NavMenu

Uvođenje reda na priobalju beogradskih reka - Do kraja avgusta konkurs za postavljanje splavova

Izvor: eKapija Subota, 13.08.2011. 11:31
Komentari
Podeli



Grad Beograd raspisaće tokom ovog meseca konkurs za dodelu dozvola za postavljanje plovnih i plutajućih objekata, čime će se uspostaviti komunalni red u ovoj oblasti, rekli su na konferenciji za novinare Dejan Mali, član Gradskog veća, i Predrag Petrović, gradski sekretar za komunalne poslove.

Govoreći o važnosti da se pitanje ugostiteljskih objekata na vodi napokon reši na najprihvatljiviji način, Dejan Mali, koji je i predsednik Komisije za plutajuće plovne objekte, rekao je da sada postoje svi zakonski uslovi da grad Beograd reši ovaj problem.

– Imaćemo ukupno pet zona u koje će se splavovi uklapati i one se delimično poklapaju sa dosadašnjim. Oni koji ne budu dobili mesto u jednoj, moći će da ga dobiju u drugoj zoni. Bitno je da mesta ima i svako ko bude želeo da obavlja tu delatnost moći će i dalje to da čini. Pravo postavljanja će biti na 10 godina, što preduzetnicima donosi pravnu i finansijsku sigurnost, a s druge strane i grad će dobiti naknadu. Plaćanje će moći da se obavi odjednom uz popust od 10 odsto ili na deset godišnjih rata – rekao je Dejan Mali.

On je podsetio da po opštim uslovima splav može biti dugačak 30 metara, rastojanje između njih mora iznositi 15 metara, a da visina zavisi od zone. Izuzetno, splavovi mogu biti i duži, ali onda i razmak mora biti veći.

– Radi se o našoj nameri da uredimo ovu oblast. Naša želja nije da se sukobljavamo, a u prilog tome govori i činjenica da je za 167 ugostiteljskih plutajućih objekata obezbeđeno čak 200 mesta. Zauzvrat tražimo ispunjenje uslova vezanih za estetiku, bezbednost, način vezivanja splavova, povezanost sa gradskom infrastrukturom, obezbeđivanje protivpožarnih uslova i zaštitu životne sredine. Mislim da većini vlasnika splavova ova rešenja potpuno odgovaraju – kazao je Dejan Mali.

Predrag Petrović, gradski sekretar za komunalne poslove, podsetio je da su u donošenju plana postavljanja plovnih objekata učestvovali i stručnjaci iz ove oblasti. On je rekao da splavovi neće moći da se nađu u blizini vodoizvorišta. Posebna pažnja posvećena je pitanju bezbednosti zbog čestih dosadašnjih potapanja i požara.

– Zbog toga smo doneli plan i pravilnik o postavljanju takvih objekata. Sav postupak oko dodele mesta će biti veoma transparentan, ponude će se otvarati javno, u prisustvu medija, te će svi moći da se uvere da li su poštovani svi uslovi i ko ima najvišu ponuđenu cenu. Da se ne bi desilo da neko od zainteresovanih ostane bez mogućnosti za dobijanje mesta, ceo posao će biti podeljen u nekoliko faza. Prva će biti dodela u najatraktivnijem delu, od hotela "Jugoslavija" do Brankovog mosta, a kasnije ćemo se "spuštati" na, uslovno rečeno, manje atraktivne lokacije. Važno je reći i da će na ovaj način vlasnici, sa rešenim statusom, moći da podižu kredite i prave poslovne planove na duži rok, jer će ovim i njihov status biti konačno regulisan na pravi način – kazao je Predrag Petrović.

Nakon dodele lokacije i postavljanja splavova, primenu propisa kontrolisaće komunalne inspekcije grada i opština, kao i Komunalna policija.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.