NavMenu

Srbija do kraja 2011. dobija novi skijaški centar - Užurbane pripreme za otvaranje hotela na Staroj planini

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.12.2011. 15:07
Komentari
Podeli

Posle tri godine "rada na papiru" i skoro godinu i po dana građevinskih radova, Stara planina konačno će dobiti dugo očekivani turistički i skijaški centar jer je svečano otvaranje prvog, od šest planiranih hotela na Jabučkom ravništu, zakazano za 25. decembar.

Oskudni smeštajni kapacitet na planini biće uvećan za 380 kreveta u 146 smeštajnih jedinica, u okviru hotela je predviđen niz pratećih sadržaja koji će upotpuniti užitak gostiju, unapređeni su kvalitet i kapaciteti ski staza i odrađena neophodna infrastruktura. Prvim gostima vrata hotela otvoriće se 30. decembra, a predviđen je i svečani doček u novogodišnjoj noći.

Novi sjaj Stare planine

Hotel "Stara planina" nalazi se na 1.350 m nadmorske visine, okružen je bujnom vegetacijom, a predstavlja prvu fazu u razvoju budućeg planinskog "SP resorta". Hotelski kompleks zauzima površinu od oko 26.000 m2, a prema rečima Svetislava Popadića, direktora JP "Stara Planina" ceo projekat je relizovan za nepunih 16 meseci.

Iako su mnogi sumnjičavi prema tvrdnji da će do kraja decembra hotel biti spreman da primi goste, Popadić uverava da će gostima biti pružena najbolja moguća usluga i da će se, iako bude nekih nedostataka, truditi da gosti to ne osete.

- Saobraćajnica koja vodi do hotela biće završena do kraja nedelje i biće potpuno sprema za svečano otvaranje. Nameštaj se sukcesivno postavlja jer se mora voditi računa o eventualnim oštećenjima, a prva grupa budućeg osoblja prošla je obuku i oni će se za par dana naći u hotelu kako bi se pripremili za otvaranje. Možda bi bilo komotnije da hotel sa radom počne u aprilu ali bi bila šteta da propustimo zimsku sezonu ako je hotel već spreman za rad.

Hotel će imati četiri zvezdice, a zamišljen je, kao mesto za porodično uživanje tako i kao biznis centar.

U okviru 146 smeštajnih jedinica gostima su na raspolaganju dvokrevetne sobe, apartmani i predsednički apartman.

Svi su opremljeni prema internacionalnim hotelskim standardima i sadrže radni sto, mini bar, elektronski sef, bežični internet, telefon, fen i LCD televizor.

U svojoj ponudi hotel će imati 3 multimedijalne konferencijske sale, jednu od 100 m2 koja može da primi 80 osoba i deljiva je sistemom pokretnih zidova na dve manje.

Gostima će u okviru hotela na raspolaganju biti restoran, picerija, bar, dečija igraonica, klizalište, frizerski salon, prodavnice, bankomati i menjačnice.

Za istinsko uživanje predviđen je velnes i spa centar koji se prostire na 1.000 m2, a efikasana relaksacija zagarantovana je uz zatvoreni bazen, hidromasažnu kadu, saunu i tursko kupatilo, relax zonu, fitnes salu.

Za goste hotela predviđena je i podzemna garaža sa 147 parking mesta.

Ona će prema rečima Gorana Petkovića, državnog sekretara za turizam, doprineti da cela atmosfera oko hotela izgleda prirodno, bez saobraćajne gužve i neće narušavati ambijent planinskog sela.

Petković podseća da je uz izgradnju samog hotela urađen i niz drugih projekata: rehabilitacija 17 km postojećih puteva, 21 km dug dalekovod, vodovod, kanalizacija, prečišćivač otpadnih voda 2 velike i deset manjih trafostanica.

- Planina je za dolazak prvih turista infrastrukturno opremljena i to će znatno olakšati dalje priključivanje novih objekata.

On je napomenuo i da je master planom za razvoj turizma na Staroj planini predviđeno da u završnoj fazi kapaciteti kompleksa dostignu brojke od 22.000 kreveta, 26.840 skijaša i 24 žičare. Izgradnju hotela predstavlja prvu fazu a u njega je do sada investirano oko 30 mil EUR. U ovoj fazi biće zaposleno 80 radnika, a kada kapacitet hotela bude popunjen do 80%, uposliće se još 45 sezonskih.

Skijašima na dar

Na Staroj planini skija se na Konjarniku, Sunčanoj stazi i Markovoj dolini, a ski centar je do sada bio opremljen četvorosednom žičarom, ski liftom i bebi ski liftom. Sa otvaranjem novog hotela u ovoj sezoni biće puštena u rad još jedna četvorosedna žičara koja treba da poveže skijališta Konjarnik ka Rakičkoj gori s jedne strane i Jabučkom ravništu s druge strane. Time će se kapacitet od 1.400 skijaša na sat povećati na 2.400.

Skijaše će ipak najviše obradovati prva gondola dužine 1,1 kilometar koja će dodatno pojačati kapacitet sa 1.200 skijaša na sat. Osim što će prevoz učiniti toplijim i udobnijim, gondola će istovremeno i ubrzati skijaški ritam jer će se kretati brzinom od 6 metara u sekundi i moći će da preveze 8 osoba.

Ipak, svi koji se odluče da svoj prvi ovogodišnji spust na Staroj planinu započnu prvog dana otvaranja ski sezone neće imati priliku da zimski ambijent na planini posmatraju iz gonodle.

Dejan Ljevanić, izvršni direkror JP "Skijališta Srbije", rekao je da je zbog tehničkih provera njeno otvaranje predviđeno za 15. januar, ali je sve poklonike skijanja obradovao vešću da će "Skijališta Srbije" svim gostima u ovoj zimskoj sezoni omogućiti besplatan ski pas.

Prošle godine Staru planinu posetilo je u proleku 700 skijaša po vikendu.

Novogodišnji provod

Iako je otvaranje hotela na "Staroj planini" predviđeno za 25. decembar svoje prve posetioce hotel će ugostiti 30. U novom hotelu gosti će imati priliku da isprate staru i dočekaju Novu godinu pa su domaćini pripremili bogat novogodišnji program. Gosti će Novu godinu dočekati uz melodije Ane Štajdohar i program Zeke Milionera. Novodgodišnji paketi obuhvataju dvodnevne i trodnevne aranžmane, uz 2 gala večere u novogodišnjoj noći i prvog dana 2012, a cena aranžmana je 150 EUR po osobi.

Poseban popust

U JP "Stara planina" najavili su da će u promotivnom periodu do 31. marta cena dnevnog polupansiona, uz mogućnost neograničenog korišćenja velnes i spa centra, ski pass-a i parkinga, za sve goste biti 25 EUR po osobi.

I.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.