NavMenu

Srbija dobija jedinstvenu elektronsku bazu prostorno-planskih podataka

Izvor: Tanjug Sreda, 17.04.2013. 19:33
Komentari
Podeli

Srbija će oformiti jedinstvenu elektronsku bazu prostornih-planskih podataka za lokacije koje će biti na raspolaganju svim investitorima koji žele da ulažu u Srbiju, rečeno je u sredu (17. aprila 2013. godine) na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije (PKS).

To će, kako je istaknuto, skratiti procedure za dobijanje neophodnih dozvola, koje investitori moraju da pribave da bi započeli posao.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za prostorno planiranje Srbije Dragan Dunčić najavio je da bi do kraja ove godine na jednom mestu mogli biti sakupljeni već postojeći prostorno-planski podaci, koji se sada nalaze kod različitih ustanova iz tog sektora.

- Za jedinstven informacioni sistem o potencijalnim lokacijama, za koje tek treba da se urade prostorni planovi neophodni za brži razvoj lokalnih i regionalnih zajednica, trebaće više vremena i nekoliko miliona evra - rekao je Dunčić.

Dunčić je naveo da se dešavalo da investitori zbog nedostatka prostorno-planske dokumentacije za pojedine lokacije u Srbiji odlaze da ulažu u druge zemlje, što mora da se promeni. On je kao primer naveo Holandiju, gde je prostorni plan te zemlje bio prvi dokument koji je holandski premijer početkom godine predstavio parlamentu.

- Srbija je pokrivena generalnim prostornim planom, regionalnim prostornim planovima, kao i nizom prostornih planova posebne namene, kao što su oni za infrastrukturne, železničke projekte i razne akumulacije, ali nemaju sve opštine prostorne planove, zbog čega je cilj da se afirmiše izrada tih dokumenata koji nedostaju - rekao je Dunčić.

On je naveo da investitori u Srbiji, osim nedostatka određenjih prostornih planova, imaju i probleme zbog postojećeg Zakona o planiranju i izgradnji, koji predviđa predugačke procedure i neophodnost pribavljanja i do 50 dozvola za početak gradnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.