NavMenu

"Zeleni" vrtić u Pančevu - Prvi javni objekat u Srbiji koji je ušao u proceduru za LEED sertifikat

Izvor: eKapija Ponedeljak, 03.12.2012. 17:08
Komentari
Podeli

Budući izgled vrtića u PančevuBudući izgled vrtića u Pančevu

Projektni biro DBA iz Novog Sada završio je izradu glavnih projekata dečijeg vrtića u Pančevu, u naselju Strelište. Gradnja objekta je planirana za 2013. godinu, a karakterisaće ga pre svega visoke performanse po pitanju energetske efikasnosti kao i visoki funkcionalni kvaliteti. Investitor projekta i gradnje objekta je Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva.

Usled potreba za povećanim kapacitetom predškolske ustanove, pre svega u naselju Strelište, grad Pančevo se odlučio na izradu projekta a potom i izgradnju novog objekta. Takođe, činjenica da je Pančevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, uslovila je potrebu za objektom čije karakteristike ipak moraju omogućiti i uvećani nivo komfora i uslova boravka najmlađih. Kako su i Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva i projektni biro DBA članovi Saveta zelene gradnje Srbije postojala je i želja i volja svih učesnika u projektu da objekat bude urađen prema LEED standardima. Time je postao prvi javni objekat u Srbiji koji je ušao u proceduru za sertifikovanje prema ovom globalno prihvaćenom sistemu.

Objekat je kapaciteta 190 malištana smeštenih u 9 grupa: 4 grupe sa 25 dece u vrtiću, 4 grupe sa 15 dece u jaslicama i 1 grupa sa 30 dece u zabavištu.

Spratnost objekta je prizemlje i sprat. Površina objekta, koji ima prizemlje i prvi sprat, je 1.526 m2. Objekat ima i svoje pripadajuće dvorište sa planiranim brdom za sankanje, koje je obloženo recikliranom gumom i koje leti predstavlja prostor za igru.

Objekat karakterišu savremene arhitektonske forme i materijali, svedenih geometrija i jasnih volumena. Forma objekta je reminiscencija prostog dečijeg crteža kuća, arhetipskog shvatanja doma. Objekat je karakterističan po jedinstvenoj upotrebi boja u pogledu identiteta prostora, svaka grupa ima svoju karakterističnu boju enterijera, koja je preneta i na fasadu. Na taj način deca boravak u ovom objektu shvataju kao zabavu, pripadnost, kao dolazak u svoju kuću. Osnovni fasadni kubus je materijalizovan sa fibercementnim pločama, visokih performansi, malog stepena SRI (Solar Reflectance Index) min 29 i visoke postojanosti. Ostali fasadni elementi su obloženi kontaktnom fasadom, dok je fasadna stolarija visoko kvalitetna aluminijumska sa staklima ispunjenim smešom gasova, argon 90%, vazduh 10%. Unutrašnjost objekta pre svega karakterišu materijali koji su neškodljivi za decu, koji imaju odlične karakteristike po pitanju održavanja i upotrebe u dečijim vrtićima.

Tehnološki objekat predstavlja savremenu i usklađenu tehnološku celinu, pre svega po pitanju instalacija, upotrebe energenata, kontrole i sigurnosti korisnika. Objekat koristi prirodni gas uz kombinovanje upotrebe solarnih kolektora. Sistemi rasvete i svi ostali kontrolni sistemi su prilagođeni LEED sertifikaciji dok se minimalni utrošak energije za grejanje, hlađenje i ventilaciju obezbeđuje i odličnom termičkom izolacijom objekta. Objekat je opremljen i sa sistemom jonizacije vazduha. Objekat je urađen i u skladu sa novim srpskim propisima o energetskoj efikasnosti i klasifikovan je u kategoriju C.

U situaciji kada se kod nas javni objekti grade često i sa karakteristikama koje zadovoljavaju minimalne uslove komfora, kada je prosečna godišnja potrošnja energije u rasponu od 200 do 250 kWh/ m2 na ovom objektu sa postignutom prosečnom godišnja potrošnja energije od samo 62kWh/ m2 ostvaren je izuzetno veliki napredak i kvalitativni pomak, koji bi trebalo da bude reper za gradnju novih javnih objekata, pre svega vrtića i objekata za smeštaj dece.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.