NavMenu

Banke počinju primanje zahteva za subvencionisane stambene kredite - Povećano učešće na 10%, kamate niže

Izvor: eKapija/Novosti Četvrtak, 10.01.2013. 08:54
Komentari
Podeli

Banke će, kako je "Novostima" u sredu potvrđeno, u narednih nedelju dana početi sa primanjem zahteva za ovogodišnje subvencionisane stambene kredite. Naime, Vlada Srbije je pred kraj prošle godine donela uredbu po kojoj je za 2013. godinu predvidela dotacije u iznosu od 1,7 milijardi dinara, što može da "pokrije" oko 2.500 stambenih zajmova. Komercijalna banka je već potpisala ugovor sa Nacionalnom koorporacijom, a to će u narednih nekoliko dana učinite i ostale banke koje žele da se u ovaj program uključe i ove godine.

- Novina u ovogodišnjem programu subvencionisanog stambenog kreditiranja jeste da se povećava učešće građana sa pet na deset odsto, da država izdvaja deset odsto beskamatno, a banka odobrava zajam od 80 odsto vrednosti nekretnine - ističe Saša Jovanović, v. d. direktora Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

- Na ovaj korak smo se odlučili, jer smo posle istraživanja došli do podataka da građani uglavnom izdvajaju veće učešće od propisanog. Prosek je oko 17%, a prema ranijim uslovima izdvajalo se samo pet odsto. Sa povećanjem učešća omogućava se da se odobri više subvencionisanih stambenih zajmova.

Prema rečima Jovanovića, druga novina je što se rok od podnošenja zahteva za subvencionisani stambeni kredit do njegove isplate smanjuje sa 84 na 40 dana.

Naime, građanin podnese zahtev za kredit banci, a ona prosleđuje NKOSK koja priprema ugovor, šalje ga na overu Ministarstvu finansija, a zatim vraća banci koja, posle upisa hipoteke isplaćuje zajam. Uz to, kako kaže Jovanović, posle svake etape, klijent dobija SMS dokle se stiglo u odobravanju njegovog stambenog zajma.

- Bankarska marža i dalje je limitirana na 4,57%, dok se menja samo vrednost euribora - ističe Jovanović.

- Kako je ova evropska kamata sada na veoma niskom nivou od 0,326% to znači da je ukupna kamata trenutno 4,82%. Neke banke u utakmici za klijente nude još niže svoje marže. Očekujemo da će interesovanja građana i ove godine biti. Lane smo osigurali čak 2.374 subvencionisana stambena zajma,iako se zbog izbora i formiranja nove vlade kasnilo sa programom, a 2011. godine 2.153 ove pozajmica.

Za kompletan tekst uredbe



Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.