Izvor: eKapija | Sreda, 24.08.2011.| 15:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Samo pametni ne rasipaju - Srbija sledi svetske trendove u izgradnji bazena

(Foto: Jelena Đelić)
Pored projektovanja i realizacije "pametnih kuća", Srbija nastoji da isprati još jedan trend u savremenom građevinarstvu – izgradnju "pametnih bazena". Ostvarenje ovakvih projekata skuplje je od gradnje običnih bazena, međutim, korišćenje kvalitetnih materijala, primena potpuno novih tehnika gradnje i upotreba obnovljivih izvora energije znatno će smanjiti troškove u fazi održavanja i potošnji električne energije. Time će se ulaganja vratiti u periodu od samo nekoliko godina, a objekti će trajati znatno duže.

Kragujevački bazen od nerđajućeg čelika

Kragujevac će svoj prvi "pametni" bazen dobiti već u novembru ove godine. Ovaj zatvoreni plivački centar biće jedinstven u Srbiji, jer će bazen umesto od betona biti izgrađen od nerđajućeg čelika. Zoran Krstić, izvršni direktor "Projektomontaže", kompanije zadužene za izvođenje radova, kaže za "eKapiju" da je ovakvom tehnologijom moguće montirati bazen na nepristupačnim i zahtevnim lokacijama.

- Nove tehnologije izrade javnih bazena donose veću dugovečnost i veće garantne periode u odnosu na betonske bazene, a odlikuje ih brzina izgradnje i upotreba komponenti koje proizvode automatske mašine. Takođe, ugradnja ne zahteva robusnu aparaturu te je i greška prilikom ugradnje svedena na minimum, a ako do nje i dođe moguće ju je ispraviti, što kod betonskih bazena nije slučaj – objašnjava Krstić, dodajući i da su troškovi održavanja na niskom nivou.

Savremeni kragujevački bazen biće napravljen od već gotovih montažnih elementa sačinjenih od inoksa, čelika koji je praktično neuništiv i biće presvučen posebnom plastičnom folijom, koja je otporna na specifičan sastav vode u bazenu i na sve druge uticaje. Osim nerđajućeg čelika u njegovoj izgradnji koriste se najsavremeniji materijali: lajneri, rubna keramika, cevovodi i fiting od bazenskog PVC-a.

Budući izgled kragujevačkog bazena

- U startu je ovakav sistem nešto skuplji, ali u prvim godinama kroz održavanje ova razlika prelazi u korist novog sistema – ističe Krstić.

Osim objekta, pomenutim kragujevačkim projektom predviđena je izgradnja kotlarnice na prirodni gas odakle bi bazen dobijao potrebnu energiju, čime kompleks postaje energetski efikasan i opravdava epitet "pametnog objekta".

Predviđeno je da kupališni kompleks u Kragujevcu bude prvenstveno takmičarski bazen koji ispunjava sve FINA standarde za internacionalna takmičenja kao i sigurnosne i kvalitativne zahteve. Ovom tehnologijom do sada su rađeni bazeni u kojima su se odigrala neka od najvećih svetskih takmičenja, poput onih koji su korišćeni na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

Tri alternativna izvora energije za zatvoren bazen u Pirotu

(Budući izgled kompleksa u Pirotu)

Savremene inovacije u opremi i načinu funkcionisanja, koje slede trend "pametnih bazena", predviđene su i za zatvoreni bazen u Pirotu. Ovaj bazen karaketrisaće izvedeni sistemi za tretman voda i vazduha uz korišćenje alternativnih izvora energije, a napredni sistem instalacija smanjiće troškove u fazi održavanja. Time se smanjuje i potrošnja konvencionalni izvora energije, a sistem postaje ekonomski značajno jeftiniji.

Shodno geostrateškoj poziciji Pirota, zatvoreni bazen u ovom gradu koristiće tri alternativna izvora energije, a prema rečima sagovornika "eKapije", izvršnog direktora firme "Termovent komerc" Miloša Perovića, projektom koji je ova firma uradila predviđeno je da to budu: solarni kolektori, toplotne pumpe i korišćenje otpadnih voda.

- Sistemom solarnih kolektora obezbediće se jeftina proizvodnja sanitarne tople vode, tople vode za dopunu bazena, kao i ostale moguće potrošače. Ovaj sistem odlikuje se dugačkim periodom eksploatacije, vekom trajanja većim od 25 godina, malim ulaganjima u opremu i izvođenje instalacije, kao i izuzetno niskom cena KWh dobijene energije - 0,026 EUR/KWh.

Visok stepen efikasnosti u proizvodnji toplotne energije u režimima grejanja pirotski bazen obezbediće i uz pomoć toplotnih pumpi "voda-voda". Prema Perovićevim rečima, takav sistem je koncipiran sa 2 toplotne pumpe proizvođača "Carrier", ukupnog kapaciteta grejanja 480 KW, a njihova prvenstvena primena je za sistem klimatizacije i rad klima komora.

Velika količina sanitarne vode iz tuševa i vode iz bazena prilkom pranja filtera, bespovratno najčešće završava u kanalizaciji. Nova oprema, kojom će pirotski bazen biti unapređen, koncipirana je tako da koristi sve resurse otpadne energije koja bi završila u atmosferi, pa projekat predviđa da bazen u Pirotu uštedu energije postiže i korišćenjem otpadne vode, koja se bespovratno baca.

(Foto: Snapper 68/shutterstock.com)

- Sistemom rekuperacije i toplotne pumpe velike generalne efikasnosti, značajna količina toplote otpadne vode se preda svežoj vodi, ista dogreje na 35 oC, i za konačno dogrevanje ostaje relativno mala potrebna količina.

Svi alternativni izvori energije zadovoljavaju predviđene ekološke standarde, a zajedno, ova tri izvora proizvešće za jednu godinu oko 3.000 MWh električne energije, obezbeđujući uštedu od oko 120-135.000 EUR godišnje.

Prema rečima Perovića osim korišćenja otpadnih voda, bazen u Pirotu će koristiti i opremu koja sistemom razmene toplote, toplotu otpadnog vazduha preko rekuperatora predaje svežem, dogreva ga bez dopunske energije, a takođe se koristi toplota sistema za skidanje vlage iz vazduha.

- Kompletnim sistemom vodi i upravlja snažan kontroler, koji objedinjuje i rad ostalih sistema, alternativnih izvora, i time racionalizuje potrebnu količinu dopunske energije. Primenom savremenih tehnoloških rešenja u pripremi vode i bazenske opreme, posebno u delu pripreme vazduha i potrebne energije za rad ovakvih sistema, projektovana ušteda energije energenata je od 46.000 do 48.000 EUR godišnje.

Složeniji sistemi i inovativne opreme postavljaju pitanje cene izgradnje "pametnih" rešenja za bazenski kompleks. Perović napominje da je dosadašnja praksa u gradnji i izvođenju bazena bila neekonomična u periodu eksploatacije zbog visokih cena i troškova potrošenih energenata, a da sistemi koji se na ovom bazenu projektuju, predstavljaju značajna i višestruka pojeftinjenja obezbeđenja iste količine energije.

- Planirani sistemi će povećati ukupnu vrednost investicije za 10%, pod pretpostavkom da se primene svi predloženi alternativni izvori i sofisticirana oprema za tretman bazenskog prostora. Investicija će se shodno uštedama na energiji otplatiti za 3 do 4 godine, a eksploatacioni vek je minimalno 15 godina.

U Pančevu računar "komanduje" bazenom

Budući izgled plivačkog i vaterpolo centra u Pančevu

Da izgradnja plivačkog centra, koji bi predstavljao pametnu, funkcionalnu i energetski efikasnu kuću, u početnom investicionom momentu predstavlja "skupu igračku", ali i da aspekti racionalnosti potrošnje energije garantuju opravdanost takvog pristupa, potvrđuje za "eKapiju" i Đorđe Bajilo, direktor firme DBA, koja je radila projekat za plivački i vaterpolo centar u Pančevu.

Bajilo objašnjava da su ovakvi objekti u startu najčešće definisani kao veliki potrošači, sa dugačakim i sporim periodom isplativosti.

- Zbog toga sve mora biti ekonomično i racionalno, iz potrebe da donji prag ekonomičnosti bude prosta operativna održivost, i da objekat sam sebe finansira kroz eksploataciju. Plivački kompleks u Pančevu će biti "pametna kuća" ili kuća koja mnoge stvari spram svojih potreba radi sama, koje računar proračuna, analizira i pronađe najbolje rešenje. Sistemi pripreme vode za bazene, za tehnološku i sanitarnu vodu, potrošači električne energije, rasveta, sigurnosni sistemi – sve će biti povezano u jedinstven sistem koji komanduje objektom i svim njegovim delovima, eliminišući mogućnost greške i ljudskog faktora.

Bazen će biti izgrađen tehnologijom inoks korita, koji pretpostavlja bržu i jednostavniju gradnju, a prema Bajilu, osnovna prednost je mogućnost sanacija, popravki i dostupnost svih elemenata korita i pripadajućih cevovoda, čime se zaobilaze kompleksni i skupi radovi.

Savremeni pančevački bazen koristiće sve izvore energije koji se ponovnim preuzimanjem mogu vratiti u sistem, a prema Bajilovim rečima, biće to na praktičnom primeru energetski efikasna i dobro izolovana kuća sa vrhunskim sistemom termoizolacije, koja sve racionalne izvore energije čuva u sebi.

- Bazen će jednim delom koristiti energiju lokalne toplane koja je trenutno neiskorištena i time postojeće sisteme lokalne sredine dovesti do optimalnog nivoa korišćenja. Takođe, jednim delom koristiće se geotermalna energija tla na osnovu podataka koje smo dobili sa istražne bušotine, a uštedi energije doprineće i sistem kojim se vodi sa tuševa, koja topla odlazi u slivnike, specijalnim sistemima "oduzima" toplotna energija i potom ponovo koristi za grejanje te iste vode za tuševe i tako ciklično ponavlja.

Budući izgled olimpijskog bazena u Pančevu

Konstrukcija objekta će biti armirano-betonska, krovna konstrukcija čelična, a pokrivač delom ravan krov, a delom u sistemu specijalnih krovnih membranskih sistema. Jedan od najvažnijih elemenata ovog objekta je fasadni sistem koji je kombinovan od terakota ventilisane fasade, savremene strukturne fasade sa specijalnim staklima i površinski dominantnog sistema specijalne fasade od posebne vrste alukobonda.

- Sami bazeni su neograničenog trajanja uz pravilno korišćenje, s tim što je ipak neki realan životni ciklus dela PVC obloga u samim koritima oko 20 do 25 godina, što je ipak znatno duže od keramičkih pločica i betonskih korita.

Bajilo ističe da je velika pažnja posvećena da materijali koji će se koristiti budu odabrani po tome koliko je lako ili jednostavno njihovo održavanje, koliko su postojani kroz eksploataciju, uz eventualni minimum dodatnih ulaganja.

- Savremeni bazeni, njihove savremene forme, materijali, oprema i pre svega kvalitet garantuju dug vek eksploatacije. Ovakva građevinska rešenja obećavaju da će se uložena sredstva isplatiti, ali su isto tako i simbol jednog društva, potreba sportista i merilo kvaliteta života, standarda i reper kuda neko društvo teži na polju vodenih sportova.

I.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.