Izvor: eKapija | Petak, 16.12.2011.| 16:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Živorad Vasić, direktor "NBGP Properties" - Hotel "Continental" postaje "Crowne Plaza" sredinom 2013.

Živorad Vasić (Foto: lična arhiva)

Kada se današnji gosti novobeogradskog "Continental"-a budu 2013. godine zaputili u ovaj hotel, izgledaće im da dolaze u dobro poznati objekat, međutim, kad budu zakoračili u unutrašnjost odmah će primetiti da je hotel dobio potpuno novo ruho. Kako "eKapija" saznaje, renoviranje "Continental"-a počeće sredinom sledeće godine, hotel će imati pet zvezdica, a poslovaće pod jednim od brendova "InterContinental" grupe - "Crowne Plaza".

O renoviranju poznatog beogradskog hotela, poslovanju od kad je "Continental" preuzela kompanija "Delta Real Estate", situaciji u hotelijerskom sektoru u Srbiji za "eKapiju" govori Živorad Vasić, direktor hotela "Continental".

eKapija: U toku je kompletno renoviranje dve sobe u hotelu "Continental". O čemu je reč?

- Sada radimo potpunu rekonstrukciju dve sobe, koje će biti pokazne, odnosno oslikavaće izgled soba u novom hotelu. Taj posao će biti završen u januaru 2012. i tada ćemo zajedno sa arhitektama i ljudima iz "InterContinental" grupe odlučiti šta bi trebalo da se menja i kakav će biti konačan izgled soba. Kad to završimo onda ćemo nastaviti da pokazujemo te sobe i drugima, da vide kako će beogradska "Crowne Plaza" izgledati.


eKapija: Kada počinje rekonstrukcija kompletnog objekta i kada gosti mogu očekivati otvaranje hotela "Crowne Plaza"?

- "Continental" ćemo zatvoriti sredinom 2012. i tada će početi kompletna rekonstrukcija hotela. Objekat će biti završen za 12 meseci, tako da otvaranje hotela "Crowne Plaza" očekujemo sredinom 2013. godine.

eKapija: Hotel sada poseduje 420 soba. Da li će doći do promene u kapacitetu hotela?

- Novi hotel će imati 416 različitih vrsta smeštajnih jedinica – od običnih soba do predsedničkih apartmana. Više od 120 soba će biti tzv "club sobe" koje će biti veće, lukusuznije. Sve sobe će imati velike plazma televizore i drugu opremu koju poseduju svetski hoteli.

eKapija: Koje nove sadržaje će pružiti "Crowne Plaza" u Beogradu?

- Hotel će imati mnogo više sala. Imaće jednu veliku kongresnu salu koja će ostati iste veličine kao i sadašnja i imaće niz manjih koje će moći da prime 25, 50, 150 ljudi. Izgradićemo spa centar. Takođe, imaće fantastičan lobi koji će biti polukružan sa jedne i druge strane. Hotel će posedovati dva restorana – jedan korporativni, a drugi lukusuzan sa dve privatne sobe gde će gosti moći da dobiju obrok.


eKapija: Da li će biti promene i u spoljašnjem izgledu hotela, s obzirom na to da je godinama prepoznatljiv po postojećoj fasadi?

- Menjamo fasadu, ali ćemo je zameniti za istu ovakvu, upravo zbog prepoznatiljivosti hotela po spoljnjem izgledu.

eKapija: Kako ste se odlučili za brend "Crowne Plaza"?

- Kompanija "Delta" je preuzela hotel 2008. godine u želji da mu vrati licencu koju je izgubio. "InteContinental" grupa ima nekoliko brendova - InterContinental, Crowne Plaza, Holiday In, Holiday in Express, Indigo. Odlučili smo se za brend "Crowne Plaza" jer mislimo da je hit u strukturi korporativnih hotela. Projekat hotela je radila čuvena engleska kuća "Virgile and Stone", a američki "Turner Construction" je nadzorna kompanija koja će pratiti izvođenje radova.

eKapija: Posle desetogodišnjeg iskustva u hotelskoj industriji u SAD, došli ste u Srbiju na čelo hotela "Continental". Šta je prvo što ste promenili?

- Krajem oktobra 2008. kada sam ušao u hotel primetio sam da nema gostiju. Ono što je mene zaprepastilo u tom trenutku je da je cena sobe bila izuzetno visoka – 175 EUR, a zauzeće hotela između 13 i 17% na mesečnom nivou. Primenili smo američku filozofiju "Vrednost za Vaš novac". Onima koji bi želeli tada da dođu u Beograd, kada nije bilo "low cost" kompanija, i kada su se cene smeštaja, zavisno od hotela, kretale 150-200 EUR, bilo je dosta isplativije da odu u Budimpeštu, Prag ili Beč. Prvo smo promenili cenovnik, tako da je gost kod nas mogao za 90 EUR da prenoći, dobije doručak i plaćene takse. Uticali smo na tržište da smanji cenu, i veoma sam ponosan što se beogradsko hotelsko tržište promenilo.

(Foto: Saint-Gobain Rigips Trophy )

eKapija: Koje još novine su donete u poslednje dve godine?

- Renovirali smo u potpunosti fitnes centar, u kome smo napravli veliki uspeh gde smo od 34 člana koliko smo imali u starom došli do broja 511 članova godišnje. Takođe smo renovirali bazen, napravili saunu i svlačionice. "Našminkali" smo sobe, stavili plazma tv, novu posteljinu, sefove odnosno sve što je potrebno internacionalnom gostu da se oseća kao i u hotelima u svetu. Nismo hteli da mnogo ulažemo, jer smo očekivali renoviranje. Potpuno smo renovirali lobi, kao i jedan od restorana.

eKapija: Koje kadrovske promene ste uveli?

- Zaposlili smo više od 50 mladih ljudi na sektorima recepcije, banketa i restorana, jer su to najuslužniji servisi. Imam mlade rukovodioce, veoma verujem u mlade ljude i mislim da im treba pružiti šansu. Najbolje je kad može da se spoji energija mladih sa iskustvom starijih kolega. Kada smo preuzeli hotel imao je 500 zaposlenih, sada ima 280. U Srbiji nije praksa da se novac troši na obuku i edukaciju zaposlenih, ali mi smo doveli ljude iz "InterContinental" grupe i 6 meseci potrošili na treniranje naših zaposlenih. Nije isto kada gostu konobar baci tanjir i kada ga postavi sa njegovim grbom i kaže - prijatno.

eKapija: Koliko su sve te novine uticale na bolje poslovanje, odnosno kolika je popunjenost hotela u 2011?

- Postali smo lideri na tržištu. Godinu 2009. smo završili sa popunjenošću od 49% na godišnjem nivou, 2010. je bilo 57%, a 2011. ćemo imati više od 60%. Za naš hotel to znači da je u proseku svakog dana zauzeto 240 soba, što je za Beograd veoma dobar rezultat.


eKapija: Uveli ste vikend branč za Vaše goste?

- Organizovali smo vikend branč koji se zove 999, što znači da za 999 dinara svi naši gosti od 12 do 18 h imaju celokupnu ponudu ne samo predjela i jela već i dezerte. Naš hotel je uvek bio poznat po kvalitetnim kolačima. Prošle godine na takmičenju 54 zemlje, održanom u Minhenu, slatkiši Kuvarske asocijacije su prošli dosta zapaženo, a posebno naša torta "Ana" koja se pravi ovde još od ’79.

eKapija: Prema zvaničnoj listi Međunarodne kongresne asocijacije ICCA, Srbija je najbrže rastuća kongresna destinacija u Evropi. Koliko takvi skupovi doprinose radu hotela?

- Saradnja sa kompanijama, asocijacijam, udruženjima je veoma bitna. Partneri smo mnogih firmi. Kada dođe decembar svakog dana neka kompanija pravi proslavu za 300-400 ljudi. U velikoj meri zasnivamo posao na kongresima. Na tim događajima hotel najviše zarađuje, jer učesnici uzmu dosta soba, veliku salu, imaju kafe pauze, ručak, koktel dobrodošlice. Posebno se koncentrišemo na grupne posete, a česti gosti su nam i sportski timovi. Svaki gost nam je veoma bitan, pa smo uveli sistem gde beležimo šta gost voli – pušačku ili nepušačku sobu, ili koji kolač voli- da konobar može da mu to i ponudi. To su sitnice, ali dosta znače. Buduću "Crowne Plaza" baziraćemo na biznis gostima, a preko vikenda ćemo imati pakete za turiste koji žele da vide Beograd.

eKapija: "Continental" važi za jedan od hotela u kome se organizuju raskošne svadbe. Koje novine su uvedene u organizaciji takvih proslava?

- Te godine kada smo došli, ovde je bilo 3 svadbe, a ove godine ćemo imati 84. Radili smo na novom meniju, imamo i show room za svadbe. Osim hrane, pića i dekoracije, obezbeđen je i parking za sve goste, a mladenci dobijaju predsednički apartman. Radimo organizaciju na drugačiji način. Na primer, pozovemo mladence, roditelje i kumove na večeru i postavimo im isti meni koji će biti na svadbi, dođe glavni kuvar i onda zajedno komentarišu šta će biti uvršćeno za svadbeni ručak. Kada neko reši da organizuje svadbu, treba da kupi odelo i venčanicu, a ostalo mi organizujemo. Kod nas ne može da se desi ništa nepredviđeno.

eKapija: Tradicionalno i ove godine organizujete doček Nove godine...

- Imamo 2 Nove godine za sada, prošle smo imali četiri. U Velikoj sali će nastupati "Koktel bend", a u "Njujork klubu", koji je već zauzet i gde će gosti biti stranci, nastupa bend "Super Stars".

Suzana Obradović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.