NavMenu

Parking umesto parka na Jugovićevu, gradiće se i stambeni kompleks - Delimično izmenjen plan prostora uz Bulevar Evrope u Novom Sadu

Izvor: 021.rs Utorak, 09.01.2024. 14:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Umesto predviđenog parka od 2.800 kvadratnih metara, severno od kasarne "Jugovićevo", uz Bulevar Evrope, urbanisti sada planiraju - parking.

Prvobitni nacrt regulacionog plana prostora uz Bulevar Evrope promenjen je samo u ovom delu, umesto predviđenog parka, planira se prostor za automobile.

Kako se 021.rs uverio uvidom u dokumenta koja su sada na javnom uvidu, ostali predlozi urbanista su ostali nepromenjeni u odnosu na rani javni uvid koji je bio organizovan prošlog leta.

To uključuje pretežnu namenu ovog dela kao "opštegradskog centra", odnosno stambenog kompleksa sa zgradama do osam spratova, predškolskom ustanovom, zgradom javnih službi i sportskim parkom.
U okolini bi bila zona zaštitnog zelenila kao vid koridora i granice prema kasarni, arheološkom parku i zaštićenom području.

Plan generalne regulacije opštegradskog centra zapadno od Bulevara Evrope obuhvata prostor od 13,29 hektara neposredno uz Bulevar Evrope, severno od postojeće kasarne Jugovićevo, a pre planiranog Arheološkog parka kod Rumenačkog puta.

U tekstualnom opisu urbanisti se drže dokumentacije iz ranog javnog uvida, pa navode da je u pitanju neizgrađeni prostor sa neuređenim i neodržavanim zelenim površinama koja služe i za poljoprivredu, sa tek nekoliko objekata u severoistočnom delu, sada većinom napuštenih. U nacrtu plana se navodi da je prednost ovog prostora saobraćajna povezanost sa svim značajnim delovima grada preko Bulevara Evrope i Rumenačkog puta, dok atraktivnost proizilazi iz mogućnosti oblikovanja kao repernog ulaznog pravca u grad.

Međutim, dodaje se da su prostorna ograničenja prisutna zbog blizine arheološkog nalazišta sa planiranim arheološkim parkom, vojnog kompleksa i zaštićenog prirodnog staništa.

Predloženo je da se najveći deo prostora, u skladu sa Generalnim urbanističkim planom grada do 2030. godine, nameni za "opštegradski centar" sa primarno stambenim i stambeno-poslovnim sadržajima, uključujući gradnju zgrada od šest do osam spratova, sa indeksom zauzetosti parcela do 50 odsto.

U planu se ne navodi koliko bi stanova tu moglo da bude izgrađeno, ali se na osnovu površine može zaključiti da je reč o velikom broju. Izgradnja bi mogla ubrzo i da usledi, jer je većinski vlasnik zemljišta građevinsko preduzeće "RNS-INVEST", osnovano 2022. godine, koje je sestrinska firma građevinskog Dynamic invest group. Obe firme su u vlasništvu investitora Radovana Radića.

Ovaj pretežno stambeni kompleks biće okružen zelenim zaštitnim koridorom širine od 10 do 20 metara sa svih strana, osim sa one koja je uz Bulevar Evrope. Ovi koridori biće usmereni ka arheološkom parku, kasarni i zaštićenom prirodnom staništu.

Između zgrada sa zapadne strane smestiće se sportski park od 3.400 kvadrata, gde će 70 posto prostora biti zelene i slobodne površine, a ostatak će biti rezervisan za razne terene i igrališta. Uz sam Bulevar Evrope, planira se predškolska ustanova od jednog sprata, kao i šestospratnica za potrebe javnih službi u zavisnosti od potrebe Grada, pa može obuhvatiti i zdravstvene, kulturne i druge sadržaje.

Sve ovo već je bilo nacrtano u planu koji je prošlog leta bio na ranom javnom uvidu Međutim, sada nema parka od 2.800 kvadrata koji je bio planiran između vrtića i objekta namenjenog javnim službama.

Umesto parka, gradski urbanisti su sada ucrtli parking sa 80 parking mesta. Naveli su da su ta parking mesta namenjena korisnicima objekta javnih službi i vrtića, a služiće i kao javni parking za ovaj kvart. U planu ne postoji ni jedna rečenica ili objašnjenje zašto je obrisan park koji je bio planiran uz Bulevar Evrope, pri čemu je za sve objekte, osim vrtića, predviđena gradnja podzemnih garaža, a predviđeno je i parkiranje uz saobraćajnice.

Brisanjem parka i njegovim asfaltiranjem se dodatno smanjuje zelenilo ovog prostora, tako da bi ukupno od preko 13 hektara trenutno neuređene zelene površine u budučnosti trebalo da bude tek oko dva hektara zelenila kao deo zelenog koridora i sportskog parka.

Najveći deo prostora, preko 6,6 hektara, biće stambene zgrade, dok će 1,6 hektara zauzeti javne ustanove, a preko tri hektara razne saobraćajne površine.

Javni uvid u Plan generalne regulacije opštegradskog centra zapadno od Bulevara Evrope moguć je u Mesnoj zajednici "Jugovićevo", (Tarasa Ševčenka 1) i JP Urbanizam (Bulevar cara Lazara 3).

Nacrt plana možete da pogledate i na sajtovima Grada Novog Sada i "Urbanizma".

Pismene primedbe i sugestije na plan šalju se Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove (Školska) 3 ili na e-mail planiranje@uprava.novisad.rs do kraja javnog uvida, 27. januara.

Javna sednica Komisije za planove, koja će razmatrati pristigle primedbe, biće održana 8. februara, u Plavoj sali Skupštine grada, u 9 časova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.02.2024.  |  Industrija, Građevina

Položen kamen temeljac za dogradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu - U novih 9.500 m2 biće uloženo 25 mil EUR

U Nišu je položen kamen temeljac za izgradnju druge faze Naučno-tehnološkog parka u tom gradu, a predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je da je zadatak da on bude završen do oktobra 2025. godine. Brnabić je dodala i da će u radove biti uloženo 25 mil EUR, navodi se na sajtu Vlade Srbije. Novi objekat u Nišu, koji će biti izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.