NavMenu

Tokom 2013. godine u regionu se očekuje porast raspoloživih maloprodajnih prostora

Izvor: eKapija Petak, 18.11.2011. 12:05
Komentari
Podeli

Tokom 2013. godine se očekuje porast raspoloživih maloprodajnih prostora u regionu za dodatnih 2,5 miliona m2, dok će tokom 2012. tržište dobiti još 45 novih maloprodajnih centara. To znači da će se trenutnoj ponudi maloprodajnih prostora biti dodat veliki broj novih kvalitetnih prostora, pokazuju rezultati kompanije "Jones Lang LaSalle", koja je izdala novo istraživanje "Barometar maloprodajnih prostora u srednjoj i jugoistočnoj Evropi".

Izveštaj pruža sveobuhvatnu analizu maloprodajnih prostora na tržištu koje obuhvata 97 miliona ljudi, a koje čine Poljska, Rumunija, Češka, Slovačka, Mađarska, Hrvatska i Srbija.

U istraživanje su uključeni i rezultati web ankete koja je spovedena među ključnim učesnicima na tržištu maloprodajnih prostora koji imaju svoja predstavništva i imovinu u više zemalja.

Beatris Mouton, direktorka odeljenja za maloprodajne prostore u srednjoj i jugoistočnoj Evropi u kompaniji "Jones Lang LaSalle", izjavila je da ovaj izveštaj otkriva sličnosti ali i razlike između pojedinih država.

- Od sedam zemalja srednje i jugoistočne Evrope samo Hrvatska i Srbija nisu članice Evropske unije, ali obe države teže da budu primljene u EU. Na osnovu realne procene stanja na regionalnim tržištima maloprodajnih prostora Poljska je zabeležila najbolje poslovanje, dok je u ovom momentu Mađarskom pred najvećim izazovom.

Beatris Mounton je dodala da austrijski i nemački maloprodajni lanci teže da povećaju prisustvo u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, dok su španski, italijanski, francuski i neki od britanskih brendova prisutniji u Poljskoj i Rumuniji, ipak oni su prisutni i na tržištima Hrvatske i Srbije.

- Ne iznenđuje činjenica da koncepti imaju tendenciju da budu još uspešniji u zemljama koje su im kulturološki i istorijski bliže. Interesantno je da Poljska i Rumunija imaju širi izbor koji uključuje strane i domaće brendove dok manje zemlje kao što su Srbija, Mađarska, Hrvatska i Češka i dalje imaju uglavnom strane brendove - navela je ona.

Rezultati istraživanja kažu da u odnosu na ostatak regiona, Češka ima najveći procenat maloprodajnog prostora po glavi stanovnika ( 231 m2 na 1.000 stanovnika). Na drugom mestu se nalazi Poljska sa 197 m2 na 1.000 stanovnika, a slede Hrvatska i Slovačka.

Iako su Češka i Prag kao glavni grad dobro opremljeni maloprodajnim prostorom i predstavljaju jedno od najrazvijenijih tržišta u regionu, preko 166.000 m2 je i dalje u izgradnji i očekuje se da će biti gotovo tokom 2013. godine.

- Tržni centri čine najveći deo tržišta u regionu. Usled smanjenja cena zakupa u tržnim centrima, Ritejl parkovi gube svoju konkurentnu poziciju pošto je razlika u cenama značajno smanjena. Franšiza je vrlo popularan model širenja poslovanja u novim zemljama, ali je pronalaženje pravog partnera za franšizu, koji poseduje neophodno znanje i iskustvo i dalje izazov. Da li će poslovanje biti u formi franšize ili ne, zavisi i dalje od poslovne strategije maloprodajnih lanaca; neki se odlučuju da na tržište uđu direktno (kao što su "H&M", "C&A", "New Yorker", "Deichmann", "Takko" i "Humanic") dok drugi razvijaju brend isključivo kroz franšize , kao što je slučaj sa "Debenhams".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.05.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Osim pande, u Kragujevcu će proizvoditi još jedan model električnog automobila?

Izvori Radara iz FCA tvrde da su u Preseraj stigli svi alati za izradu delova za karoseriju (patosa, blatobrana, vrata, krovova…) dva električna modela, fijat pande i sitroena eC3. Pre dve godine, 28. aprila 2022. Vlada Srbije potpisala je ugovor sa top menadžmentom multinacionalne kompanije Stelantis o proizvodnji električnih automobila u njihovoj ćerci firmi, Fijat Krajsler automobilima (FCA) Srbija u Kragujevcu. Tada je obelodanjeno da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.