NavMenu

Kako će izgledati prva javna banka matičnih ćelija u Srbiji? - Idejno rešenje izradio "Hemofarm-inženjering", glavni projekat "Energoprojekt-Industrija"

Izvor: eKapija Ponedeljak, 06.02.2012. 15:56
Komentari
Podeli

Priča o prvoj javnoj banci matičnih ćelija u Srbiji krajem prošle godine konačno je počela da dobija rasplet, a stigle su i prve konkretne najave o tome kada bi mogli da očekujemo izgradnju objekata koji je neophodan za osnivanje ove važne ustanove.

"eKapija" se potrudila da na trenutak odškrine vrata ovog jedinstvenog centra, i čitaocima pokaže kako će izgledati ustanova na čije osnivanje već dugo čekamo, i koja će pomoći u lečenju mnogih bolesti, koje na drugi način ne bi mogle biti pobeđene.

Objekat koji će biti smešten u novobeogradskom Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" imaće površinu od oko 600 m2, a u njemu će moći da bude smešteno 10.000 uzoraka. Zasada je obezbeđena lokacijska dozvola, a, iako se očekivalo da će i građevinska dozvola biti dobijena polovinom decembra, na nju se još čeka.

Čitav projekat napravljen je na osnovu iskustava dr Dragane Vujić, načelinice Odeljenja za transplataciju koštane srži u Institutu, i molekularnog biologa Emilije Lazić, koje su imale priliku da vide kako funkcionišu ovakve banke u Evropi.

Idejno rešenje i tehnološki projekat uradio je "Hemofarm-inženjering", dok je izrada glavnog projekta poverena "Eneregoprojekt-Industriji", a prema rečima dr Dragane Vujić, tim iz Instituta bio je uključen u postupak od prvih crteža do završetka.

Arhitekta "Eneroprojekt-industrije" Branka Timotijević, otkriva za "eKapiju" kako će izgledati objekat javne banke.

Prema njenim rečima, ova zgrada, koja će imati prizemlje i sprat, sastojaće se iz više funkcionalnih celina.

- U banci će postojati laboratorijski deo, u okviru koga se uzorak prima i obrađuje, koji će se sastojati iz prostorija sa klasiranom čistoćom vazduha. Zatim, tu je deo u kome će se vršiti kontrolisano zamrzavanje uzorka, kao i prateći deo objekta sa kancelarijama i prostorijom za stručne sastanke personala. Postojaće i tehnički deo, u kome će se nalaziti klima komore i ostala tehnička oprema neophodna za obezbeđivanje zahtevanih standarda za odvijanje rada u kontrolisanim uslovima – objašnjava ona.

Ona dalje objašnjava da će u delu za kontrolisano zamrzavanje, uzorak biti čuvan u karantinskom tanku, do dobijanja rezultata iz Kontrole kvaliteta o bakteriološkoj i infektivnoj ispravnosti.

Dr Dragana VujićDr Dragana Vujić

Postoji još jedan veoma bitan deo, a to je prostor sa tankovima sa tečnim azotom u kojima će se čuvati obrađeni i zamrznuti uzorci.

Osim pomenutih prostorija, ne sme se zaboraviti ni važnost servera koji omogućava povezivanje sa "EuroCord"-om i "NetCordom", organizacijama zaduženim za umreženje banaka matičnih ćelija svih zemlja i postavljanje standarda u ovoj oblasti.

Kako se čuvaju matične ćelije

Dr Dragana Vujić, načelnica Odeljenja za transplatnaciju koštane srži u Institutu za majku i dete, objašnjava da je čuvanje matičnih ćelija u tečnom azotu (osim čuvanja u parama azota), jedina opcija koja obezbeđuje višegodišnju vijabilnost ćelija.

- Obrada ćelija će se obavljati u posebnim prostorijama sa visokim zahtevima prečišćenosti vazduha, a čuvanje u tankovima sa tečnim azotom, biće obavljeno uz poštovanje svih principa zaštite zaposlenih. Prostorija će imati sistem za praćenje nivoa kiseonika sa svim potrebnim alarmnim sistemima za obaveštavanje o tome - kaže za "eKapiju" dr Vujić.

Arhitekta Branka Timotijević kaže da su za ovaj objekat, imajući u vidu da u bioindustriji opasnost po personal pre svega predstavlja kontaminacija proizvodom, projektom predviđene sve neophodne mere koje smanjuju taj rizik.

- Tu je, osim zaštitne odeće i sredstava, poseban dizajn sistema klimatizacije. Pored ovih mera predviđene su i mere predostrožnosti za bezbedno rukovanje i skladištenje gasova i tečnih gasova - kaže naša sagovornica.

A kako će se od spoljašnjih negativnih uticaja i činilaca koji bi ih mogli ugroziti, čuvati matične ćelije koje će spasavati živote obolelih od hronične i akutne leukemije, aplastične anemije (nedostatka krvnih ćelija), urođenih bolesti krvi, ili malignih tumora?

Da bi se predupredio eventualni nestanak električne energije, koji bi mogao da ugrozi rad banke, ova ustanova će imati nezavisan agregat za napajanje. Takođe, biće eliminisani i drugi rizici, jer su preduzete sve neophodne sigurnosne mere koje omogućavaju neprekidan rad banke.

- Postavljanjem spoljašnjem tanka za tečni azot velikih kapaciteta, eliminiše se rizik od nestajanja ove supstance, odnosno nema opasnosti da banka ostane bez azota. Takođe, edukacija budućeg personala banke odvija se već nekoliko godina, tako da će odmah po otvaranju banke biti organizovan rad u punom obimu - objasnila je doktorka Vujić.


Ona dodaje da će u banci biti postavljeni zahtevi za najvišim stepenom kontrole pristupa.

I ekološki princip neće biti zanemaren. Sav biološki otpad, kao i potrošni materijal (igle, špricevi, sistemi itd) nastao u procesu rada, biće odložen u za to predviđene kese i kante za infektivni otpad. Ovako pripremljen i etiketom obeležen otpad biće otpremljen na uništavanje u centralnu jedinicu Istituta. Na taj način, i životna sredina biće sačuvana od zagađivanja.

Prema rečima dr Vujić, Sekretarijat za životnu sredinu je na osnovu urađenog glavnog projekta dao mišljenje da banka nema uticaja na životnu sredinu.

Kada je reč o pratećem delu objekta banke, on će se sastojati se od prostorija namenjenih osoblju, prostorije za odlaganje podataka o pacijentima, prostorije za sastanke, zatim ulaznog dela sa stepeništem i vetrobranom, hodnika i sanitarnih prostorija.

Vredna oprema

Načelnicu Odeljenja za transplantaciju koštane srži, pitali smo koliko zapravo košta oprema koja će se u banci i primenjivati, i kakvi se instrumenti ovde koriste.

- Oprema je od najjednostavnije do najsloženije – od laboratorijske vage do aparata koji omogućavaju sortiranje ćelija potrebnih za transplanataciju koštane srži - objasnila nam je dr Dragana Vujić.

- Cena jednog seta za prikupljanje krvi pupčanika je oko 30 EUR, a neki aparati koštaju više od 20.000 EUR. Moje lično mišljenje je da, s obzirom da je reč o projektu od nacionalnog interesa, bi trebalo razmotriti mogućnost da nabavka opreme potrebne za banku bude oslobođena PDV-a, odnosno da postoje određene poreske olakšice. Ipak, to je pre pitanje za Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja.

Iskustva iz Milana i Londona

Naše sagovornice otkrile su nam i kako je tekao sam postupak projektovanja objekta javne banke, s obzirom na delikatnost posla, i na činjenicu da je u pitanju prva ovakva institucija u Srbiji.

- Ovaj projekat rezultat je dobre saradnje i znanja dva tima - Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić", sa jedne strane, i projektanata sa druge. Kako su idejno rešenje i tehnološki projekat bili profesionalno urađeni, nije bilo poteškoća ni za izradu glavnog projekta. U ovakvom poslu neophodno je biti potpuno posvećen, stalno razmenjivati iskustva, ideje i mišljenja. Emilija Lazić i ja imale smo sreću da nam je omogućeno da posetimo dve banke u Evropi - ja sam bila u Milanu, a ona u Londonu - priča nam doktorka Vujić.

Upravo zahvaljujući znanju eksperata Instuta, koji su u stalnim kontaktiva sa savremenim rešenjima ovakvih objekata u praksi, i naša banka biće na nivou već postojećih u Evropi.

Dr Vujić kaže da su zahvaljujući uviđajnosti kolega iz pomenute dve banke, dobili puno korisnih informacija, pre svega u vezi sa klasiranjem vazduha.

I za odabir projektanata, kako za idejno rešenje i tehnološki projekat, tako i za glavni projekat, prema njenim rečima, odlučujući kriterijum bila je referentna lista, odnosno iskustvo u projektovanju čistih soba i fabrika lekova.

- Iskustvo u projektovanju farmaceutskih fabrika, kao i pogona sa specifičnim zahtevima i uslovima, bilo nam je dragoceno i omogućilo je nesmetano projektovanje ovakvog tipa objekta - poverila nam se arhitekta Timotijević iz "Energoprojekt-Industrije".


Na korak do banke

Javna banka, čiji je zvanični naziv "Banka matičnih ćelija hematopoeze", projektovana je tako da u potpunosti ispuni uslove propisane aktuelnim Zakonom transplantaciji ćelija i tkiva.

Takođe, u čuvanju i obradi matičnih ćelija u potpunosti su ispoštovani Internacionalni standardi za čuvanje krvi pupčanika ("Fact NetCord").

- Izrada vlastitih standardnih operativnih procedura je u toku, tačnije deo je završen, i primenjuje se od maja 2011, a one su usklađene sa "Fact NetCord" - objasnila je doktorka Vujić.

- Jedino poštovanje ovih standarda obezbeđuje uslove za akreditaciju i umreženje banke u "NetCord" u "EuroCord", što i jeste cilj svake banke. Ovo omogućava razmenu informacija o raspoloživim ćelijama, a time i brzo nalaženje odgovarajućih uzoraka za bolesnike koji čekaju na transplantaciju.

Uzorak ostavljen u javnoj banci, za razliku od privatne, može biti iskorišćen za bilo koga kome je potreban (davalac nema kontrolu nad njim) - roditelji doniraju krv pupčanika novorođenčeta i nikada ne pitaju ko je dobio te ćelije. Ostavljanje uzoraka je besplatno. Uz javnu, uvek se osniva i porodična banka, što će biti slučaj i sa Beogradom.

Kako je "eKapija" i ranije pisala, osim prikupljanja finansijskih sredstava, izgradnju banke kočilo je i dobijanje lokacijske dozvole, ali je uz angažovanje gradskih vlasti krajem prošle godine ona konačno obezbeđena. Tada je najavljivano da će i građevinska dozvola do kraja 2011. biti dobijena, što se međutim, još nije desilo.

- Kako je Ministarstvo zdravlja dalo punu podršku ovom projektu, nadamo se da će novac za realizaciju biti obezbeđen, i da će biti moguća njegova realizacija u ovoj godini. Nadamo se da će deo potrebnih sredstava biti obezbeđen kroz NIP – navodi dr Dragana Vujić.

Realizacija projekta izgradnje prve javne banke matičnih ćelija u Srbiji započeta je još 2008. godine, a njegova celokupna vrednost je oko 1,3 mil EUR.

Milica Stevuljević

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.