Izvor: Politika | Subota, 27.08.2011.| 09:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bivši vlasnici "Marba" ulažu u stanove - Andrej Jovanović i Bojan Milovanović grade stambeno-poslovni centar u komšiluku naselja "Belville"

Bivši vlasnici kompanije "Marbo produkt" Andrej Jovanović i Bojan Milovanović odlučili su da novac od prodaje ove firme za proizvodnju slanih grickalica ulože u gradnju stambeno-poslovnog kompleksa u Bloku 67a u Novom Beogradu, saznaje "Politika".

Na toj lokaciji površine 3,6 hektara, između ulica Jurija Gagarina i Omladinskih brigada, biće podignuti hotel, trgovinski centar, stanovi i poslovni prostor.

Investitor firma "Deka inženjering", kojom gazduju ova dva biznismena, angažovao je kompaniju "Mace", da u njihovo ime raspiše pozivni idejni arhitektonsko-urbanistički konkurs. Nadmetanje je završeno pre dva dana.

– Šest arhitekata je učestvovalo na konkursu i za mesec dana trebalo bi da bude poznato čiji će rad biti osnova za izradu idejnog i glavnog projekta. Početak gradnje očekujemo na proleće sledeće godine – kažu u kompaniji "Mace" koji se inače bavi upravljanjem projekata.

Budući kompleks imaće više od 100.000 m2, dok će na parceli uz Ulicu Jurija Gagarina biti raspoređeni poslovno-komercijalni sadržaji poput hotela i lokala, kažu dobro informisani izvori "Politike".

– Na uvučenom delu zemljišta prema urbanističkim parametrima planirana je izgradnja stanova. Na parceli je dozvoljena gradnja do najviše 12 spratova kad je reč o poslovnim objektima, a stambene zgrade će biti upola niže – objašnjava jedan od sagovornika "Politike".

"Deka inženjering" u aprilu ove godine pojavio se na oglasu Direkcije za građevinsko zemljište kao jedini ponuđač za zakup parcele u Bloku 67a u čijem se komšiluku nalazi "Delta city". Za parcelu od 36.025 m2 (približno četvrtina placa na kojem je podignut "Belville") investitor je ponudio oko 1,3 milijarde dinara, što je bila i početna cena.

– Kada investitor dobije pravosnažno rešenje o zakupu stiču se uslovi da sa direkcijom zaključi ugovor o regulisanju zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta – ističe Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Ugovor sa direkcijom mogli bi da potpišu sledećeg meseca, a rok da završe zidanje svih objekata je najviše 36 meseci od dana dobijanja građevinske dozvole. Zakupac je u obavezi da podnese zahtev za izdavanje tog dokumenta u roku od 12 meseci od dana kada zaključi ugovor sa direkcijom.

Gradnju kompleksa Andrej Jovanović i Bojan Milovanović mogli bi da završe i pre nego što isteknu tri godine a nije isključeno da će njihovi stanovi biti ne samo velika konkurencija "Belvillu" nego i drugim stambeno-poslovnim četvrtima koje će se graditi u blizini. Jer, kako procenjuju sagovornici "Politike", cena kvadrata stana ne bi trebalo da premaši 1.600 EUR.

Jovanović i Milovanović bili su u žiži javnosti kada su avgusta 2008. "Marbo" prodali kompaniji "Pepsi" za 210 mil EUR. Njihova imena su ponovo bila aktuelna prošle godine u februaru, kada su pominjani kao kandidati za strateške partnere "Jat airways". Mesec dana kasnije, o njima se govorilo kao o potencijalnim novim gazdama kraljevačke industrije vatrostalnih materijala "Magnohrom". Ali, od te kupovine, kako je rečeno u Agenciji za privatizaciju, nije bilo ništa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.