NavMenu

Kompleks visokog standarda Oasis nadomak Beograda bliže gradnji - Na 350 ha u Bečmenu u planu sedam novih naselja sa luks vilama, apartmanima, profesionalnim golf terenom...

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.02.2024. 15:41
Komentari
Podeli
Masterplan kompleksa Oasis (Foto: CEP - Centar za planiranje urbanog razvoja)Masterplan kompleksa Oasis
U naselju Bečmen u Surčinu predviđena je gradnja novog luksuznog naselja sa luksuznim vilama, apartmanima, golf terenom sa 18 rupa i sportsko rekreativnim kompleskom, vidi se iz plana detaljne regulacije kompleksa Oasis u Bečmenu, koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda oglasio na rani javni uvid.

Investitor projekta je kompanija Elgolf doo Beograd, a planom je obuhvaćen deo građevinskog područja na teritoriji opštine Surčin, južno od naselja Bečmen, oko 30 km udaljen od centra Beograda.

Granicom plana obuhvaćen je prostor između "Sremske gazele" na zapadu, postojećeg poljoprivrednog zemljišta na severu i šume Gibavac na istoku i regulacije planirane lokalne saobraćajnice na jugu. Površina obuhvaćena planom iznosi oko 350 ha, a reč je o kako se u dokumentu navodi, neizgrađenom zemljištu u građevinskom području.

Najveći deo obuhvata plana predstavlja kompleks Oasis - 308 ha, dok je ostatak teritorije planiran za obodne saobraćajnice i izdvojeni sportsko-rekreativni kompleks.

Predloženim rešenjem planiran je novi sportsko-rekreativni i stambeni kompleks visokog standarda.

Kompleks se sastoji od stambenih naselja, smeštenih oko primarnih sporsko-rekreativnih sadržaja (golf, otvoreni i zatvoreni sportski tereni), u okruženju uređenih zelenih i vodenih površina sa karakterom zelene oaze.

U centralnom delu kompleksa planirana je zona pratećih komercijalnih sadržaja koja obuhvata: trgovinu, ugostiteljstvo, turizam (hotel, apartmani, golf vile), poslovanje, gradski trg i sl. U okviru kompleksa su predviđene lokacije za izgradnju obrazovnih ustanova i infrastrukturnih sistema, kao i izgradnja mreže pristupnih puteva, pešačkih i biciklističkih staza, ozelenjenih parkinga i urbano opremanje prostora.

Planirana je fazna realizacija kompleksa, uz uslov da svaka faza predstavlja zaokruženu prostorno-funkcionalnu celinu.

Izvan kompleksa Oasis, na severoistočnom obodu, bliže naselju, formiran je zaseban sporsko-rekreativni kompleks manje površine (26,5 ha).


Luksuzne vile i apartmansko naselje

Stanovanje visokog standarda je planirano u okviru sedam naselja, ukupne površine 95 ha.

Podrazumeva dva osnovna modela stanovanja luksuzne vile i apartmansko naselje.

Luksuzne vile planirane su kao slobodnostojeći objekti različitih veličina, spratnosti P+1, sa jednom stambenom jedinicom, na parcelama površine 600-2000 m².

Apartmansko naselje, odnosno kuće u nizu projektovane su kao dvostrano i jednostrano uzidani stambeni objekti spratnosti P+1, sa stanovima luks kategorije organizovani u okviru lamela, duž pristupnih puteva u naselju.


Sportsko-rekreativni kompleks

U okviru kompleksa planirana su dva tipa sportsko-rekreativnih sadržaja, golf i kopleks za druge sportove,

Golf teren je predviđen kao takmičarski teren sa 18 rupa, golf igrališta, vežbalište, klupska kuća, servisna zgrada, ujezerene površine, uređena i prirodna okolina, ukupne površine 147 ha. Podloga je trava sa peskovitim i vodenim površinama.

Sportsko-rekreativni kompleks treba da sadrži otvorene sportske terene (igrališta za fudbal, košarku, odbojku, rukomet, tenis, trim staze, fitnes površine, dečija igrališta...) i/ili zatvorene sportske objekte (sportske sale, sportski baloni, zatvoreni bazeni...).

U okviru sportsko-rekreativnih namena se pored pratećih funkcija (svlačionice, tuševi, tribine..), mogu planirati specijalizovane škole (sportske, trenerske), sportski klubovi, servisi i magacini za opremu kao i manji kapaciteti ugostiteljskih i komercijalnih sadržaja.

Planirani sadržaji moraju biti realizovani u skladu sa nacionalnim i međunarodnim standardima za planiranu sportsku namenu.


Komercijalni sadržaji

U centralnom delu kompleksa planirana je zona pratećih komercijalnih sadržaja površine 20ha.

U ovoj zoni predviđena je realizacija mešovitih komercijalnih delatnosti: trgovina, poslovanje, ugostiteljstvo, hotel, apartmani, golf vile, koje zajedno sa sportskim terenima i stambenim naseljima čine harmonično planiranu celinu. Maksimalna spratnost objekata je P+3+Pk.

Ilustracija (Foto: Bohbeh/shutterstock.com)Ilustracija
Ideja stara 16 godina

Podsetimo, gradnja ovog kompleksa planirana je još 2008. godine. Tada je najavljeno da će u ovom kompleksu živeti 25.000 stanovnika.

U septembru 2019. najavljeno je i da se ovaj projekat pokreće sa mrtve tačke, uprokos brojnim preprekama u prethodnih 11 godina. Konzorcijum Elgolf sastavljen od investitora iz SAD, Austrije i Izraela nije odustao od izgradnje prvog takmičarskog golf terena u regionu. Kako je tada za Politiku rekao Saša Trišić, vođa projekta vrednog 300 mil EUR, imaju i obezbeđeno finansiranje.

- Mi smo zakupci 300 hektara i ove godine smo konačno rešili imovinske probleme i upisali se u katastar. Gradnju prvog profesionalnog golf terena sa 18 rupa trebalo bi da počnemo sledeće godine - najavio je Trišić.

On je istakao da će u tom kompleksu biti luksuzne vile, stanovi, šoping mol, škola, vrtić... Prema rečima Trišića, lokacija je u blizini budućeg Nacionalnog stadiona, što će upotpuniti ponudu Opštine Surčin.

Idejno rešenje za Oazu potpisao je arhitekta golf igrališta Piter Haradin, a izradu glavnog projekta investitori će, kaže Trišić, poveriti svetski poznatom golf dizajneru.


Obrađivač plana je CEP - Centar za planiranje urbanog razvoja iz Beograda, a rani javni uvid trajaće do 28. februara.

I. Ž.
Stambeni i golf centar Oasis u Bečmenu kod Surčina (projekat)
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Rebec 2024: Troškovi gradnje u Evropi rastu 20-30% godišnje, Srbija će uvoziti radnike iz Nepala i Indije

Srbija će uvoziti radnike iz Nepala i Indije, troškovi gradnje u Evropi rastu 20-30% godišnje, železnički transport je jedino održivo rešenje za budućnost, Balkan je spreman za zelenu energiju, ali mora biti u EU, da bi ona zaživela - neke su od poruka panela o logistici održanog na nedavno završenoj konferenciji o nekretninama Rebec 2024. Učesnici su govorili i o tome zašto su Crno more i Konstanca pravo mesto gde logističke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.