NavMenu

Prestonica kao moderna metropola - Usvojena Strategija razvoja Beograda

Izvor: eKapija Utorak, 14.06.2011. 10:11
Komentari
Podeli

BeogradBeograd

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su juče Strategiju razvoja grada, u skladu s kojom će se ubuduće uređivati ekonomski i socijalni razvoj prestonice, izgradnja infrastrukture i jačanje gradskih institucija. Sprovođenje Strategije nije vremenski ograničeno i njime će se baviti i naredne gradske vlasti, koje zadržavaju pravo da određuju prioritete u skladu sa okolnostima, rekao je gradski arhitekta Dejan Vasović.

- Jedan od glavnih preduslova za razvoj Beograda je njegova ekonomska konkurentnost, pa je sa tim ciljem potrebno razvijati industriju usluga - rekao je Vasović, obrazlažući odbornicima Strategiju razvoja.

On je ukazao da je važan deo strategije socijalni razvoj, koji se bazira na unapređenju sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja, ali i na poboljšanju socijalnog položaja građana.

Treći deo Strategije razvoja grada bavi se unapređenjem degradirane životne sredine, dok se četvrti deo, posvećen urbanom identitetu prestonice, bavi rekonstrukcijom fasada, izgradnjom i isticanjem gradskih atrakcija, naveo je Vasović.

Deo stategije o urbanom razvoju, između ostalog, predviđa, rehabilitaciju Starog sajmišta, Šećerane, starog mlina i zgrade BIGZ-a, dok deo o razvoju saobraćajnica uključuje efikasnije korišćenje gradske železnice, uvođenje rečnog putničkog saobraćaja, aktiviranje Batajničkog aerodroma za aviokompanije sa niskim cenama, kao i sistemsko regulisanje parkiranja.

Dugoročna strategija razvoja predviđa i razvoj gasovodnog sistema i obnovljivih izvora energije, ali i izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda, kao i uvođenje novih telekomunikacionih servisa i usluga.

Sedmi, poslednji deo Strategije, bavi se institucionalnim razvojem koji podrazumeva usavršavanje sistema elektronske uprave, kako bi građani mogli da prekopiraju obrasce sa interneta i lakše komuniciraju sa administracijom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.