NavMenu

Brirokratija prepreka stranim ulagačima - Održan sajam investicija i nekretnina BelRE

Izvor: RTS Nedelja, 28.04.2013. 16:26
Komentari
Podeli

Kako privući strane investicije i šta uraditi da se uredi tržište nekretnina, pitanja su koja su obeležila BelRE, Međunarodni sajam investicija u Beogradu. Strani investitori kažu da su cene za ulaganje u Srbiji povoljne, ali im je prepreka to što im "uvek nedostaje još jedan papir".

Iako je, sudeći po studiji Svetske banke za dobijanje građevinske dozvole u Srbiji potrebno 19 procedura i 20 različitih dozvola, za razliku od Velike Britanije, na primer, gde je za to potreban jedan papir, strani investitori u Srbiji vide mnogo mogućnosti za poslovanje.

Neil Sloam Brajan iz londonske kompanije "Brian lack&Co" ocenjuje da Srbija izlazi iz krize i da su ovde cene među najnižima koje dobijaju.

- Nadam se da će Srbija ući i na evropsko ekonomsko tržište. Voleli bismo da dovedemo više ljudi iz Velike Britanije da ovde ulažu, jer trenutno u Londonu nema gde da se investira - navodi Sloam.

Ipak, ističe da je teško snaći se kroz zakone i propise.

- Nadam se da će se uz pomoć Vlade Srbije promeniti zakoni kako bi bili malo sigurniji za ulagače, pa će ih biti više.

Gotfrid Hakbart ispred preduzeća "ERA" iz Austrije tvrdi da je ta zemlja posebno zainteresovana za ulaganja u građevinske objete, poslovne razvojne projekte.

- Bilo dobro da nema mnogo birokratskih prepreka i da nam ne bude teško da nađemo kompanije u koje bismo ulagali - ističe Hakbart.

Albanski izlagači predstavili su jedan od najvećih projekata u regionu - "Tirana biznis park".

- Beograd je veliko tržište kao i Srbija sa mnogo velikih kompanija koje su tu locirane. Naša je namera da privučemo što više firmi, da dođu u Albaniju i vide da li su zainteresovani za to tržište - kaže Blerta Vula iz "Tirana biznis parka".

Domaćim investitorima koji grade stanove, kako navode, posao otežavaju veliki nameti na gradnju, koji znatno poskupljuju cenu kvadrata, tako da prodaja ide loše, iako samo Beogradu postoji veliki broj potencijalnih kupaca.

Ljiljana Potkrajac iz "Aramont", firme koja gradi kompleks "Dunavske terase" kaže da sistemu u Srbiji uvek nedostaje još jedan papir.

- Košta nas vreme, košta nas projekat, neprilagođena regulativa i to sve na kraju povećava cenu kvadrata, što se odrazi na kraju na kupce - objašnjava Ljiljana Potkrajac.

Gradovi i opštine Srbije, banke, investicioni fondovi i izvođači radova predstavili su investicione projekte, projekte stambenih i poslovnih kompleksa, industrijske zone i mogućnosti za ulaganje u obnovljive izvore energije, industriju i poljoprivredu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.