Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.07.2012.| 10:23

Za povećanje vrednosti parcela - Novi Sad započeo primenu novih instrumenata upravljanja zemljištem

Novi Sad

Na desnoj obali Dunava, na lokalitetu Mišeluk III, planirana je izgradnja novog stambenog naselja. Za ovo područje u Novom Sadu usvojen je Plan detaljne regulacije, međutim, realizacija plana je ugrožena bespravnom gradnjom. Kako bi se stvorile mogućnosti za sprovođenje planiranih rešenja, GIZ će pružiti tehničku podršku primenom novih instrumenata upravljanja zemljištem – urbane komasacije i procene vrednosti zemljišta.

- Novi Sad je jedan od 13 partnerskih gradova koji je započeo projekat u okviru šireg projekta "Unapređenje uravljanje zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji". Projekat je sproveden u saradnji sa nemačkom Vladom i odobren od našeg Ministarstva prostornog planiranja. Tehničku podršku pruža GIZ, "Ambero Consulting" i "Icon Institut" - kaže u razgovoru za "eKapiju" dr Biljana Vrbaški iz Zavoda za urbanizam Novi Sad.

Urbana komasacija u služi da se po položaju, formi i veličini stvore namenski dizajnirane parcele. Pomoću ovog postupka opštine mogu da dostignu bržu implementaciju svog regulacionog plana. Svi vlasnici mogu brže da uvide vrednosti koje se kriju u nekoj parceli.

Prema rečima naše sagovornice, Novi Sad je započeo da radi na novim instrumentima za urbanističko planiranje.

Novi Sad

- Reč je o proceni vrednosti zemljišta u okviru celog postupka urbane komasacije. Prvo smo formirali stručni tim. Osim nas iz Zavoda za urbanizam, u stručnom timu uključene su kolege iz Zavoda za izgradnju grada, kolege iz Gradske uprave za urbanizam i stambene poslove kolege iz Republičkog geodetskog zavoda odseka u Novom Sadu i član gradskog veća za urbanizam i stambene poslove.

Vrbaški navodi da je prvi korak bilo izdvajanje prostora koji će biti analiziran odnosno određivanje granica, a potom parcela koje su u privatnom i državnom vlasništvu na lokaciji Mišeluk III.

- Čekamo uredbu o urbanoj komasaciji koja će definisati preciznije obaveze i odgovornost svih učesnika u tom procesu. Onda ćemo moći da nastavimo sa aktivnostima na tom projektu - kaže Vrbaški.

Sagovornica "eKapije" kaže da bi trebalo i građanima približiti postupak urbane komasacije kako bi i on i uvideli sve prednosti.

- Iako je građevinskim zakonom Srbije 1931. bila propisana komasacija i pravilnik za Novi Sad od 1938. je propisivao urbanu komsaciju, do sada nije sprovođena osim poljoprivredne komasacije. Urbana komasacija će pomoći građanima da već imaju gotovu građevinsku parcelu, formirane ulice, a najveća vrednost tog postupka je povećanje vrednost zemljišta. Ovaj novi instrument će ubrzati postupak sprovođenja naše planske dokumentacije – objašnjava Vrbaški.

Novi Sad

U 2012. je usvojen Prostorni plan Novog Sada koji će dati smernice za ostale planove. U izradi je već nekoliko godina Generalni urbanistički plan grada Novog Sada do 2030.

- Izrađujemo studije iz različitih oblasti kao pripreme za Generalni urbanistički plan. Čekali smo da se usvoje 17 planova generalne regulacije koji su pokrili ceo grad i sad ćemo koristiti te informacije kako bismo uradil i ovaj plan.

U Novom Sadu su odlučili da uključe građane u izradu postupka planske dokumentacije i pre javnog uvida.

- Zakonom je predviđeno učestvovanje građana samo na javnom uvidu. Mi smo došli na ideju kada smo radili planove detaljne regulacije za naselja da uključimo ranije građane. Prvo smo obavestili sve medije kako bi se građani preko njih informisali. Građani mogu sve svoje sugestije, ideje, predmete da nam dostave preko mesnih zajednica – napominje Biljana Vrbaški iz Zavoda za urbanizam Novi Sad.

S.O.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.