Izvor: eKapija | Petak, 18.05.2012.| 10:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu počinje u septembru - Investicija vredna 10 mil EUR

Na niškom Univerzitetu prezentovan je projekat Naučno-tehnološkog parka. Njegova gradnja počinje na jesen ove godine na Gradskom polju, pored tehničkih fakulteta. Prema projektu koji je uradio Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu, Naučno-tehnološki park prostiraće se na 11.000 m2.

Ideja je da to postane regionalni centar za dinamičan razvoj inovativnog, naučno-tehnološkog preduzetništva. U njemu će se raditi projekti, naučna istraživanja i biće obezbeđena sva infrastruktura za podršku pojedincima i preduzećima u oblasti visokih tehnologija.

Predračunska vrednost ovog projekta iznosi 10 mil EUR, a sredstva su obezbeđena iz Evropske investicione banke.

Naučno - tehnološki park, prema trenutnom planu, postaće regionalni centar za razvoj naučno - tehnološkog preduzetništva i imaće vodeću ulogu u internacionalnoj promociji projekata i kompanija.

- Ovo će biti nova klica za razvoj istraživačkog rada, za razvoj preduzetništva, biće ovo nova elektronska industrija u Nišu, koja će okupljati istraživače i kompanije iz Niša i inostranstva - rekao je rektor niškog Univerziteta Miroljub Grozdanović.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović saopštio je da već ima i konkretnih ponuda kompanija za saradnju i učešće u zajedničkim projektima.

- Pored Tehnološkog parka trebalo bi da kompanija "Telekom" izgradi Data centar sa istraživačkom laboratorijom - najavio je Miloš Simonović.

Glavni projekat je završen, a u toku je priprema tenderske dokumentacije i lokacije. Prema projektu, koji potpisuju prof. dr Petar Mitković, Slaviša Kondić, dr Milan Tanić, Ivan Kostić, mr Miomir Vasov, prof. dr Ljiljana Vasilevska i doc. dr Danica Stanković, budući objekat će sadržati poslovni prostor za iznajmljivanje, otvoreni i zatvoreni parking prostor, konferencijske sale i sale za sastanke, prostor namenjen rekreaciji korisnika (fitnes, teretana,..), garderobe, sanitarne čvorove, restoran, aperitiv barove, izložbeni prostor površine 150 m2.

Na Univeriztetu u Nišu se radi 200 naučno istraživačkih projekata, u kojima učestvuje 1.100 istraživača sa fakulteta. Opremanjem parka, i sa prvim stanarima parka - kako pojedincima, tako i kompanijama, ova brojka bi trebalo da bude višestruko uvećana.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.