Izvor: Južne vesti | Četvrtak, 01.12.2011.| 14:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Clean earth capital" kupio zemljište niške kasarne "Bubanjski heroji" - Planirana izgradnja hotela, šoping mola, univerziteta i stambenih zgrada

Američka kompanija "Clean earth capital" kupila je zemljište nekadašnje kasarne Bubanjski heroji u Nišu po početnoj ceni, za oko 1,5 mil EUR.

Prema najavi direktora i suvlasnika Filipa Harolda Beja, na površini od nešto više od 15 hektara planira se izgradnja hotela, šoping mola, univerziteta i stambenih zgrada, a izgradnja celog kompleksa trajaće između 8 i 10 godina.

- Univerzitet o kome govorim će se baviti primenjenim naukama, elektronikom, projektovanjem. Imaćemo apartmane za prodaju i za iznajmljivanje. Nećemo graditi luksuzne stanove u prvih 6 godina, fokus će biti na srednjoj klasi. U okviru kompleksa će svakako biti i stanova namenjenih iznajmljivanju studentima - rekao je Bej.

Bej je pojasnio da se pre svega misli na izgradnju stranog univerziteta i da su već u toku pregovori sa zainteresovanim institucijama. On je dodao da će oko 50% cele površine biti iskorišćeno za stanogradnju.

Za sada se ne zna precizno kada će otpočeti izgradnja, ali prema planovima investitora, u naredna 2 meseca trebalo bi da bude izrađen master-plan.

Kasarna "Bubanjski heroji" pripala je Gradu kao deo dogovora sa Vojskom Srbije o razmeni nepokretnosti, koji je postignut oktobra 2009. godine. Tim dogovorom predviđeno je da vojska gradu ustupi kasarnu, a zauzvrat dobije 32 novoizgrađena stana, kao i određeni broj stanova koji će tek biti izgrađeni na kompleksu te kasarne.

Na konkurs koji je Grad Niš raspisao za prodaju zemljišta nekadašnje kasarne pristigle su 2 ponude, ali je komisija u startu odbacila jednu jer "nije poslata na pravu adresu", niti je bila navedena katastarska parcela za koju se dostavlja ponuda.

Početna cena na konkursu bila je 1.014 dinara po m2, dok je "Clean erath capital" kupio po ceni od 1.020 dinara.

"Clean earth capital Serbia", preduzeće koje je formalno kupilo kasarnu, registrovano je u Nišu pre nepunih mesec dana, a u vlasništvu je "Clean erath capital" sa sedištem u Kaliforniji, SAD.

Kako je novinarima pojasnio Filip Harold Bej, reč je o "mešovitom američko-evropskom kapitalu".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.