Izvor: eKapija/Tanjug | Četvrtak, 18.10.2012.| 12:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kraj Resave niču "zelene kuće" - Do 2020. Despotovac dobija ekološko stambeno naselje na 6 hektara

Maketa naselja kraj Resave

Do 2020. godine Despotovac će dobiti savremeno stambeno naselje sa 60 kuća, površine do 200 kvadratnih metara, koje će ispunjavti najstrožije ekološke i energetske standarde u Evropi. Naselje će biti izgrađeno na 6 hektara kraj reke Resave.

- Planska regulativa i idejno rešenje realizuje se u okviru projekta unapređenja upravljanja građevinskim zemljištem uz pomoć Ambasade Nemačke u Srbiji, odnosno Nemačkog društva za tehničku saradnju (GIZ) i jedne od najpoznatijih projektantskih kuća ASTOK - izjavio je danas Tanjugu predsednik opštine Mališa Alempijević.

- Uz Despotovac, ovi projekti realizovaće se u još 14 gradova i opština u Srbiji - napomenuo je Alempijević.

Direktor Direkcije za izgradnju opštine Despotovac Darko Petrović, je ocenio da bi "izuzimanje zemljišta i rešavanje imovinsko pravnih donosa moglo biti okončano naredne godine, pa bi, realno, prve kuće mogle biti izgrađene 2014. godine".

- Planirano je da se godišnje izgradi deset ovakvih kuća i po tome bi celo naselje moglo biti završeno do 2020. godine - rekao je Petrović novinarima. Novi stambeni objekti ispunjavaće sve parametre za dobijanje energetskog pasoša prve kategorije i ostvarivaće maksimalne uštede energije.

U galeriji despotovačkog Centra za kulturu 8. oktobra održano je predstavljanje idejnog rešenja novog stambenog naselja, a predsednik opštine i tada je naglasio da je izuzetno zadovoljan zbog činjenice da je Despotovac u grupi oština u kojima se realizuje pomoć u urbanističkom planiranju, odnosno u unapređenju upravljanja građevinskim zemljištem.

Alimpijević je istakao da su u izradi ovog projekta poštovani najveći naučni i stručni standardi, a posebnu zahvalnost za kvalitetnu saradnju on je uputio predstavnicima Direkcije za urbanizam Grada Kraljeva , kao i predstavnicima firme "ECOlogica Urbo" iz Kragujevca koji su se bavili ekološkom dimenzijom projekta.

Za sve potencijalne investitore, u narednom periodu biće urađena i brošura koja će sadržavati sve neophodne informacije i upustva kako bi posao na izgradnji ovog naselja bio maksimalno olakšan i pojednostavljen, objavljeno je na opštinskom sajtu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.