Izvor: eKapija | Utorak, 24.01.2012.| 11:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2011 - Investicije u oblasti TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije" u 2011. godini

Investicioni tim "eKapije" nedavno je uradio analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2011. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Projekti su podeljeni u 12 kategorija, a ovog puta vam predstavljamo najzanimljivije projekte u kategoriji TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE.

Možda Srbija nema more, ali zabave na vodi minulog leta njenim građanima nije nedostajalo. Sve popularniji akva parkovi nicali su redom - na Srebrnom jezeru, u Aranđelovcu, Sokobanji, a još dve opštine u Srbiji čekaju na otvaranje svojih svetova na vodi. Kako se opštine utrkuju ko će napraviti najduži tobogan, najluđi rafting ili vodopad, a posetioci s nestrpljenjem očekuju da se vrata akva parkova otvore, ne iznenađuje što su i čitaoci "eKapije" najviše pažnje poklonili - baš njima. Ako se ovogodišnja lista najčitanijih dokumenata u oblasti turizma, zabave i rekreacije uporedi sa prošlogodišnjom, pokazaće se da su kratka vikend putovanja i destinacije udaljene svega nekoliko sati vožnje automobilom i dalje najbolji način za trošenje slobodnog vremena.

Popularnost akva parkova povukla je sa sobom i interesovanje za hotele koji su deo tih zajedničkih kompleksa, ali kada je o hotelijerstvu reč, najviše pažnje privukle su najave pet hotela visoke kategorije, koji bi u narednim godinama trebalo da budu otvoreni u Beogradu. Pa, dok se jedni raduju što će srpska prestonica ugostiti najpoznatije svetske hotelske lance poput "Crowne Plaza", "Kempinski" ili "Marriott", pojedini hotelijerski stručnjaci su skeptični i pitaju se ima li Beograd klijentelu za toliki broj hotela lux kategorije?

Međutim, nisu interesantni samo hoteli u Beogradu. Pažnju čitalaca "eKapije" pobudili su i hotel na Staroj Planini, u Novom Sadu i Vrdniku.

Pokrenuta je i izgradnja kapaciteta za unapređenje banjskog turizma, velnes, spa i sportskih centara, marine...

Ali krenimo redom.

Aqua park Aranđelovac
Aqua park Aranđelovac (Foto: b)

Ubedljivo prvo mesto zauzeli su hotel "Izvor" i akva park u Aranđelovcu. Pomenuti hotel poneo je i titulu prošlogodišnjeg pobednika, ali interesovanje za luksuzni kongresni, spa i velnes centar, u koji je "Alco group" uložila 35 mil EUR, ne jenjava. Kako bi unapredili postojeće sadržaje hotela, firma je pristupila i izgradnji akva parka, pa iako je njegovo otvaranje odlagano nekoliko puta, presecanje vrpce tek na kraju sezone nije sprečilo gotovo dve hiljade Aranđelovčana i gostiju banje da odmah napune bazene atraktivnog kupališta.

Akva park, u okviru luksuznog kongresnog hotela "Izvor" izgrađen je na 6 hektara zemljišta. U prvu fazu uloženo je 7 mil EUR, pa je polovinom septembra otvoren tek jedan deo. Ceo kompleks sa pratećim objektima biće u potpunosti završen na proleće, a ukupna investicija iznosiće 8,5 mil EUR.

Kupalište ima 12 bazena, 430 parking mesta a biće izgrađeno igralište sa amfiteatrom, teniski tereni, nacionalni restoran, restoran brze hrane i poslastičarnica.

Upotpunjujući sadržaj hotela "Izvor", u "Alco grupi" se nadaju da će obogaćena turistička ponuda uticati da Bukovička banja, koja je u prethodnoj godini proslavila dva veka postojanja, postane poželjno turističko mesto za domaće i inostrane turiste.

Drugo mesto poneo je hotel "Danubia Park" i akva park na Srebrnom jezeru koji su nikli kao deo kompleksa "Silver Lake Resort" u vlasništvu kompanije "Silver Lake Investment". Akva park koji je na Srebrnom jezeru otvoren početkom jula, zauzima ukupnu površinu od 2.500 m2, od čega je 780 pod vodom. Kompleks od ukupno četiri bazena, smešten je u neposrednoj blizini jezera, šetališta i postojećih ugostiteljskih objekata, a voda u bazenima greje se uz pomoć solarnih panela.

Dva meseca nakon puštanja u rad akva parka otvoren je i hotel "Danubia park", kapaciteta 140 ležaja, koji se okitio sa četiri zvezdice. Urađen je po projektu beogradske firme "D-Design", dok je radove izvela kruševačka "Tehnogradnja". U okviru kopleksa predviđena je kongresna sala, wellness i spa centar, a za prave hedoniste na raspolaganju je i predsednički apartman.

"Patroland" u Bačkom Petrovcu
"Patroland" u Bačkom Petrovcu

Da akva parkovi dominiraju ovogodišnjom listom potvrđuje i "Petroland" u Bačkom Petrovcu koji se našao na trećem mestu. Mnogi ga opisuju kao najveći i najsavremeniji akva park na Balkanu, ali je njegovo otvaranje, koje je najavljivano za kraj avgusta, izostalo. Informacija da je prva faza "Petrolenda" u kojoj su osposobljeni svi bazeni i sadržaji na otvorenom gotova, stigla je tek krajem decembra, pa je možda baš to razlog što se najveće vodeno čudo u regionu našlo na trećem a ne prvom mestu liste.

Uzbudljivi tobogani, jedinstveni bazeni za decu i odrasle, rafting na podivljaloj reci, lenja reka, relaks bazeni, sportovi na pesku, samo su deo sadržaja koje iz firme "L&B Park" ćerke slovačke kompanije "Aqua Therm Invest" investora projekta, najavljuju. Kada potpuno bude zvršen "Petrolend" će se prostirati na površini od 20 h, a u njega će biti uloženo 21 mil EUR.

Ono što kompleks u Bačkom Petrovcu razlikuje od većine sličnih sadržaja jeste termalna voda, koja će omogućiti da aqua park radi tokom većeg dela godine.

Hotel "Stara planina"
Hotel "Stara planina"

Četvrto mesto ne pripada aqua parku, ali su, poput njihovog otvaranja, mnogi iščekivali da svoja vrata otvori i prvi od šest hotela na Jabučkom ravništu na Staroj planini. Država je obećala otvaranje do kraja 2011, a JP "Stara Planina" spektakularan doček Nove godine i prve goste u novogodišnjoj noći. Iako su mnogi bili sumnjičavi da će hotel "Stara planina"u planiranom vremenu biti spreman da primi prve goste, radovi su završeni za nepunih 16 meseci, četiri zvezdice su zablistale 25. decembra, a prva noćenja stvarno i "pala" na prelazu iz stare u novu godinu. Ali ne lezi vraže – deset dana po otvaranju hotel je zatvoren! Bez struje i vode u hotelu, uprava je saopštila da nije u mogućnosti da pruži adekvatnu uslugu klijentima, a nakon nekoliko dana raspisan je i javni poziv za izbor operatera kome će se poveriti učešće u upravljanju hotelom na Jabučkom ravništu. Tada je postalo jasno da vodeći španski hotelski lanci "HG Hotels" i "Sol Melia" definitivno neće stati na čelo uprave hotela, kako je ranije najavljivano.

Svi želimo da verujemo da je ovo bila samo ružna epizoda, koja će se brzo zaboraviti, a da će ostati osećaj da je Srbija dobila još jedan turistički biser.

Za investiciju u turistički kompleks na Jabučkom ravništvu Republika Srbija izdvojila je 3,45 milijardi dinara. Izgradnjom hotela oskudni smeštajni kapacitet na planini uvećan je za 380 kreveta, a paralelno sa izgradnjom objekata ulagano je i u skijašku infrastrukturu, pa je sa otvaranjem novog hotela u ovoj sezoni puštena u rad i jedna četvorosedna žičara ali i prva skijaška gondola u Srbiji.

Budući hotel "Rezidor grupe" na mestu Starog mlina
Budući hotel "Rezidor grupe" na mestu Starog mlina

Peto i šesto mesto na listi ponela su dva hotela visoke kategorije koja bi do kraja 2013. trebalo da budu izgrađena u Beogradu. Kao bolje plasiran, na petom mestu našao se prvi hotel koji "Rezidor group" gradi na mestu Satrog mlina. Gradnje hotela i poslovne kule od 3.900 kvadratnih metara, prihvatiće se austrijska firma za nekretnine "Soravia group" u saradnji sa Erste bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Hotel će imati 236 soba, a unutar hotelskog kompleksa biće sačuvano i obnovljeno zdanje Starog mlina. Vrednost radova je, kako je ranije najavljivano, 55 mil EUR, a u "Soravia" grupi ističu da je nedovoljan broj kvalitetnih hotela sa najmodernijom vrstom smeštaja i usluge, osnovni razlog zašto su se odlučili da izgrade hotel baš u Beogradu.

Ali kako stvari stoje Beogradu neće manjkati hotela visoke kategorije jer je u maju u novobegradskom bloku 11a započela izgradnja hotela sa četiri zvezdice poznatog lanca "Falkensteiner", koji se našao na šestom mestu naše liste. Na površini od 6.000 m2, u okviru kompleksa "Maxima centar", biće izgrađen objekat koji će imati dvanestospratnu kulu sa kancelarijama i poslovnim prostorom. U gradski hotel i komercijalne objekte koji je projektovao čuveni svetski arhitekta, Boris Podreka, investitori - "Falkensteiner Michaeler" (FTMG) i akcionarsko društvo "M.O.F. Beta Nekretnine" nameravaju da ulože 40 mil EUR.

Na sedmom mestu našao još jedan hotel visoke kategorije, ali ne u Beogradu. Reč je o novom turističkom centru u iriškoj opštini, luksuznom hotelu sa pet zvezdica koji gradi novosadska firma "Promont group". Višenamenski hotel u Vrdniku biće obogaćen raznovrsnim pratećim sadržajima: otvorenim i zatvorenim bazenom, spa centrom, restoranom, salonima, klinikom i konferencijskom salom, što će znatno unaprediti potencijal vrdničke banje. Radnici novosadske "Best izgradnje" ubrzano rade na gradilištu u Vrdniku a otvaranje hotela u podnožju Fruške gore očekuje se u junu tekuće godine.

Opet hotel lux kategorije i opet u Beogradu. Na osmo mesto dospeo je prvi "Marriott" hotel u Srbiji koji će do kraja 2013. bitno izmeniti izgled najužeg centra srpske prestionice. Naime, predstavnici građevinske kompanije "PSP - Farman Holding" i lanca hotela "Marriott International" potpisali su menadžerski ugovor o izgradnji hotela, tačnije rekonstrukciji postojeće zgrade u Vasinoj ulici do Narodnog pozorišta. Ukupna vrednost radova procenjena je na 25 mil EUR, a njima će rukovoditi "PFB Properties", članica "Farman Holding" grupe.

Budući izgled prvog "Marriott hotela u Srbiji"
Budući izgled prvog "Marriott hotela u Srbiji"

Među hotele i akva parkove na deveto mesto provukao se banjski centar na obali Tise u Bečeju koji zajednički realizuju opština Bečej i mađarski "Aquaprofit". Značajan korak u realizaciji projekta napravljen je potpisivanjem akta o osnivanju partnerskog preduzeća "Vitalspa", pa se početak izgradnje kompleksa, u okviru koga će se nalaziti spa i velnes centar i hotel kapaciteta 200 kreveta, očekuje na proleće.

Deseto mesto pripalo je hotelu "Holiday Inn" u Novom Sadu čije je otvaranje planirano u martu, a za njim sledi hotel "Kempinski", koji je na jedanaesto mesto dovela zvanična potvrda o nameri da beogradski hotel "Jugoslavija" uvrsti u svoju mrežu i okiti ga sa 5 zvezdica.

Na dvanaesto mesto, među luksuzne hotele, provukla se "Vinarija Zvonko Bogdan", koja se osim vinima harmoničnog ukusa i autentičnim vinogradima, diči i najsavremenijom tehnologijom u proizvodnji vina, a na proleće se planira i izgradnja muzeja posvećenog "gospodinu pesme".

Trinaesto mesto poneo je hotel "Continental" čije će renoviranje početi sredinom sledeće godine, pa će do kraja 2013. hotel imati pet zvezdica i poslovaće pod jednim od brendova "InterContinental" grupe - "Crowne Plaza".

Osim što je postala vodeći turistički adut Rasine, moderni spa i velnes centar površine 3.000 kvadrata čija je izgradnja koštala oko 4,5 mil EUR - Ribarska banja našla se i na četrnaestom mestu naše liste. Prati je luksuzni beogradski hotel sa pet zvezdica "Square Nine", otvoren februara prošle godine, čiji kvalitet potvrđuju brojna priznanja koja pristižu na adresu "Studentski trg 9". Poznati američki magazin "Forbs" uvrstio ga je na listu najboljih novih hotela u svetu, a nedavno je dobio i nagradu za "Najbolji internacionalni hotel", koji dodeljuje "Bloomberg" televizija. Po čitanosti na "eKapiji" dospeo je na petnaesto mesto.

Idejno rešenje surčinske marine
Idejno rešenje surčinske marine

Da li će i novi turističko-poslovni kompleks, koji zauzima šesnaestu poziciju na listi i čija je izgradnja planirana na mestu autobuske stanice na Zlatiboru poneti značajna priznanja, znaće se nakon što kompleks pronađe investitora. Sigurno je, da će ljubitelji nautičkog turizma uživati u novom nautičkom centru u Beogradu ako inicijativa Privredne komore Beograda i opštine Surčin o izgradnji rečne mini marine u Surčinu, zaživi u 2012. godini kako je planirano.

Nova beogradska marina ponela je sedamnaesto mesto a mi se opet vraćamo aqua parkovima, jer interesovanje za iste ne jenjava, pa se na osamnaestom mestu liste našao onaj u Sokobanji. Otvoren polovinom oktobra, ovaj akva park prve kupače primiće u prvim letnjim danima. Za njim sledi uređenje Pašine česme u Leskovcu, gde se ubrzano grade sportski tereni pa će kompleks ubrzo postati evropsko sedište za pripremu sportista sa Bliskog istoka. Lista od dvadeset investicija se završava kompleksom "Palville Apartments" na Paliću, jedinstvenom spoju odmora i jednostavnog poslovanja.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji SPORT i TRGOVINSKI CENTRI?

Firme:
eKapija.com Beograd
ALCO GROUP HOTELI DOO BEOGRAD OGRANAK HOTEL IZVOR ARANĐELOVAC
Alco group d.o.o. Beograd
Turistička organizacija Srbije
Bukovička banja Aranđelovac
SM Net Beograd
Silver Lake Investment d.o.o. Beograd
NCA Investment group Beograd
D-Design Beograd
Tehnogradnja d.o.o. Kruševac
L&B Park Bački Petrovac
Opština Bački Petrovac
Aqua Therm Invest Bački Petrovac
SP RESORT
JP Stara planina Knjaževac
Skijališta Srbije Beograd
Ministarstvo privrede Republike Srbije
Vlada Republike Srbije Beograd
Grad Pirot
Simpo Line d.o.o. Vranje
MK Mountain Resort d.o.o. Kopaonik
Milenium grup Beograd
Soravia Management d.o.o. Beograd
Erste Bank a.d. Novi Sad
EBRD Evropska banka za obnovu i razvoj
Erste Group Bank AG Austria
Multicon inženjering d.o.o. Beograd
Grad Beograd
Generali Osiguranje Srbija a.d. Beograd
Raiffeisenbank a.d. Beograd
Falkensteiner Michaeler Tourism Group Austria
Falkensteiner Michaeler Tourism Group Austria
Promont group d.o.o. Novi Sad
Best izgradnja d.o.o. Novi Sad
Atelje-Ratan Novi Sad
Opština Irig
PSP Farman Beograd
Opština Bečej
Savath hospitality management d.o.o. Beograd
Marriott International, Inc. Washington DC
PFB properties Beograd
Vlada AP Vojvodina
VitalSpa Bečej
Ambasada Republike Mađarske Beograd
Aleksandar d.o.o. Novi Sad
Zenit inženjering Beograd
Hotel Jugoslavija Beograd
Vinarija Zvonko Bogdan Subotica
EXPRES-SERVIS d.o.o. Subotica
Thermogas d.o.o. Subotica
BIRO. VIA Beograd
Danube Riverside doo Beograd
Hotel Crowne plaza Beograd
NBGP Properties d.o.o Beograd
Delta Real Estate d.o.o. Beograd
Specijalna bolnica Ribarska Banja Kruševac
Turner southeast Europe Beograd
ICCA - International Congress and Convention Association Netherlands
InterContinental Hotels Group PLC
Turner Construction Company New York
Ministarstvo zdravlja Republike Srbije
Hotel Square Nine Beograd
Opština Čajetina
Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije
Gradska opština Surčin
Privredna komora Beograda - PKB Beograd
DAAM studio d.o.o. Beograd
Opština Sokobanja
TR Gas-oil Sokobanja
Gradi-Tel Šarbanovac
Ingel Knjaževac
ZONA-DIS Kuršumlija
V.K. Company Sokobanja
Energosistem Čogurić Leskovac
Palville invest d.o.o. Subotica
SUPPORT Subotica
Addiko bank ad Beograd
DG Company Subotica
Grad Leskovac
Emirates power Constracting & General Maintenance Beograd
Tagovi:
eKapija
Srebrno jezero
Crowne Plaza
Kempinski
Marriott
Stara planina
Vrdnik
aqua park Aranđelovac
akva park Aranđelovac
Bukovička banja
aqua park Jagodina
akva park Jagodina
hotel Danubia Park
aqua park Srebrno jezero
akva park Srebrno jezero
Silver Lake Resort
D Design
Tehnogradnja
Petroland
aqua park u Bčkom Petrovcu
akva park u Bačkom Petrovcu
L&B Park
Milenium grup
Sol Melia
Jabučko ravnište
Rezidor group
Stari mlin
Soravia menagment
Evropska banka za obnovu i razvoj
hotel Falkensteiner
Maxima centar
Falkensteiner Hotels and Residences Austria
Falkensteiner Michaeler Tourism Group
Boris Podreka
hotel u Vrdniku
Vrdnička banja
Fruška gora
Marriott International
PFB Properties
banja Bečej
Aquaprofit
Akvaprofit
Vitalspa
Holiday Inn Novi Sad
Kempinski
Alpe Adria hoteli
InterContinental group
Crowne Plaza
Rasina
Ribarska banja
Forbs
Bloomberg TV Blumberg TV
Zlatibor
turističko poslovni kompleks na Zlatiboru
Zlatibor
autobuska stanica Zlatibor
marina Surčin
aqua park Sokobanja
akva park Sokobanja
Pašina česma u Leskovcu
Palville Apartments
Palić
Support
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE