NavMenu

Beljanica spremna za investitore - Za razvoj skijaškog centra, udaljenog 150 km od Beograda, potrebno 25 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 26.09.2011. 11:03
Komentari
Podeli

Reka ResavaReka Resava

Želeći da Beljanicu učini omiljenom destinacijom ljubitelja skijanja, opština Žagubica je počela da infrastrukturno uređuje prostor površine 12 km2 na kome bi trebalo da se izgradi turistički kompleks vredan 25 mil EUR. Na ovoj planini istočne Srbije, čiji je najviši vrh 1.339 m, predviđena je izgradnja žičara, staza za alpsko i nordijsko skijanje, a i smeštajni kapaciteti čija kategorija će zavisiti od budućih investitora.

- Završavamo prvu fazu izgradnje skijališta. Uradili smo plan detaljne regulacije, završeno je geodetsko snimanje terena, završen je jedan deo postavljanja dalekovoda prema vrhu, izgrađen je put od Žagubice do Beljanice. Želimo da pripremimo prostor kako bi sve bilo spremno za potencijalne investitore – rekao je u razgovoru za "eKapiju" Dragiša Vučković iz JP Direkcija za izgradnju i razvoj opštine Žagubica.

Predviđena je izgradnja 11 žičara od čega 7 vučnih i 4 sa sedištima. Takođe, biće izgrađeno 30 km alpskih ski staza 50 m širine i 18 km nordijskih ski staza širine 6-8 m.

Reka ResavaReka Resava

- Predviđena je etapna izgradnja. Realizacija prve etape odnosno 50% kapaciteta bi trebalo da bude izgrađeno do 2010. Procenjena vrednost investicije skijališta iznosi 25 mil EUR. Najveći deo investicija treba da preuzme privatni sektor. Javni sektor treba da finansira izgradnju pristupnog puta i ostale primarne infrastrukture, uključujući i uklanjanje drvne mase sa trase planiranih staza i žičara. Do sada smo ulagali iz sopstvenih sredstava a i uz pomoć NIP-a i Sektora za turizam Ministarstva za infrastrukturu – navodi Vučković.

Prema rečima našeg sagovornika, staze će biti izgrađene na severnom delu Beljanice na kojoj sada nema nikakvih objekata, a na kojoj se sneg dugo zadržava. Na Beljanici prosečno ima 50 santimetara snega čak 120 dana u godini.

Planina Beljanica

Planina Beljanica svojim 1.000 m visokim bilom razdvaja Homolje od Resave. Najviši vrh planine je 1.339 m. Kraški sastav je uzrokovao prisustvo mnogobrojnih vrtača, jama, uvala i pećina. Centralna visoravan je uglavnom gola, a padine su pokrivene bukovim i hrastovim šumama, koje su povremeno i prašumskog tipa. U senkama velikih stabala ima dosta pečuraka, naročito vrganja.

Reka ResavaReka Resava

Moguće je da je Beljanica dobila ime zbog golih belih stena koje iznad gustih tamnih šuma bljeste na suncu. Izvora ima dosta, ali u glavnom na nižim delovima planine. Mnogobrojne su pastirske kolibe, ali stalnih naselja nema.

Dodatnu atraktivnost ovom prostoru daje činjenica da je on iz smera Beograda veoma lako pristupačan, jer je tek dvadesetak kilometara udaljen od autoputa Beograd - Niš, a ukupno oko 150 km od Beograda, što znači da vrlo lako gost može doći na Kučaj čak i na jednodnevne ture ukoliko ne može da odvoji više vremena.

Najveće atrakcije ovog kraja svakako su manastir Manasija i Resavska pećina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.