NavMenu

Gliserom do obrenovačkog svetionika - Turistički kompleks "Lighthouse Club" na Savi prve posetioce očekuje na leto 2013.

Izvor: eKapija Petak, 01.02.2013. 10:55
Komentari
Podeli

Izgled budućeg kompleksa "Lighthouse Club"Izgled budućeg kompleksa "Lighthouse Club"

Mesto koje je nekada bio lučki i industrijski centar, smešteno na 45. kilometru uzvodno od Beograda, privući će od ovog leta široki krug posetilaca s obzirom na to da će tu biti otvoren "Lighthouse Club". U Zabrežju nadomak Obrenovca u toku je izgradnja kompleksa koji će imati restoran sa nacionalnom kuhinjom i ribljim specijalitetima, vinoteku, apartmane, banket salu, salu za seminare, igraonicu za decu, marinu.

Investitori su 2008. godine kupili plac pored Save i odlučili da izgrade svetionik.

- U vlasništu porodične firme imamo kafeteriju u centru Obrenovca, i želeli smo da dalje razvijamo posao. Zemljište koje smo kupili za izgradnju ugostiteljskog kompleksa je bilo zapušteno i javno smetlište za taj kraj. Pre kupovine pogledali smo urbanistički plan tog dela obale, u kojem je glasilo - turizam, rekreacija, ugostiteljsto, što je nama odgovaralo. Plac smo očistili i pripremili 2009. za izgradnju hotela. Posle određenog vremena došli smo na ideju da to bude svetionik, jer baš na našem odredištu Sava pravi krivinu – kaže za "eKapiju" Slobodan Milosavljević, direktor obrenovačke firme "Svetionik".

Naš sagovornk ističe da će kompleks posetiocima, koji žele da uživaju uz reku i prirodu, pružiti raznovrsne sadržaje.

- Enterijer i eksterijer su čista rustika odnosno biće zastupljeni kamen, stara cigla, kovano gvožđe, drvo. Gradimo od prirodnih elemenata jer želimo da se približimo prirodi, a ne da je naružimo. U okviru kompleksa biće parking sa 100 mesta i obezbeđenjem. Očekujemo da će nas posećivati dosta stranaca sa reke, kopna, da će biti organizovani razni seminari, prezentacije. Takođe, organizovaćemo "jet ski" trke na reci, večeri tamburica i još dosta interesantnih dešavanja. Imaćemo vinoteku sa kapacitetom oko 80 mesta, gde ćemo služiti najkvalitetnija vina iz zemalja stare Jugoslavije i sveta.

Marina na Savi će moći da primi 30 jahti i glisera dužine do 20 m, a moći će da pristanu i turističko-rečni kruzer. Marina će nositi naziv "Sveti Nikola" jer je taj svetac zaštitnik moreplovaca, a i slava porodice Milosavljević.

Sagovornik "eKapije" najavljuje kupovinu putničkog broda koji bi vozio rekom goste kluba "Lighthouse".

- Planiramo da kupimo brod za naše goste koji bi besplatno prevozio decu iz svih osnovnih i srednjih škola u Obrenovcu i naravno decu sa posebnim potrebama, kako bismo im pružili užitak u prirodi. Imamo mnogo ideja, samo ih treba sprovesti u delo.

Firma "Svetionik" je u ovaj kompleks uložila million evra, a izgradnju su počeli u septembru prošle godine.

- Imali smo velikih problema sa papirima i saglasnostima, procedure su išle mnogo sporo iako smo imali sve uslove i uredno platili sve namete i poreze. Moram da pohvalim predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića koji nam je jedini maksimalno izašao u susret i pomogao bržem razvoju Obrenovca.

Milosavljević napominje da je prvobitni nacrt kompleksa nastao u krugu porodice, a da je projektovanje povereno firmi "Bolkom" na čelu sa arhitektom Slobodanom Kovačevićem.

- Za izgradnju je zadužena građevinska firma "Ardo", a imali smo i veliku podršku za svu potrebnu mehanizaciju od firme "LM komerc" i najkvalitetniji beton od firme "Mobil beton". Trudili smo se da angažujemo što više firmi iz Obrenovca da bi novac od investicije ostao u našoj opštini.

Pošto je "Lighthouse" smešten preko puta Termoelektrane "Nikola Tesla", pitali smo sagovornika koliko će im ta činjenica olakšati a koliko otežati poslovanje:

- Na prvom mestu moram naglasiti da su termoelektrane "Nikola Tesla" jedan i dva, srce grada Obrenovca. One su zaslužne za izgradnju grada Obrenovca i poboljšanje standarda građana. Što se tiče našeg poslovanja, posećuje nas dosta stranaca koji dolaze u elektrane na remonte, a to su inženjeri, ekonomisti, mašinci i oni ostaju u Obrenovcu po šest meseci i duže. Naravno neću zanemariti ni naše radnike koji su nam gosti. Za otežano poslovanje mogu navesti zagađenost vazduha, koja je smanjena na minimum, tako da je zanemarljiva. Istakao bih i jednu zanimljivost - pogledom sa naših terasa budućeg kompleksa Termoelektrana "Nikola Tesla A" noću izgleda kao usidreni prekookeanski brod.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.