Izvor: eKapija | Petak, 23.09.2011.| 14:04

"Energetski pasoši" od 30. septembra 2012. godine - Nova obaveza za investitore daje više posla građevincima i otvara nova radna mesta

Dragoslav Šumarac

Dugoočekivani pravilnici o energetskoj efikasnosti zgrada konačno su doneti, a njihova primena trebalo bi da počne 30. septembra 2012. godine. Novi pravilnici, kako kaže Dragoslav Šumarac, predsednik Inženjerske komore Srbije, otvoriće nove poslove građevinskoj industriji i doprineti velikoj uštedi energenata.

- Sve nove zgrade kod izdavanja upotrebne dozvole moraće da imaju i energetski pasoš koji će kasnije biti jasno prikazan na ulazu u zgradu sa potpisima relevantnih institucija i odgovornih inženjera za energetsku efikasnost - objasnio je za "eKapiju" Šumarac.

Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada, Pravilnik o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada trebalo bi da se u potpunosti primenjuje od 30. septembra 2012. godine, pa bi se potencijalni investitori već mogli pripremati.

- Obaveze obuhvaćene ovim pravilnikom neće puno poskupeti igradnju objekata, možda za 10 do 15% ali će zbog uštede energije tokom korišćenja nekretnina sigurno uticati na njihovu cenu. Do sada je na cenu najviše uticala lokacija, ali ja sam siguran da će i energetski pasoš biti važna kategorija u određivanju vrednosti objekta - naveo je naš sagovornik i dodao da je pravilnikom obugvaćeno 8 energetskih razreda od A+ do G, a da je C najniži za nove zgrade.

Govoreći o proceduri dobijanja pasoša, on je napomenuo da će se taj dokument predavati uz ostalu tehničku dokumentaciju, a posle 10 godina će morati da se obnavlja kada će se ispitivati stanje tih zgrada.

Šumarac napominje i da će se Inženjerska komora pobrinuti da cena izrade pasoša bude manja od cene izrade tehničke dokumentacije.

Pravilnikom je obuhvaćeno 10 kategorija objekata - stambene zgrade sa jednim stanom, stambene zgrade sa dva ili više stanova, upravne i poslovne zgrade, zgrade namenjene obrazovanju i kulturi, zgrade namenjene zdravstvu i socijalnoj zaštiti, zgrade namenjene turizmu i ugostiteljstvu, zgrade namenjene sportu i rekreaciji, zgrade namenjene trgovini i uslužnim delatnostima, zgrade mešovite namene, kao i zgrade za druge namene koje koriste energiju.

Dragoslav Šumarac

Primena ovih paravilnika se ne odnosi na zgrade za koje se ne izdaje građevinska dozvola, zgrade koje se grade na osnovu privremene građevinske dozvole, kao i zgrade koje se grade na osnovu građevinske dozvole za pripremne radove, zatim na radionice, proizvodne hale, industrijske zgrade koje se ne greju i ne klimatizuju, kao i zgrade koje se povremeno koriste tokom zimske i letnje sezone (manje od 25% vremena trajanja zimske odnosno letnje sezone).

Šumarac napominje i da će postojeće zgrade morati da imaju "energetski pasoš" ukoliko vlasnici planiraju da ih prodaju ili izdaju.

Pravilnik se primenjuje i na rekonstrukciju, dogradnju, obnovu, adaptaciju, sanaciju i energetsku sanaciju postojećih zgrada; rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, obnovu i revitalizaciju kulturnih dobara i zgrada u njihovoj zaštićenoj okolini sa jasno određenim granicama katastarskih parcela i kulturnih dobara, upisanih u Listu svetske kulturne baštine i objekata u zaštićenim područjima, u skladu sa aktom o zaštiti kulturnih dobara i sa uslovima organa, odnosno organizacije nadležne za poslove zaštite kulturnih dobara.

Manje kamate na stambene kredite

Kako kaže naš sagovornik, neophodno je da se u ovu akciju osim države i struke, uključe i lokalne uprave kao i banke.

- Potrebno je da se i banke uključe u ovaj projekat, jer je prirodno da kamate za stambene kredite budu manje ako je energetska efikasnost nekretnine veća.

Posao za 5.000 inženjera

Prema rečima našeg sagovornika, poredstoji donošenje pravilnika o licenciranju odgovornih inženjera za energetsku efikasnost.

- Novi pravilnici će doneti i nova radna mesta, a najviše njih će biti angažovano kao odgovorni inženjeri za energetsku efikasnost. Od oko 23.000 inženjera, procena je da će njih 5.000 voditi računa o oko 3 miliona postojećih i budućim zgradama.

Veliko interesovanje struke za nove pravilnike

Seminar "Energetska efikasnost u zgradarstvu", u organizaciji Inženjerska komore Srbije i Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, a u saradnji sa Nemačkim društvom za međunarodnu saradnju - Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), koji je održan u petak 23. septembra u prostorijama Inženjerske komore Srbije u Beogradu izazvao je veliku pažnju.

Na tom seminaru, pored pomenutih učesnika, predstavila se i kompanija "Knauf Insulation" kroz svoje aktivnosti na polju promovisanja energetske efikasnosti u Srbiji.

Anđelina Kuzmanović, menadžerka razvoja aplikacija "Knauf Insulation", govorila je o energetski efikasnoj i održivoj gradnji primenom termoizolacionih materijala od mineralne vune.

- U odnosu na dosad važeće propise, izdvaja se značajno sniženje koeficijenta prolaza toplote, što praktično znači da ako govorimo o spoljašnjem zidu, minimalna potrebna debljina termoziolacionog materijala sada će biti 10 – 12cm - objasnila je Kuzmanović.

U skladu sa novinama koje donose pravilnici, "Knauf Insulation" je sa docentom Aleksandrom Rajčićem razvio program KnaufTerm 2.

- Knauf term 2 je program koji se odnosi na toplotnu zaštitu zgrade i proračun potrebne energije za grejanje i od velike pomoći će biti svima koji se bave projektovanjem u zgradarstvu - izjavio je Rajčić.

Kompletan Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada i Pravilnik o načinu izdavanja sertifikata možete preuzeti u pdf. fajlovima.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.