NavMenu

Srpski spust niz najviši tobogan - Priliv investicija u akva parkove u našoj zemlji mogao bi biti 240 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 16.08.2011. 15:15
Komentari
Podeli
(Foto: Lucy Liu/shutterstock.com)
Akva park u Jagodini, prvi zabavni vodeni kompleks te vrste u Srbiji, prekjuče je posetilo čak 7.000 građana.

Kada je pre četiri godine park izgrađen, taj kraj Srbije privukao je mnogobrojne turiste. Ideja se očigledno dopala i drugim mestima, pa stižu najave da će još četiri grada dobiti vodene parkove. Stručnjaci procenjuju da bi ukupan priliv investicija u taj sektor mogao biti oko 240 mil EUR.

Posle mini pičeva, velnesa i spa centara – akva park

Posle pomame za mini pič terenima, kada smo od čelnika gotovo svake druge lokalne samouprave slušali kako su u procesu izgradnje takvog terena, čini se da je u Srbiju stigla nova moda – akva park.

Investitorima je zajedničko utrkivanje - čiji će akva park biti veći, ko će imati duže tobogane i više atrakcija za decu. Vodopadi, gusarska ostrva, đakuzi elementi, postali su uobičajeni sadržaji.

Iako je najavljivano da će akva park u Aranđelovcu biti otvoren pre početka sezone, zbog vremenskih uslova otvaranje je više puta pomerano. Iz hotela "Izvor", u čijem sklopu se vodeni park nalazi, kažu da prve posetioce ipak treba očekivati do kraja avgusta.

Ovaj akva park prostiraće se na 5 hektara. Na tri bazena biće postavljeno 12 tobogana za decu i odrasle, najviši "turbo lens" imaće 22 metra, a najbolji adrenalinski udar omogući će "rafting" i "blek hol" koji će biti dugi po 120 metara.

- U sklopu našeg akva parka, radiće nacionalni restoran, kafe-picerija, poslastičarnica, kao i tereni za tenis, košarku, mali fudbal, rukomet - kažu u hotelu "Izvor" i dodaju da će decu sigurno obradovati atrakcije u obliku piratskog broda, oktopoda, kobre, žabe, delfina ili pingvina.

Kako je za "eKapiju" svojevremeno izjavio Miroljub Aleksić, vlasnik "Alco grupe", u čijem sasatavu su hotel "Izvor" i budući akva park, njegova kompanija uložila je 5-6 mil EUR u tu izgradnju. Aleksić se uzda da će, iako su radovi kasnili, tih nekoliko radnih dana akva parka poslužiti kao ogledni period pred sledeće leto. Da se vidi, gde su napravljeni propusti i šta se može poboljšati, kako bi što više turista uspeli da privuku u Aranđelovac, pa i u hotel "Izvor".

"Petrolend" u Bačkom Petrovcu

"Petroland" Bački Petrovac"Petroland" Bački Petrovac

Aranđelovački park najavljivan je kao najveći u Srbiji dok nisu stigle potvrde iz Bačkog Petrovca, da se u tom mestu ipak gradi još veći.

U kompleks bazena i vodenih tobogana u Bačkom Petrovcu biće uloženo čak oko 21 mil EUR. Tokom zime, akva park će biti stavljen pod veliki balon, što će omogućiti ljubiteljima te vrste zabave da ga posećuju i tokom hladnih dana. Kako pričaju investitori, kada bude izgrađena i treća faza, akva park će se prostirati na 26 hektara, te će biti najveći u Evropi.

Kako je nedavno za naš portal izjavio Jan Brtka, direktor firme "L&B Park", ćerke firme "Aqua Therm Invest", koja je investitor akva parka, izgradnja prve faze turističko-rekreativnog kompleksa privodi se kraju, a izgradnja zatvorenog dela počeće u oktobru.

Posetioci će moći da uživaju u "raftingu" na divljoj reci, "dečjem gradu", "lenjoj reci", u bazenima za relaksaciju, ali i sportovima na pesku.

Gradnja takvih, zatvorenih parkova, magnet je za strane turiste, poručuju iz Turističke organizacije Srbije.

I Nišlije konja za trku spremaju…

Akva park u Niškoj Banji biće građen na 5,5 hektara, dok će na ostatku zemljišta biti izgrađena dva luksuzna hotela, sportski tereni za fudbal, tenis, velnes i spa-centri kao i drugi objekti sportskog, poslovnog i rekreativnog karaktera.

Kako najavljuje investitor - italijanska kompanija "Italnis Group", u izgradnju akva parka, hotela i velnes i spa centara na lokaciji Lozni kalem biće uloženo oko 100 mil EUR, a trebalo bi da bude zaposleno najmanje 800 ljudi.

(Foto: juznevesti.com)
(Akva park Niš) Sokobanja

Predsednik Opštine Soko Banja Dimitrije Lukić rekao je nedavno medijima da će izgradnja akva parka u njihovom gradu biti jedinstven projekat za naše prilike.

- Postoji jedna specifičnost ovog projekta, a to je da su uslovi zakona bili da ga gradi pre svega lokalna građevinska operativa, jer se očekivao taj sekundarni efekat zakona - da se podignu potencijali građevinske industrije - istakao je Lukić.

Osim upošljavanja građevinara, akva parkovi bi trebalo da donesu nova radna mesta i ugostititeljskom sektoru.

Srebrno jezero u borbi protiv lošeg vremena

Komleks "Silver Lake Resort" na Srebrnom jezeru od 9. jula bogatiji je i za akva park. Ova "vodena oaza" se prostire na 2.500 metara kvadratnih, od kojih je 780 je pod vodom. Direktor marketinga i komunikacija "NCA Investment grupe", u čijem vlasništu je ceo resort, Milan Slavinski kaže za "eKapiju" da su zadovoljni prvim radnim danima.

- U julu nas je dnevno u proseku posetilo oko 700 ljudi, čime smo zadovoljni. Međutim, vremenske prilike nam nisu "išle na ruku", i nadamo se da će već sledeća sezona biti bolja.

Jagodinci i dalje bez premca

Kada je Dragan Marković Palma pre nekoliko godina pričao o izgradnji akva parka u Jagodini, mnogi su bili skeptični, a neki su sa podsmehom dočekali njegovu ideju.

Međutim, ispostavilo se da je akva park zaista bio okidač za razvoj turizma, a samim tim i privrede Jagodine. Prekjuče je na tom akva parku bilo čak 7.000 poseta, prodali su oko 6.500 ulaznica dok je još oko 500 osoba ušlo zahvaljući mesečnim ili studentskim propusnicama.

(Foto: Olesia Bilkei/shutterstock.com)
Kako za "eKapiju" kaže rukovodilac akva parka Bojan Veljković, nedavno puštanje u rad najvećeg tobogana na Balkanu donelo im je porast gostiju za oko 30-40%.

- Ekstremni tobogan dugačak 150 m uvek je pun, a ko se jedanput spusti niz njega, kao po nepisanom pravilu se odmah vraća – kaže rukovodilac akva parka.

Izgradnja ovog tobogana koštala je oko 70 miiona dinara, 20 miliona dala je Vlada Srbije, dok je ostatak obezbeđen iz sredstava opštine i akva parka.

Kako Bojan Veljković kaže za naš portal, u akva parku očekuju da će im se ta investicija vratiti već do kraja ove godine. On je dodao, da zahvlajujući interesovanju i sve većem broju turista, akva park od osnivanja posluje pozitivno i svake godine beleži sve veći profit.

Kako "eKapija" saznaje, ovaj zasada najveći akva park u našoj zemlji, već sledeće godine biće proširen za još jedan bazen.

Kažu da je vreme jedini pokazatelj koliko su ideje, ili u ovom slučaju investicije bile dobre ili opravdane. Tako je za neke suluda ideja o ulaganju u vodene sadržaje, za Jagodince zapravo postala zamajac novom talasu ulaganja u našu zemlju.

Ko zna, možda će sledeća ideja gradonačelnika Dragana Markovića Palme, ona o finansiranju odlaska potencijalnih mlada i mladoženja na more, kroz nekoliko godina biti obavezna stavka rashoda u budžetu lokalnih samouprava u Srbiji.

J.Đ.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.