NavMenu

Valjevci ispituju lekovito blato i termalne vode - U Paunskoj banji u planu izgradnja medicinskog centra, hotela, etnosela

Izvor: eKapija Ponedeljak, 05.11.2012. 16:00
Komentari
Podeli

Idejno rešenje banjskog kupatilaIdejno rešenje banjskog kupatila

Valjevci bi osim u vazdušnoj banji Divčibare uskoro mogli da dočekuju turiste i u Paunskoj banji. Na prostoru od 5 ha u selu Paune predviđena je izgradnja medicinskog centra, hotela, etnokuća i ostalih turističko-rekreativnih sadržaja. Ideja postoji, gradska uprava je dala saglasnost, investitori su zainteresovani, ostaje da se utvrdi tačna balneološka vrednost termomineralnih voda na sedmom kilometru istočno od Valjeva.

Kao "narodna banja", postoji još od 90-tih godina 19. veka, a ljudi su najčešće dolazli zbog lečenja reumatskih oboljenja. Građani sela Paune osnovali su udruženje građana "Paunska banja" i pokrenuli inicijativu da se banji vrati namena.

- Poslednjih 7-8 godina razgovaramo sa gradskom upravom o rešavanju pitanja banje. Ove godine grad je pokrenuo postupak za reaktiviranje Paunske banje, a prošle nedelje je skupština usvojila sporovođenje aktivnosti za obnavljanje banje. U toku je ispitivanje mogućnosti izvorišta za šta je zadužen Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda na čelu sa prof. dr Gojkom Lazićem – rekao je u razgovoru za "eKapiju" Zoran Đurđević, predsednik inicijativnog odbora za ispitivanje banje iz MZ Paune.

Kako kaže naš sagovornik, za ulaganje u Paunsku banju već su zainteresovani investitori iz Rusije, Češke, Slovačke, Italije.

- Za prvu fazu odnosno izgradnju banjskih kupatila na 30 ari, trebalo bi izdvojiti 250.000 EUR. Nakon toga, predviđena je izgradnja medicinskog centra, hotela i etnosela, kao i drugih turističko-rekreativnih sadržaja. Taj prostor od 5 ha koji je u vlasništvi grada Valjeva, prvo bi trebalo definisati urbanističkim planom.

Samo izvorište banje nalazi se na zapadnom delu brda Šopot, na nadmorskoj visini 305 m. Izvorište banje je sada zatrpano slojem nanosa zemlje debljine većim od 1 m.

- Danas, pošto je banja zatrpana, dolaze pojedinci i svojim kućama odnose blato i vodu. Preko leta bude po nekoliko desetina starijih meštana koji se blatom i vodom leče od reumatskih oboljenja. O samim pojavama i hemijskom sastavu podzemnih voda postoje određeni podaci koji ukazuju na značajnu perspektivnost u pogledu njihovog zahvatanja i korišćenja za razne potrebe. Prema tim podacima, vode Paunske banje pripadaju hidrokarbonatno-kalcijumsko-magnezujimske sa temperaturom od 22 stepena Celzijusa na prirodnom izvoru. Postojeći podaci o izdašnosti termalnih voda na lokaciji banje veoma su neusaglašeni, i kreću se između 0,5 i 8 litara u sekundi, prema različitim izvorima – navodi Đurđević.

Lekovita voda i blato poznati od davnina

Posle Prvog svetskog rata osnovana je zajednica Paunske banje zvana Vrelo. Iskopana su tri bazena - muški, ženski i za ranjenike. Betonirani su a zatim ograđeno drvenom tarabom visine 2,5 m bez pokrivke. Putem javnog nadmetanja, na Đurđevdan, banju su davali u zakup meštanima sela, da isti, preko leta vrše naplatu od naroda koji se lečio.

Banja je održavana na ovaj način sve do 1961. godine, kada je zemljoradnička zadruga "Paune", preuzela banju pod svoju upravu. Izgrađena je ograda oko banje od cigli i betona. Zemljoradnička zadruga nije vršila više nikakva ulaganja u smislu poboljšanja uslova za lečenje. Početkom sedamdesetih godina, sanitarna inspekcija je zabranila rad banje, a zatim je ubrzo došlo do urušavanja ograde, do zatrpavanja bazena i izvorišta banje.

Klijenti su osim mesnog stanovništva bili i stanovnici celog kolubarskog kraja, Podgorine, užičkog kraja, Tamnave, Beograda, pa čak i iz Banatskog Brestovca. Bili su razmešteni po kućama zaseoka Šopota i Žuberice.

- Po narodnom uverenju, uspešno su lečeni neki oblici reumatskih oboljenja. Ranjenici iz Prvog svetskog rata lečili su svoje nezarasle rane, za njih bilo urađeno posebno kupatilo. Voda sa česme se pila i lečila i neke očne bolesti - napominje naš sagovornik.

Zabeleženo je i da su rusi tridesetih godina prošlog veka analizirali vodu iz ove banje. Prvi pisani tragovi analize vode Paunske banje postoje od 1935. godine. U Ministarstvu zdravlja tadašnje Jugoslavije zabeleženo je: "Voda je nedovoljno iskorištena, ista je sumporovita i lekovita".

- Banja Vrujci koja pedesetih godina prošlog veka nije radila, danas je jedna od najposećenijih banja u zemlji. Kod nas u selu Paunama sve je obrnuto teklo, umesto da se uslovi banjskog lečenja od "narodne banje" kakva je bila unaprede i poboljšaju ona je zabranjena i zaboravljena – ističe sagovornik "eKapije".

U Valjevu se nadaju pozitivnim rezultatima ispitivanja vode, tako da bi se mogla osim za lečenje iskoristiti i za flaširanje, kao i topla voda za zagrevanje. Osim banjskog turizma, postoje procene da bi se u ovom delu Valjeva mogao razviti i seoski turizam.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.