NavMenu

Kako fasadu i stepenište pretvoriti u baštu? - "Urbane oaze" sive beogradske krovove pretvaraju u zelena ostrva za opuštanje

Izvor: eKapija Utorak, 08.11.2011. 14:38
Komentari
Podeli

Jedan od radova - zeleni krovJedan od radova - zeleni krov
(Vertikalne bašte - jedan od radova)

U Ustanovi kulture "Parobrod" u ponedeljak (7. novembra 2011. godine) otvorena je multimedijalna izložba najboljih studentskih idejnih rešenja zelenih krovova, spoljašnjih i unutrašnjih vertikalnih bašti, pod nazivom "Urbane oaze". Organizatori izložbe su "Ecoist" i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Projekat "Urbane oaze" predstavlja prateći program prve "Međunarodne konferencije zelene gradnje" (IGBC-International GreenBuild Conference). Konferencija će biti održana 24. novembra 2011. godine u hotelu "Tulip Inn Putnik", u Beogradu, a okupiće poslovne lidere i inovatore, ekološki svesne stručnjake, kao i ključne donosioce odluka u državnom sektoru kako bi se pokrenula neophodna sinergija za brži razvoj zelenog urbanizma u Srbiji.

Jedan od radova - zeleni krovJedan od radova - zeleni krov
(Vertikalna bašta)

Osim prilike da svoje radove predstave široj javnosti, a posebno međunarodnim i domaćim stručnjacima u oblasti zelene gradnje, timove studenata najboljih idejnih rešenja očekuju i vredne novčane nagrade.

Organizatori konferencije i studentskog konkursa - "Ecoist" i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) će nastojati da, u saradnji sa autorima i predstavnicima privrednog sektora, omoguće realizaciju najboljih rešenja tokom 2012. godine.

Jedan od radova - zeleni krovJedan od radova - zeleni krov
(Primer zelenog krova)

- Projekat "Urbane oaze" u okviru koga smo organizovali studentski konkurs, radionice, predavanja, multimedijalnu izložbu i tematske večeri, ima važan zadak da adaptira način izrade i projektovanja objekata i drušvenih zajednica i na taj način omogući zdravije ekološki odgovorno okruženje i poboljša kvalitet života. Izložbom smo želeli da stvorimo bolju klimu za izradu zelenih krovova, spoljašnjih i unutrašnjih vertikalnih bašta koje se već godinama projektuju u razvijenim gradovima sveta, a kod nas su u samom začetku - izjavila je Jelena Lučić iz organizacije "Ecoist".

Jedan od radova - zeleni krovJedan od radova - zeleni krov

Na izložbi je predstavljeno 39 radova u 3 kategorije, od kojih će po 2 najbolja rada iz svake kategorije biti nagrađena sa besplatnim ulaznicama za konferenciju.

Javno glasanje je otvoreno za sve građane na sajtu "Ecoist"-a http://www.event.ecoist.rs/sh/radovi. Zatvaranje izložbe je u nedelju, 13. novembra 2011. godine, a proglašenje najboljih radova i dodela vrednih nagrada biće održana na "Međunarodnoj konferenciji zelene gradnje", 24. novembra 2011. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.