Izvor: eKapija | Utorak, 14.02.2012.| 15:48

"Vaterpolo hotel" među gejzirima - Medveđa traži partnera za izgradnju turističkog objekta sa 4 zvezdice

(Foto: YanLev/shutterstock.com)

Kupanje pod gejzirom i venčanja pod ovom jedinstvenom prirodnom pojavom u Evropi je već tradicija podno Goljaka. Iako je prošle godine proglašena za jednu od top deset mesta za odmor u Srbiji, u Sijarinskoj banji planiraju da prošire ponudu kako bi još više razvili sportski, rekreativni, a i kongresni turizam. Opština Medveđa namerava da u saradnji sa investitorom izgradi hotel sa četiri zvezdice pored otvorenog vaterpolo bazena i sportskih terena u Sijarinskoj banji.

Opština je angažovala beogradsku firmu "C.T.D.3" za izradu studije izvodljivosti za izgradnju hotela. Površina lokacije na kojoj je planiran hotel, uz koju protiče Banjska reka, je oko 3.000 m2.

- Planirani sadržaji objekta koji je nazvan "Vaterpolo hotel" u Sijarinskoj banji su u svemu prilagođeni potrebama vaterpolista, a potom gostima koji imaju posebne zahteve, deci i poslovnim ljudima koji posećuju kongrese, seminare i prezentacije. Predviđen kapacitet hotela je 88 soba i 5 apartmana. U objektu su planirani konferencijski, zabavni, rekreativni, rehabilitacioni i velnes sadržaji, kao i dečji kutak - kaže za "eKapiju" Svetlana Dragić autorka studije iz firme "C.T.D.3".

"Vaterpolo hotel" bi trebalo da bude savremeni objekat sa elementima stare srpske arhitekture, a vrednost hotela procenjena je na 5,1 mil EUR.

U prizemlju hotela su planirani lobi, recepcija sa kancelarijama, garderoba za goste, internet klub, ugostiteljski sadržaji - zatvoreni i otvoreni, zona za rekreaciju i pripreme, sala za fitnes, masaže, hidro masaže, saune, terme, đakuzi, stolovi za opuštanje i vibracije, manja gimnastička sala.

Na prvom spratu su smeštajni kapaciteti i to 32 sobe sa terasama u jednom delu hotela. U drugom delu su planirane višenamenske sale za konferencije, sa svom najsavremenijom tehnikom, koje su interno povezane sa prizemljem gde su restorani i barovi.

Prema planu, na drugom spratu nalaze se 32 dvokrevetne sobe i jedan apartman, sala za sportiste i sala za dečju zabavu. U potkrovlju su smeštene 24 dvokrevetne sobe, 4 apartmana, kafe i otvorena terasa. Podrum je rezervisan za kazino i diskoteku.

- Pojekat hotela sa četiri zvezdice je spreman za početak izrade tehničke dokumentacije i ne postoje prepreke za pribavljanje urbanističkih uslova i saglasnosti sa ciljem dobijanje rešenja o gradnji, a kasnije upotrebne dozvole. Dalja realizacija ponuđenog programa ovom studijom zavisiće samo od interesa budućeg investitora i uspešnog dogovora sa sadašnjim vlasnikom i korisnikom lokacije i vaterpolo bazena. Studija izvodljivosti je pokazala da je izgradnja hotela opravdana, te da će hotel sa dobro planiranim marketingom datim u Studiji izvodljivosti ostvarivati prihod koji će omogućavati otplatu i kredita i isplatu svih troškova – kaže Dragić.

Sijarinska banja

Sijarinska banja se nalazi na jugu Srbije, u opštini Medveđa, 330 km udaljena od Beograda, 90 km od Niša i oko 50 km od Leskovca, na nadmorskoj visini od oko 420 m.

Banja poseduje 18 izvora mineralne vode različitog fizičko-hemijskog sastava i temperature od 32-72°C. Posebnu lepotu i atrakciju predstavljaju gejziri tople vode, jedinstveni u Evropi, čiji vodeni stub dostiže visinu od 8 m, pored koga se nalazi novoizgrađeni kompleks manjih bazena i fontana.

Sijerinska banja je jedina banja u Srbiji koja ima 10 mineralnih izvora čije vode deluju na široki spektar oboljenja - bolesti lokomotornog aparata, bolesti gastrointestinalnog trakta, bolesti bubrega i mokraćnih puteva, ginekološka oboljenja, hronične nespecifične bolesti respiratornog trakta, neurološka oboljenja, kožne bolesti.

Područje Sijarinske banje naseljeno je još u antičko doba. U vreme Rimljana, kasnije Vizantije, brojni tragovi i ostaci to i danas potvrđuju. Većina podataka o tom vrmenu dolazi od istraživanja i arhološkog materijala sa Caričinog grada koji je bio administrativni i ekonomski centar u VI veku.

Tek 1954. godine banja dobija prvi hotel "Beograd" sa 80 postelja a tada se uređuje i prvi park, postavljaju kamp naselja i odmarališta.

Danas banja ima rekonstruisan i modernizovan hotel "Gejzer’", u sklopu" Specijalne bolnice kapaciteta 220 ležajeva kategorije tri zvezdica sa medicinskim blokom za fizikalnu medicinu, hidroterapiju, elektro terapiju, blatnu terapiju i sa kinezi salom,

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.