Izvor: eKapija | Petak, 03.02.2012.| 16:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srce Beograda po ugledu na svetske metropole - Na Trgu Slavija u 2013. konačno bi mogao da bude rešen problem saobraćajnih gužvi

Projekcija budućeg izgleda Slavije

Trg Slavija već decenijama je neuređen, a najviše glavobolje do sada su imali vozači. Ako se ostvare planovi vlasti u Beogradu, problem saobraćajnih gužvi mogao bi početi da se rešava u 2013. godini. Iz gradske uprave ovih dana stižu optimistične najave da će pitanje kružnog toka na kome je saobraćajni kolaps gotovo svakodnevna pojava, uskoro dobiti pozitivan rasplet.

Slavija bi u perspektivi mogla da ima četiri podzemna pešačka prolaza, fonatnu u sredini kružnog toka i tramvajske šine po njegovom obodu. Kako je "eKapija" saznala u gradskoj upravi, u toku je izrada projekta saobraćajnog modela.

- Grad Beograd rešio je da se uhvati u koštac sa ovim problemom. Reč je o saobraćajnom unapređenju Trga Slavija, koje podrazumeva i uređenje samog trga, za koje će biti raspisan arhitektonski konkurs – rekao je gradski arhitekta Dejan Vasović.

U toku je razmatranje mogućnosti na koji način bi mogli da se odvijaju radovi, koji bi, ako sve bude prema planu, mogli početi u 2013.

Jedan od projektovanih podzemnih pešačkih prolaza

Rekonstrukcija Slavije omogućiće unapređenje postojećeg saobraćaja, tako što će biti povećana protočnost vozila i izgrađeni podzemni pešački prolazi, da bi se izbeglo ukrštanje pešakog i drumskog saobraćaja.

- Trenutno se radi tehnička dokumentacija za saobraćajno unapređenje, jer nam iskustvo govori da je zadržavanje vozila u kružnom toku najveći problem. Ako se tome doda i da ga dodatno usporava pešački saobraćaj, rezultat je smanjeni protok dva ili više puta – rekao je ranije za "Blic" gradski arhitekta Dejan Vasović.

Upravo zbog ovoga predlog je da tramvajske šine idu po obodu kružnog toka. Na obodu bi se nalazile i stanice, kao i prolazi.

Gradski arhitekta ranije je najavio i da će prolaza sigurno biti ispod ulica Kralja Milana, Bulevara oslobođenja i Beogradske, kao i da se razmatra mogućnost uvođenja jednog ispod Makenzijeve.

- Kao u velikim svetskim gradovima, planirana je fontana u središtu trga, odakle će se spomenik našem velikanu Dimitriju Tucoviću najverovatnije izmestiti na zelenu površinu u blizini Narodne banke. I ova lokacija će biti predmet konkursa – objasnio je Vasović.

Jedan od prolaza

On je dodao i da grad očekuje da dobije predloge odgovarajućeg mobilijara, opreme i eventualno umetničkih instalacija koje bi tu mogle da budu postavljene. Cilj je da Slavija dobije svetski izgled, jer je jedan od najznačajnijih trgova u Beogradu. Konkurs bi trebalo da bude raspisan u drugoj polovini godine.

Od gradskih vlasti, ipak, nismo uspeli da dobijemo informaciju šta se desilo sa predlogom predsednika Tadića o kome se govorilo tokom protekle godine – da na Slaviji bude izgrađen spomenik Nikoli Tesli – Teslin toranj.

Prema nedavnom pisanju "Blica", projektovana vrednost radova je 4,8 mil EUR.

Imaju li Beograđani razloga za radost, i hoće li u skorije vreme prestati da se brinu kada u "špicu" saobraćne gužve moraju automobilom preko Slavije, ili je reč o isuviše ambicioznoj zamisli i još jednom projektu koji će ostati nerealizovan, saznaćemo u narednim mesecima.

M.S.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.