NavMenu

Radiće se plan detaljne regulacije za novobeogradske blokove 4 i 34 - U planu škola, proširenje vrtića, dogradnja Studentskog grada, ali i tramvaj

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.05.2024. 12:17
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen/Planska dokumentacija)
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid za potrebe izrade Plana detaljne regulacije za Blok 4 i deo Bloka 34. Planom je obuhvaćen Blok 4 i deo Bloka 34 do Studentske ulice, sa vezama saobraćajnica i infrastrukture do postojeće, odnosno planirane mreže. Površina obuhvaćena Planom iznosi oko 23,3 ha.

Kako se navodi u dokumentaciji, Gradska opština Novi Beograd je u inicijativi ukazala da je planom detaljne regulacije potrebno postići prostornu, funkcionalnu i sadržajnu zaokruženost Bloka 4 i povezati ga sadržajno sa blokom 34 u skladu sa savremenim potrebama stanovnika, odnosno obezbediti planske uslove za unapređenje korišćenja postojećih kapaciteta u Bloku 4 i mogućnosti za izgradnju novih. Planirano je definisanje javnih saobraćajnih površina postojeće i planiranje saobraćajne matrice otvorenog bloka (saobraćajnica i parking prostora) u skladu sa potrebama postojećih i planiranih objekata i kompleksa, rešavanje deficita parking mesta izgradnjom javne garaže ili povećanjem broja parking mesta. U planu je i definisanje pripadajućih javnih površina neophodnih za funkcionisanje postojećih javnih službi i kompleksa (kombinovana dečija ustanova i visokoškolske ustanove) i kroz preispitivanje potencijala lokacije za izgradnju objekta višeporodičnog stanovanja u tipologiji mešovite namene u okviru otvorenog bloka.

Kako se podseća, izradi ovog plana prethodio je Javni međunarodni jednostepeni arhitektonsko-urbanistički konkurs za uređenje kompleksa, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih smeštajnih kapaciteta u kompleksu Studentski grad u Novom Beogradu.

- Površine i kapaciteti objekata i kompleksa javnih službi biće definisani/preispitani u toku izrade nacrta plana u saradnji sa nadležnim institucijama. Pored površina za objekte i komplekse javnih službi iz oblasti obrazovanja, koje čine stečenu obavezu, odnosno planski osnov, u fazi izrade nacrta plana, a na osnovu uslova nadležnih institucija, biće definisana socijalna infrastruktura (objekti i kompleksi javnih službi – ustanove osnovne/primarne socijalne i zdravstvene zaštite i ustanove kulture) - navodi se u dokumentaciji.

Kako se dodaje, u odnosu na ukupan planirani broj stanovnika u novobeogradskom Bloku 4, koji iznosi oko 5.088 stanovnika, potrebno je obezbediti kapacitet predškolskih ustanova za oko 374 dece predškolskog uzrasta (do polaska u školu). U obuhvatu plana (Blok 4) planira se površina za objekat predškolske ustanove - zemljište okvirne površine 4.580 m² planirano za predškolsku ustanovu u ulici Studentska 2, maksimalnog kapaciteta 270 dece, BRGP oko 2,025 m² spratnosti P+1. Pored toga, u okviru objekta planirane osnovne škole u Bloku 4 je planiran i pripremni predškolski program (PPP), kapaciteta 26 dece, smeštenih u jednoj vaspitnoj grupi.

- Planira se i depandans predškolske ustanove kapaciteta 80 dece (4 vaspitno obrazovne grupe). Površina uređenog zemljišta u okviru bloka za igru dece 640 m², odnosno površina BRGP depandansa od 520 m². Postojeći objekat predškolske ustanove je moguće rekonstruisati/dograditi ili srušiti i izgraditi novi prema pravilima uređenja i izgradnje, koja će biti definisana u okviru nacrta plana - ističe se u dokumentaciji.

Kada je reč o osnovnom obrazovanju, kako se precizira, u odnosu na ukupan planirani broj stanovnika u Bloku 4, potrebno je obezbediti kapacitet osnovne škole za oko 610 dece školskog uzrasta (broj dece uzrasta od 7 do 15 godina u odnosu na ukupni planirani broj stanovnika obračunat sa 12%).

- U obuhvatu Plana (Blok 4) je planirana površina za objekat osnovne škole. Zemljište okvirne površine 12.153 m² planirano je za osnovnu školu kapaciteta 480 učenika, okvirne BRGP oko 3.880 m², spratnosti P+2. U okviru objekta planirane osnovne škole planira se pripremni predškolski program (PPP), kapaciteta 26 dece, smeštenih u jednoj vaspitnoj grupi. Deo ukupne populacije dece osnovno školskog uzrasta (oko 104 učenika), koristiće kapacitete u objektima osnovnih škola u okruženju, u okviru jedinstvenog gravitacionog područja - ukazuje se u dokumentaciji.

Predmet nacrta plana, kako se ističe, biće i definisanje preciznih urbanističkih parametara za visokoškolske ustanove. Između ostalog, u obuhvatu plana (Blok 4) je planirana površina za objekte visokoškolskih ustanova, odnosno zemljište okvirne površine 9.505 m² u Bulevaru Zorana Đinđića 152a, maksimalnog kapaciteta za oko 400 studenata, BRGP oko 4.000 m² i spratnosti P+2.

Kako se ističe, ukupna površina zemljišta u granici plana, planirana za ustanovu studentskog standarda Studentski grad iznosi oko 103.615 m².

- Prostorna celina Studentski grad, pripada ustanovi Studentski centar Beograd. U okviru ove namene mogu biti zastupljeni komplementarni sadržaji kulture, prateći sportski, komercijalni, ugostiteljski i zabavni sadržaji u službi osnovne namene, koji ne ugrožavaju životnu sredinu i ne stvaraju buku. Dozvoljeno je korišćenje suterena i podruma za pomoćne i tehničke prostorije objekata. Na predmetnom području planira se zadržavanje i dalje unapređivanje postojećih visokoškolskih ustanova na osnovu posebnih razvojnih planova i programa nadležnih institucija, kao i izgradnja novih objekata za smeštaj oko 1.000 studenata i dogradnja postojećih objekata za smeštaj oko 1.800 novih studenata, sve u funkciji osnovnih i komplementarnih sadržaja kao i objekata tehničke infrastrukture, tako da formiraju jedinstvenu arhitektonsko-funkcionalnu celinu - napominje se u dokumentaciji.

Kako se podseća, za prostornu celinu Studentski grad, planiran je maksimalni indeks zauzetosti građevinske parcele je 50%, maksimalni indeks zauzetosti podzemnih etaža objekata 70%, a moguća je i dogradnja/nadogradnja postojećih objekata.

- Takođe, na postojećim objektima je moguća adaptacija, sanacija, energetska sanacija, odnosno rekonstrukcija toplotnog omotača zgrade (fasadnih zidova, krovne površine i transparentnih površina) u smislu podizanja kategorije objekta sa stanovišta energetske efikasnosti. Minimalni procenat slobodnih i zelenih površina na građevinskoj parceli je 50%, minimalni procenat zelenih površina u direktnom kontaktu sa tlom na građevinskoj parceli je 30%. Treba obezbediti i potreban broj parking mesta, u okviru parcele, prema normativu (jedno parking mesto na tri zaposlena) - dodaje se u dokumentaciji u kojoj se ističe da je dozvoljena je fazna realizacija planirane izgradnje i rekonstrukcija postojećih objekata u okviru kompleksa.

U Bloku 4 se zadržavaju postojeći objekti višeporodičnog stanovanja u otvorenom bloku. Na postojećim objektima dozvoljene su intervencije koje podrazumevaju rekonstrukciju, sanaciju, tekuće (redovno) održavanje, investiciono održavanje i uvođenje savremenih instalacija u cilju poboljšanja uslova korišćenja objekata i energetske efikasnosti, uz poštovanje postojeće horizontalne i vertikalne regulacije. Planirani komercijalni sadržaji podrazumevaju sadržaje poslovanja (finansijske institucije, predstavništva, administracija, garaže) i ugostiteljstva (hoteli, pansioni, restorani, agencije...), umetničke galerije i sl. U okviru komercijalnih sadržaja nije dozvoljeno stanovanje, kao kompatibilna namena.

Što se tiče planirane površine za mešovite gradske centre u Bloku 4 ona u okviru granice plana iznosi oko 1,15ha. Maksimalna spratnost objekata treba da bude P+8+Ps odnosno visina venca 32 m.

Planirane tramvajske linije (Foto: Print screen/Planska dokumentacija)Planirane tramvajske linije

Kako se u dokumentaciji podseća, Planom generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za I fazu prve linije metro sistema u ovom delu Novog Beograda planira se širenje tramvajske mreže. U okviru granice plana planira se širenje tramvajske mreže na pravcu Sava centar – Tošin bunar u izdvojenoj baštici u središnjem delu kolovoza u dužini od oko 4,31 km i pravcu Studentska – Ivićeva (Tošin bunar) u izdvojenoj baštici u središnjem delu kolovoza u dužini od oko 1,8 km.

- U okviru Bulevara Zorana Đinđića na deonici od Studentske ulice do ulice Tošin bunar obavezna je detaljna razrada (koja podrazumeva izradu plana detaljne regulacije ili detaljnu razradu kao fazu PGR-a šinskih sistema) dok se tramvajski sistem u okviru ulice Tošin bunar sprovodi na osnovu važećeg plana detaljne regulacije koji se menja i dopunjuje obaveznom izradom Urbanističkog projekta - pojašnjava se u dokumentaciji.

Osim toga, prema strateškim planovima za razvoj biciklističkih staza u gradu, pored postojećih staza u Ulici Pariske komune i Studentskoj, planiran je i produžetak postojećeg dela staze u Tošinom bunaru, kako prema jugu (ka Vojvođanskoj ulici), tako i ka severu (ka centru Zemuna).

Uređene, zelene površine u Bloku 4, zadržavaju se prema postojećem stanju (naročito drveće natprosečnog kvaliteta) uz neophodnost rekonstrukcije asfaltnih, popločanih i zastrtih površina, obnovu uličnog i blokovskog mobilijara, kao i dopunu postojećeg fonda zelenila, novim sadnicama drveća, šiblja, perena i dr.

- U profilu saobraćajnica, planiraju se drvoredi od lišćarskih vrsta drveća koje će se saditi u otvore ili zatravljene trake najmanje širine od 0,8 do 1 m. Na parking površinama formirati nove drvorede i obnoviti postojeće sadnjom lišćarskih sadnica u zatravljene trake (baštice) i/ili otvore najmanje širine 1m - navodi se u dokumentaciji.

Rani javni uvid traje do 27. maja u zgradi Gradske uprave Grada Beograda u Ulici 27. marta br. 43-45 svakog radnog dana od 9 do 18 časova.


Više detalja može se naći OVDE.

D. A.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.06.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Na zemunskoj "Lakat krivini" gradiće se kompleks od 150.000 m2 - U 8 lamela u planu 1.291 stan, 93 lokala, 1.596 parking mesta...

Užička kompanija Noldan planira da na "Lakat ktivini" u Zemunu izgradi stambeno-poslovni kompleks sa osam lamela, vidi se iz idejnog rešenja koje je sastavni zahteva za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, a koji je kao nosilac projekta, Long Building Company podnela Ministarstvu zaštite životne sredine. Na 150.000 m2 predviđena je izgradnja 1.291 stanova, 93 lokala, i dva depadansa dečjih ustanova. Predviđeno je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.