NavMenu

Veliki pad tražnje na Zlatiboru - Cena kvadrata niža 10%

Izvor: Euronews Srbija Ponedeljak, 12.02.2024. 12:02
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)
Prosečan pad tržišta nekretnina u Srbiji u četvrtom kvartalu prošle godine bio je oko 30%, a minimum za toliko je pala tražnja na Zlatiboru. Upućeni kažu da je došlo do pada tražnje investicionih kupaca nekretnina na toj popularnoj turističkoj destinaciji na kojoj se grade mnogi objekti.

Investiocioni kupci se sada više odlučuju da novac ulože u nekretnine u Beogradu i većim gradovima u Srbiji nego na Zlatiboru, jer im se to više isplati.

Tako je jak pad same tražnje na Zlatiboru uticao i na pad cene kvadrata, što nije slučaj sa cenama kvadrata u većim gradovima u Srbiji.

Na Zlatiboru se nekretnina može naći od 1.000 do 1.500 EUR po kvadratu, ali ima i onih koje se kreću od 2.500 do 3.000 EUR po kvadratu.

- Generalno, prosek je oko 2.000 EUR i to je manje u odnosu na neki prethodni period od minimum 10%. To tržište, međutim, još uvek nije reagovalo shodno padu tražnje. Pad tražnje je dosta veći na Zlatiboru nego što su investitori realno korigovali cene - rekao je za Euronews Srbija izvršni direktor City Expert Miloš Mitić.

PR tog sajta Aleksandra Mihajlović kaže za Euronews Srbija da je prosečan broj novopostavljenih oglasa na mesečnom nivou za ovu turističku destinaciju oko 150.

- Prosečna cena kvadrata na Zlatiboru u starogradnji iznosi 1.987 EUR i ona je na sličnom nivou kao u 2023. godini, za stan u novogradnji je u proseku potrebno izdvojiti 2.040 EUR za kvadrat - rekla je Mihajlović.


Kakva je računica investicionih kupaca?

Mitić je rekao da je evidentno da je na Zlatiboru jaka ponuda stanova svih struktura, ali da je tražnja opala, pogotovo tražnja investicionih kupaca.

- Ti investicioni kupci su "ispumpali" kapital, generalno, u prvom udaru velike inflacije. Tu se dosta smanjilo tržište tih kupaca. I sad kada se pojave, radi se detaljna analiza i gledaju gde im je najisplativije da ulože svoj novac. To vrlo često zna da bude veliki grad zbog sigurne rente ili sigurne prodaje i da bi, ukoliko im je potrebno, mogli brže da prodaju. Definitivno se zato pre odlučuju za Beograd i Novi Sad nego za sam Zlatibor - naveo je Mitić.

On kaže da je na Zlatiboru jak pad same tražnje uticao i na pad cena, što nije slučaj sa većim gradovima.

- U okviru većih gradova dolazi dosta ljudi, dosta ljudi migrira iz manjih ka većim sredinama i veći je priliv stranaca multinacionalnih kompanija - rekao je Mitić.


Kada bi cene mogle da krenu nadole?

Na tržištu nekretnina u Srbiji je u drugoj polovini prošle godine zabeležena tendencija pada tražnje, koji je više bio usmeren ka staroj gradnji. Međutim, taj pad tražnje još uvek nije doveo do toga da cene kvadrata stanova krenu nadole.

Mitić je naveo da se tržište stabilizovalo, da nema više ekstremnog maržiranje investitora, odnosno cena koje su nerealne i da su investitori prilagodljivi u samim pregovorima, ali da još uvek ne postoji jasna kriva trenda pada cena.

Tako se, dodaje, ne očekuje nikakav drastičan pad cena, pogotovo ne u novogradnji, jer još uvek postoji tražnja koja je aktivna.

On je rekao da će investitori morati da se zadovolje manjim delom kolača, odnosno manjim profitom koji će ići njima.

- Nemamo zastoj u tržištu, imamo tražnju koja jeste manja, ali postoji i aktivna je. U zavisnosti od tržišta do tržišta, kolika je ponuda, kako se gradi, koliko je aktivno tržište same gradnje, u tom balansu ponude i tražnje ćemo tražiti na kom tržištu će cene ići brže i više nadole, ili će zadržati taj neki nivo stabilnosti - kaže Mitić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.