NavMenu

Srpsko tržište nekretnina privlačno za investiranje - U Beogradu počeo sajam "Rebec"

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 20.06.2011. 15:45
Komentari
Podeli

Direktne investicije na evropskom tržištu nekretnina u 2010. godini dostigle su 20,6 mlrd EUR, što je 68% više nego u 2009. godini, rečeno je danas na otvaranju sajma nekretnina "Rebec" (Real estate Exhibition and Conference) koji se održava do 22. juna u Beogradu.

Srpsko tržište nekretnina je, prema oceni direktora sajma "Rebec" Aleksandra Opsenice, mlado, nerazvijeno i neuređeno, ali postoje realni pokazatelji koji ukazuju na to da je i kao takvo, privlačno i preporučeno za dalje investiranje.

Opsenica je rekao Tanjugu da sve mere koje država preduzima da podstakne razvoj sektora građevine, uključujući i rešenja u vezi sa poboljšanjem razvoja nekretnina po modelu lizinga, subvencije za nova radna mesta u novim industrijskim projektima i podrška bržeg razvoja hotelske industrije, kao i usvojenim planovima za razvoj banja po Srbiji, pokazuju da je Srbija u odnosu na zemlje iz okruženja privlačnija za investiranje.

On je rekao da na ovogodišnjem sajmu, koji se u Beogradu održava četvrti put, neće biti izlagača, "jer se na tržištu nisu dogodile stvari koje su izlagači planirali, tako da nisu mogli da nastave pripreme", što je, kako je rekao, pokazatelj da su finansijski uslovi za podsticaj nekretnina na domaćem tržištu rigidni i da malo projekata, po računicama banaka, stiče pravo da bude u prilici da se kvalifikuje da se projektno finansiraju ili kreditiraju.

Opsenica je rekao da će u sajamskom delu programa biti organizovano pet panela, među kojima su procena vrednosti nepokretnosti i razvoj golf industrije u Srbiji.

On je istakao da je procena vrednosti nekretnina osetljiva i bitna tema, koja prethodi svakoj prijavi za kreditiranje prilikom kupovine stana ili finansiranja, kada mora da se proceni imovina koja je zalog.

Opsenica je rekao da će uskoro biti formirano udruženje procenitelja gde će domaći zainteresovani sudski veštaci posle položenih ispita imati priliku da dobiju lokalnu licencu, na osnovu međunarodnih standarda za procenjivanje, a predavači će biti profesori Beogradskog univerziteta.

O razvoju golf industrije u zemlji i regionu govoriće se o tome zašto je razvoj te industrije u Srbiji na začelju razvoja rang liste investicija, gde se trenutno nalazi razvoj golf industrije u regionu u odnosu na Evropu i svet, kao i o tome šta Srbija treba da uradi na ovom planu da bi postala lider u regionu u tom domenu.

Tokom trodnevne manifestacije, biće organizovani i paneli o maloprodaji, projekt menadžmentu, kao i panel o hotelsko - turističkoj industriji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.