NavMenu

Predstavljena novobeogradska "zelena zgrada" - U kompleksu "Blue center" izdato 70% poslovnog prostora

Izvor: Tanjug Petak, 29.03.2013. 08:42
Komentari
Podeli

Blue centerBlue center

Poslovni kompleks "Blue center" predstavljena je 28. marta u Beogradu. Ta zgrada dobila je "brim (BREEAM) sertifikat", čime je zvanično postala prva "zelena zgrada" u Srbiji, koja ispunjava najviše standarde energetske efikasnosti i minimalno šteti životnoj sredini, objavila je na svečanosti grčka kompanija, investitor "Bluehouse Capital".

Visoke ocene tog poslovnog kompleksa, smeštenog u ulici Španskih boraca u Novom Beogradu, potvrđene "brim akreditacijom", svrstale su "Blue center" među 3% zgrada u Evropi, koje poseduju taj svetski priznat serifikat.

- Izgradili smo ne samo tehnički kvalitetnu i energetski efikasnu zgradu, već i kreirali moderno poslovno okruženje, za zaposlene koji tu provode dosta vremena, što ovu zgradu čini privlačnim za kompanije zakupce i već je izdato oko 70% kompleksa domaćim i međunarodnim kompanijama - rekao je novinarima direktor "Bluehouse Capitala" za Srbiju Stevan Lojović.

Zgrada koja je dobila taj sertifikat ima minimalan negativan uticaj na životnu sredinu, zakupci koji rade u njoj imaju niže troškove zbog smenjene potrošnje energije, što ne ide na uštrb udobnosti i komfora prilikom rada, kazao je Lojović.

Prilikom njene izgradnje, primenjeni su principi energetske efikasnosti, ugrađeni su različiti ekološki materijali za izolaciju objekta, korišćeni obnovljivi izvori energije, kontrola upravljanja otpadom i otpadnim vodama, racionalno korišćenje vode, kvalitetna ventilacija i osvetljenje, naveo je Lojović.

- Želeli smo da "Bluehouse" na kome su primenjeni principi održive gradnje, ponudi više od sadašnjih standarda na ovom tržištu - dodao je Lojović.

On je istakao da bi zakup prostora u ovakvim objektima trebalo da bude skuplji od klasičnih poslovnih zgrada, ali u Srbiji to nije slučaj, jer tržište diktira cene zakupa.

Ta kompanija, kako je rekao, traži i druge mogućnosti da investira u slične projekte u Srbiji, u skladu sa tražnjom.

Ambasador Grčke u Srbiji Dimostenis Stoidis ukazao je da će ova "zelena zgrada", koja ne šteti životnoj sredini i ima moderan izgled, doprineti i arhitektonskom imidžu Beograda.

On je kazao da je ovaj objakat primer kako tehnološki napredak može pozitivno da utiče na zaštitu životne sredine i na povećanje kvaliteta radnog ambijenta.

Zgradu je izgradila srpska građevinska kompanija "Energoprojekt".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.