NavMenu

Profesionalno upravljanje nekretninama se odomaćilo i u našoj zemlji - Kompanija "first facility" sa novim projektima ulazi u četvrtu godinu poslovanja u Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 31.05.2012. 16:11
Komentari
Podeli

Naselje "Belville" Naselje "Belville"

Kompanija "first facility" na čelu sa generalnim direktorom Radivojem Nijemčevićem ulazi u četvrtu godinu poslovanja na tržištu Srbije. "first facility" je došao u Srbiju 2009. godine i deo je istoimene austrijske kompanije čiji je osnivač EVN grupa koja se bavi poslovima iz oblasti energetike - proizvodnjom, transportom i distribucijom električne energije.

Osnovna delatnost kompanije je "facility management", skup procesa i disciplina iz raznih oblasti – od tehničkih nauka, preko ekonomije i prava do marketinga. "Facility management" ne pokriva samo održavanje objekata već i upravljnje nepokretnostima u celini.

Pored projekata kojima se bavi od osnivanja, kompanija "first facility" može da se pohvali i nedavno preuzetim projektom upravljanja stambenim naseljem "Belville" u Novom Beogradu. Nakon perioda preuzimanja dužnosti u ovoj kompaniji ne kriju zadovoljstvo i očekuju uspešnu saradnju sa stanovnicima i posetiocima ovog modernog naselja.

"Sava Business Center" "Sava Business Center"
(Tamara Simić)

Tamara Simić, izvršna direktorka kompanije "first facility", kaže za "eKapiju", da je "Belville" potpuno nov koncept stambenog naselja. Preuzimajući posao upravljanja, administracije i tehničkog održavanja modernog kompleksa od 14 stambenih zgrada sa 1.858 stanova, kompanija je sebi postavila kao cilj afirmaciju odgovarajućeg modernog trenda u upravljanju nekretninama. Naselje "Belville" treba da posluži kao primer da ovako organizovano upravljanje može unaprediti kvalitet života i stanovanja u meri koju stanari, koji su se odlučili da investiraju u modernu stambenu četvrt, i očekuju.

Naša sagovornica tvrdi da "facility management" u suštini ne predstavlja novi skup usluga. Po njenim rečima radi se o novom terminu i novom konceptu pružanja usluga.

- U principu, kompleksnije održavanje objekata je začeto sa razvojem prvih velikih gradova drevnih civilizacija Mesopotamije, Egipta, Grčke i Rima. Usko je vezano i prati razvoj nauke i inženjerskih naučnih disciplina, a doživljava bitne transformacije u pojedinim trenucima razvoja društva u celini, kao na primer kada se pojavila potreba za popisom nekretnina radi prikupljanja poreza u XI veku u Engleskoj.

Zadatak "facility management"-a, kao moderne discipline, je da obezbedi funkcionalnost objekta i prostora u kome se on nalazi kroz integraciju ljudi, objekta, procesa i tehnologije, na način koji omogućava unapređenje efikasnosti onih delatnosti kojima je objekat namenjen.

Trenutno "first facility" pruža usluge "property" i "facility management"-a u dva poslovna objekta u Beogradu - "Sava Business Center" i "West End", a stambeno naselje "Belville" je novi izazov.

Tamara Simić napominje da poređenje upravljanja stambenim i poslovnim objektima nije jednostavno, jer se ciljevi i očekivanja značajno razlikuju.

- Ritam u poslovnoj zgradi je uglavnom ustaljen, procedure su jasne i zakupci kao pravna lica ih dosledno slede, što je zajednički interes. Kod stambenih objekata situacija je drugačija. Veliki broj ljudi koji koriste zgradu i specifičnost međusobne komunikacije dovode do toga da su i zahtevi raznovrsni, a nama je svaki takav zahtev novi izazov. Jednostavno, ljudima je to osnovni životni prostor i stoga su naročito osetljivi, a mi to kao kompanija razumemo i podržavamo, i spremni smo da stalno balansiramo između zahteva i očekivanja velikog broja korisnika usluga.

"Sava Business Center" "Sava Business Center"

- Kada stvari posmatramo iz našeg ugla održavanje stambenih objekata donosi više rizika. Investicija od strane kompanije i kvalitet usluge se ne razlikuju, ali dugoročna realizacija posla zavisi od mnogo faktora od kojih na mnoge kompanija ne može da utiče. Navešću samo opštu ekonomsku situaciju u društvu i posledice kao što je realizacija naplate usluga.

Uprkos tome, Tamara Simić napominje da "first facility" očekuje uspešno poslovanje i širenje posla na srpskom tržištu i u narednom periodu.

Budući planovi sadrže i želju da se kompanija uključi u građevinski konsalting.

- Opšte je mišljenje da uzimanjem konsultanata u fazi projektovanja i izgradnje troškovi rastu, što je tačno ali samo na kraći rok, dok posmatrajući dugoročno, ovaj stav nije istinit. Mi kao stručnjaci u svojoj oblasti koji ćemo kasnije objektom i upravljati posedujemo znanja i iskustva potrebna za kvalitetnije projektovanje, što će sigurno doprineti optimizaciji budućih operativnih troškova.

- U saradnji sa našom centralom u Beču kontinuirano investiramo u svoje zaposlene kroz odgovarajuća predavanja, stručna usavršavanja i obuke. Takođe trudimo se svoje poslovanje unapredimo iskustvom kolega iz Austrije kroz prilagođavanje i unapređenje postojećih standarda i procedura - zaključuje naša sagovornica.

M.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.