NavMenu

Distributivni centar za voće u Šapcu - Predstavljeno idejno rešenje projekata vrednog 4 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 20.04.2012. 09:50
Komentari
Podeli

U Gradskoj upravi Šapca juče je predstavljen Idejni projekat sa Studijom opravdanosti za izgradnju Centra za prijem, doradu, pakovanje, skladištenje i distribuciju svežeg voća, skladišnog kapaciteta 2000 tona.

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević je tom prilikom istakao je nameru uprave Grada da pomogne poljoprivrednicima da izađu na nova tržišta i zarade više od posla kojim se bave.

- Voćarstvo je značajna razvojna šansa šabačkog kraja i zato kreditiramo podizanje zasada trešnje. Da bi Šabac bio centar u proizvodnji jagodičastog voća i jabuka, proizvod mora biti sortiran i upakovan po najvišim evropskim standardima i samo takav će postići dobru cenu, odnosno tako se cena višestruko uvećava. Imajući u vidu plan da trešnja bude zasađena na 300 hektara, a da se plod ubira i plasira u periodu godine kada to nije moguće u drugim zemljama, pojavila se potreba za izgradnjom objekta gde će voće biti tretirano tako da održi svežinu tri do četiri sedmice posle branja, i da se u takvom stanju nađe na probirljivom zapadnom i istočnom tržištu. Zato je Grad Šabac odlučio da finansira izgradnju Centra za prijem, doradu, pakovanje, skladištenje i distribuciju svežeg voća, koji bi proizvođači voća u kasnijem periodu otkupili od Grada - objasnio je gradonačelnik Šapca.

Objekat veličine 6.000 m2 zauzeće parcelu od četiri hektara. Tim projektanata u čijem su sastavu arhitekte, tehnolozi, mašinski i poljoprivredni inženjeri, ponudio je ekonomsku analizu prema kojoj je vrednost investicije 4 mil EUR.

- Reč je o razvojnom projektu ne samo za Šabac već za čitavu Srbiju, koji će biti isplativ već u trećoj godini postojanja. Bruto prihodi bi se kretali od 10 do 12 mil EUR godišnje. Centar bi zapošljavao 80 radnika, a u sezoni još 40. Pored toga, bilo bi angažovano najmanje pet hiljada kooperanata - istako je Dragan Marković, jedan od projektanata.

Ako sve bude po planu, Centar za prijem, doradu, pakovanje, skladištenje i distribuciju mogao bi prve količine svežeg voća da plasira 2014. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.