NavMenu

Na klizaljkama od oktobra do aprila - Subotičko klizalište dobija krov i nove prostorije za hokejaše

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.02.2013. 12:44
Komentari
Podeli

Projektovani izgled klizalištaProjektovani izgled klizališta

"Ledeno carstvo" na severu Bačke, uskoro će Subotičanima umesto tri, dostupno biti čak sedam meseci godišnje. Prema planovima lokalne samouprave, subotičko klizalište će do početka jeseni biti pokriveno, za šta je namenjeno 15 miliona dinara iz gradske kase.

Iako je još pre nekoliko godina najavljivano da će Subotica dobiti ledenu dvoranu, odnosno halu za zimske sportove, to se nije ostvarilo. Sada je na pomolu nov projekat, za koji je potrebno mnogo manje novca, pa ga Subotičani sa optimizmom iščekuju.

Rekonstrukcija će se odvijati u dve faze - prva je pokrivanje i zatvaranje samog klizališta, a druga predviđa izgradnju pratećih sadržaja za potrebe sportista - šest svlačionica, sanitarnih čvorova, prostora za trenere, sudije i lekara.

Kako za "eKapiju" kaže Šandor Fazekaš, v.d. direktora subotičkog JKP "Stadion", koje upravlja klizalištem, izrađeno je idejno rešenje, a u toku je definisanje građevinskih detalja i završetak projektne dokumentacije.


Po planu, klizalište bi trebalo da bude pokriveno specijalnom membranom, poznatijom kao "ferari platno", koje propušta svetlost, ali odbija sunčevo zračenje. Noseća konstrukcija je od čeličnih rešetki, a zatvaranje objekta i dogradnja su planirani od crvene fasadne opeke, u dogovoru sa Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture. Pošto ovakva hala iziskuje i novo osvetljenje, planirano je da se montiraju "led" reflektori, koji u velikoj meri smanjuju utrošak električne energije.

Do kraja marta trebalo bi da se prikupi kompletna dokumentacija, kako bi sa prvim lepim danima radovi mogli da počnu. Kako je objasnio Nemanja Simović, član Gradskog veća zadužen za sport, namera je da se do početka klizačke sezone u oktobru završi natkrivanje.

Grad na severu Bačke dobiće tako objekat sličan hali na Novom Beogradu koja je pokrivena "ferari"platnom i gde klizači mogu da uživaju od 15. septembra do 15. aprila.

Kako je klizalište, sa Sokolskim domom, celina koja je pod zaštitom grada kao kulturno nasleđe, svaki poduhvat na njemu mora biti odobriti Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture. Da bi objekat bio u skladu sa okolinom, osmišljeno je da konstrukcija bude dosta niska, kako bi se platno što manje videlo. Deo klizališta prema Sokolskom domu dobiće i zd od fasadne crvene cigle, koji neće biti noseći, nego dekorativni.

Kada i druga faza radova bude završena, Subotica će ispuniti uslove da bude domaćin u organizaciji većih hokejaških takmičenja.

Sportistima hala, gradu ušteda

Ukupna cena projekta je 30 miliona dinara, 15 za prvu i 15 za drugu fazu. Razlog zbog kojeg je ovaj projekat toliko jeftiniji od prvobitno najavljivanih, je to što je postoji građevinska osnova kao i kompletna oprema za nanošenje i održavanje leda, a umesto čvrstih materijala biće korišćeno "ferari" palatno.

Takođe, zatvorena ledena dvorana će u mnogome smanjiti troškove održavanja leda tokom zime i prelaznog perioda, a novčanik će čuvati i – novi štedljivi reflektori. Primera radi, pomenuto klizalište u Novom Beogradu, prema rečima Nemanje Simovića, ima 50% manje troškove održavanja nego subotičko, uprkos činjenici da godišnje radi nekoliko meseci duže.

Planirana krovna kontrukcija ne može da održi led u letnjem periodu, ali je projektovana tako da može da izdrži sneg i još jedan sloj platna i kamene vune. Uz klimatizaciju, to bi moglo da u budućnosti omogući da klizalište bude upotrebljivo i leti.

U Subotici postoji mnoštvo nezavršenih objekata, koji već godinama ruže izgled bačke lepotice. Zbog toga bi nakon "zaboravljene" Zelene fontane, napuštenog gradilišta u Dudovoj šumi ili oronulog Hajzlerovog kupatila, dobro došlo da najavljena obnova klizališta što pre ugleda svetlost dana.

Rešenje za ruševine

Kako je objavljeno na gradsubotica.co.rs, uskoro će prostor gde se nekada nalazio "kostur" pored Otvorenog univerziteta biti uređen i oplemenjen ozelenilom i mobilijarom. Armatura i reciklažni materijal trebalo bi da budu prodati do kraja meseca.

Tu je i Narodno pozorište, čija će sudbina možda uskoro biti rešena. Subotički teatar je stavljen na listu objekata od nacionalnog značaja, a pokrajina je obećala da će 500 miliona dinara isplatiti u naredne tri godine.

M.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.