NavMenu

Sledeća godina bi mogla da bude pogodna za kupovinu stana?

Izvor: Nova Ponedeljak, 20.11.2023. 12:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon konstantnog rasta cena nekretnina, zbog kojeg su se starogradnja i novogradnja skoro pa izjednačile, za potencijalne kupce konačno stižu dobre vesti. Cene stanova u starogradnji konačno padaju, a u nekim delovima Beograda već su niže i za 10%. Još bolje vesti mogla bi da donese naredna godina, jer agenti ocenjuju da bi cene mogle da padnu još toliko.

Tržište nekretnina u Srbiji zabeležio je strmoglavi pad – za godinu dana, prodaja stanova opala je za skoro 35% u Novom Sadu, za 21,5% u Beogradu, 15,3% u Nišu i 12,8% u Kragujevcu, a kako su tražnja i cene uvek povezane, i tu su se desile promene.

Iako je novogradnja još uvek preskupa, stvari su drugačije kada je u pitanju starogradnja. Tražnja i prodaja su pale, a uporedo su pale i cene.

Kako ističe Nikola Čobić, agent za nekretnine u agenciji City expert, u starogradnji se već oseća pad cena. U proseku, na nivou celog Beograda, stanovi u starogradnji pojeftinili su za oko 10 odsto.

- Ipak, nisu u čitavom gradu cene toliko pale. Pad vrednosti najviše se oseti u širem centru grada, dok se uži centar i Novi Beograd i dalje "drže" na višem nivou - ispričao je Čobić.

Iako su cene već pale, Čobić očekuje da bi ovaj trend mogao da se nastavi.

- U narednih godinu dana, vrlo je moguće da će cene dodatno pasti za desetak odsto - zaključuje Čobić.


10% ili ipak manje?

Agent za nekretnine, procenitelj i sudski veštak Milić Đoković kaže da je još uvek prerano zaključiti kako bi pad tražnje mogao da se odrazi na cene. Ipak, on je saglasan da bi moglo da dođe do pada cena, ali izuzetno blagog.

- To su više korekcije, pomeranja od 2% ili 3%. Problem je što statistika prati cene u periodu od godinu dana, a kod nas se tržište drastično poremetilo kada je došla korona, u odnosu na taj period treba da govorimo o cenam - kaže Đoković.

Ipak, Đokovićeve prognoze, iako nisu drastično sniženje cena, ipak nisu ni tako crne. Naime, on očekuje stabilizaciju i blagi pad, što je svakako dobra vest imajući u vidu činjenicu da su tokom prethodnih godina nekretnine u starogradnji poskupele toliko da su se gotovo izjednačile sa novogradnjom.

- Kada govorimo o većem padu, to je zato što je neko u startu precenio nekretninu, pa je sa 200.000 EUR koliko je želeo, morao da spusti cenu na 150.000 kako bi je prodao. Ako u startu cene nisu realne, onda se spuštaju jer u suprotnom stanovi ne mogu da se prodaju - zaključuje Đoković.


Zašto su pale cene?

Strmoglavi pad tražnje stanova doveo je, u zavisnosti od iskustva agenta, ili do pada cena ili makar do stabilizacije. Nikola Čobić ističe da su prvi "krivac" za to visoke kamate na stambene kredite, koje su u protekloj godini rasle vrtoglavom brzinom, te je već slabo interesovanje kreditnih kupaca postalo još manje.

- S druge strane, kupci koji kupuju za keš i kojih je uvek više, su se istrošili, kupili šta su hteli, i sada su i oni usporili - kaže Čobić.

A sasvim očekivano, uticale su i visoke cene.


Cene u oglasima nerealno visoke

Cene nekretnina u oglasima i dalje su nerealno visoke, te kupci uopšte nemaju utisak da je došlo do pada. Ipak, oglasi ne odslikavaju realno stanje tržištu. Naime, iako je stan oglašen po jednoj, visokoj ceni, postoji realna verovatnoća da će kupoprodajni ugovor biti sklopljen po drugoj, nižoj. Razlika između oglašene i cene po kojoj se stan na kraju proda, može da bude i po 10% ili 20%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.11.2023.  |  Energija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Elektromreža Srbije menja obračun plata - Raspisan tender za izradu nove metodologije vrednovanja radnih mesta

Elektromreža Srbije raspisala je javnu nabavku za uslugu analize postojeće metodologije obračuna zarada. Potrebno je da firma koja bude izabrana na tenderu uradi analizu postojećeg vrednovanja radnih mesta i koeficijenata, kao i da izradi novu metodologiju vrednovanja radnih mesta i novu metodologiju koeficijenata. Nabavka, naime obuhvata tri faze. Prva podrazumeva analizu postojećih grupa poslova u EMS-u, kriterijuma za vrednovanje radnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.