima - "Carine" će imati hotel, vile sa 5 zvezdica i depandanse

Baošići
(Budući izgled kompleksa)

Beogradski tim arhitekata – "Acid group", pobednik je konkursa za idejno rešenje hotelsko-turističkog kompleksa "Carine", na crnogorskom primorju.

Kompleks u Baošićima, nadomak Herceg Novog, na oko 2,84 hektara, imaće dve celine – hotel sa 4 zvezdice, kao i kompleks vila i depandanasa, sa pratećim objekatima. Vile su sa 5, a depandansi sa 4 zvezdice. Takođe, planirani su i dodatni sadržaji - otvoreni sportski tereni, objekti za zabavu i rekreaciju, bazeni za odrasle i decu.

Investitor ovog urbanističko-arhitektonskog konkursa je podgorička kompanija "Carine", a raspisala ga je Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog. Prvonagrađeni rad treba da posluži kao osnov za izradu urbanističkog projekta.

Nagrađeno rešenje, po oceni žirija, predstavlja karakterističnu meditaransku građevinu – uski prolazi, ozelenjavanje pešačkih trasa, kameni zidovi, stepeništa i slično. Kompleksom dominira bela boja, tipična za ovo područje.

Baošići

Hotel je funkcionalno povezan sa vilama i depandansima, ali i jedna i druga celina mogu da posluju samostalno. Deo na kome se nalazi hotel zauzima oko 17.770 m2, a deo sa vilama – 5.900 m2. Naravno, tu su i pripadajuće saobraćajnice i tereni za sportove na otvorenom.

Prema idejnom rešenju, hotel ima šest etaža. Osim soba i apartmana, imaće restorane i različite kafee, sportske i velnes sadržaje, prostor za poslovne događaje itd. Orjentacioni broj soba je 140, a imaće i najmanje 15 apartmana. Hotel će imati liftove za goste, kao i teretni i servisni lift. Na ulazu će postojati pultovi za recepciju, portira i nosača prtljaga, kao i aperitiv bar.

Direktor "Carina" Čedomir Popović, kazao je da je izradnja ovog kompleksa veoma izvesna, a da će, ukoliko se odluče za faznu gradnju, prva faza biti izgradnja hotela, te da će se tek kasnije pristupiti izgradnji vila i depandansa.

Deo prostora na kome bi kompleks trebalo da bude smešten

Konkurisale 23 ekipe

Na konkurs za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rešenja hotelsko-turističkog kompleksa "Carine", stigla su 23 rada iz zemlje i inostranstva. Konkurs je objavljen u februaru, trebalo je da se završi 18. marta, ali je naknadno produžen do 8. aprila 2013.

U pobedničkom timu "Acid group" su Milica Anđelković, Saša Ratković, Relja Sretenović i Milan Bojanić. Oni su nagrađeni sa 7.000 EUR.

Drugo mesto na konkursu podelile su dve ekipe: tim Nikolić Marina, Perović Stevan, Rvović Mirko, Uljarević Nina, Živanović Vladimir, i tim Branislav Mitrović, Biljana Apostolović, Ognjen Krašna, Dragana Grahovac, Jelena Perović, Jelena Kuzmanović, Dragana Jeremić, Darko Kadvanj. Oba tima dobila su po 1.500 EUR.

M.S.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.