Izvor: eKapija | Sreda, 02.11.2011.| 17:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Najlepši "bulevarski kiosk" na 20 lokacija od Cvetkove pijace do Ruzveltove ulice

Prvonagrađeno rešenje

Pobednik konkursa "Bulevarski kiosk" je "1x2 Studio", proglašeno je u sredu (2. novembar 2011. godine, kada je i otvorena izložba nagrađenih radova u multimedijalnoj sali Ustanove kulture "Vuk", Bulevar kralja Aleksandra 77a u Beogradu.

Prisutne je pozdravio Milan Popović, predsednik opštine Zvezdara, koji je rekao da je opština ovakvim konkursom nastojala da isprati rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra na adekvatan način i da u takvoj novoj ulici budu odgovarajući kiosci koji će biti bezbedni i čisti i oko kojih će prostor biti uređen.

Mr Dejan Vasović, gradski arhitekta, je izrazio zadovoljstvo zato što je GO Zvezdara, u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda, organizovala ovakav konkurs na kome se kroz javno nadmetanje ideja vidi gde je struka sada i koji je predlog struke da grad izgleda bolje. Sa novim idejama pristiglim na konkurs dobijeni su sjajni rezulati, pa će prvonagrađeni kiosk svoje mesto naći na Bulevaru, a drugoplasirani i trećeplasirani na konkursu na drugim lokacijama na Zvezdari.

Drugonagrađeno rešenje

Predsednik Društva arhitekata Beograda Ivan Rašković izjavio je da je konkurs najetičniji oblik izbora idejnog rešenja i da je sprovedena procedura omogućila da o kvalitetu prijavljenih radova odlučuje struka.

Konkurs je trajao od 21. septembra do 24. oktobra 2011. godine i na njega je pristiglo 37 radova, žiri u sastavu: predstavnik Gradske opštine Zvezdara dipl.inž.građ Marija Leković, predstavnik Društva arhitekata Beograda dipl.inž.arh. Ružica Božović-Stamenović, predstavnik Gradske opštine Zvezdara dipl.inž.arh. Vladimir Đorić, predstavnik Društva arhitekata Beograda dipl.inž.arh Milorad Mladenović, obrađivač plana postavljanja kioska na teritoriji opštine Zvezdara dipl.pr.planer Goran Jakovljević je doneo odluke da su:

Prvu nagradu dobili: Autori : "1x2 STUDIO" Doc.Zoran Abadić, d.i.a, Jelena Bogosavljević, m-arh, Milan Karaklić, student dipl.akad.studija-master, AF, Beograd, saradnik: Dušan Milovanović, d.i.a.

Drugu nagradu dobili: Autori: " 4od7 Arhitektura" Milutin Cerović, d.i.a, Petar Smiljanić, d.i.a, Vladimir Pavlović,d.i.a, Đorđe Stojanović, d.i.a. Statika "Gomid" Nenad Srebro.

Treću nagradu dobili: Autori: Maja Stanojević, dipl.FPUD, Miloš Komlenić, d.i.a. Saradnik: Milorad Obradović, d.i.a.

Trećenagrađeno rešenje

Autori prva tri odabrana rada nagrađeni su novčanim iznosima od 100.000, 80.000 i 60.000 dinara.

Najuspelije idejno rešenje "Bulevarskog kioska", na opštem javnom anonimnom projektnom konkursu koji je raspisala Gradska opština Zvezdara u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda, naći će mesto na oko 20 lokacija, određenih Planom postavljanja privremenih objekata, na potezu od Cvetkove pijace do Ruzveltove ulice, u formi tipskih, modernih i funkcionalnih kioska.

Konkurs je raspisan sa ciljem da se upotpuni moderan izgled rekonstruisanog Bulevara kralja Aleksandra i obezbedi kvalitetnije snabdevanje stanovnika uz poštovanje komunalnog reda. Takođe, Konkurs inicira savremene interpretacije arhitekture i dizajna kioska kao izuzetno značajnog elementa urbanog prostora i afirmiše profesionalni autorski rad.

Izložba prvonagrađenih radova u UK "Vuk" trajaće do 9.11.2011. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.