NavMenu

Infrastruktura železnice Srbije oglasila izdavanje prvih kvadrata u stanici Beograd centar

Izvor: eKapija Petak, 22.09.2023. 11:59
Komentari
Podeli
(Foto: Dejan Aleksic)
Da je otvranje i puštanje u rad stanične zgrade na stanici Beograd centar (najavljeno za 20. oktobar) sve izvesnije poručuje i oglas Infrastrukture železnice Srbije (IŽS) o davanju u zakup prvih kvadrata, odnosno dela poslovnog prostora u tom staničnom objektu u izgradnji.

IŽS je oglasila davanje u zakup nepokretnosti u izgradnji prikupljanjem pisanih pouda, a konkretno je reč o poslovnom prostoru lokal 6, odnosno kancelariji za obavljanje delatnosti "rent a car" površne 8,21 m2. Kako se navodi u oglasu početna cena je 1157,74 dinara po kvadratu, odnosno ukupna početna mesečna cena od 9505,05 dinara bez PDV-a.

- Poslovni prostor se izdaje u zakup prema projektnoj dokumentaciji. Pored zakupnine zakupac preuzima i obavezu plaćanja sporednih troškova nastalih na osnovu korišćenja prostora. Prostor se daje u zakup u postupku prikupljanja zatvorenih pisanih ponuda putem javnog oglašavanja. Ugovori o zakupu poslovnog prostora zaključuju se na pet godina uz mogućnost produženja ugovornog odnosa nakon isteka ugovra - ističe se u tekstu oglasa.

Kako se precizira, uvođenje zakupca u posed zakupljenog prostora sprovešće se po pisanom odobrenju glavnog izvođača izgradnje stanične zgrade na Prokopu, a najkasnije do 20. oktobra ove godine.

Pravo da konkurišu imaju sva pravna lica i preduzetnici.

Ponude se dostavljaju isključivo lično na pisarnicu Infrastrukture železnice Srbije Nemanjina 6 do 28. septembra 2023. do 14 sati, a javno otvaranje ponuda zakazano je za 29. septembar u 10 sati.

Kriterijum za najpovoljnijeg ponuđača je da nije bio u blokadi u prethodnih godinu dana, kao i visina ponuđene zakupnine.

Više detalja može se naći OVDE.

Posao kompletiranja nedostajućih sadržaja u kompleksu železničke stanice u Prokopu dobila je kompanija "Rejlvej siti" nakon što se pre nekoliko godina jedina javila na poziv države za partnerstvo u izgradnji sadržaja koji nedostaju u ovom železničkom čvorištu. Na osnovu sklopljenog ugovora država je ustupila ploču na koti 105, a "Rejlvej siti" dobio je zadatak da finansira i fazno izgradi staničnu zgradu, parkinge i poslovne sadržaje na ploči. Prema projektu, stanična zgrada će imati oko 6.200 kvadratnih metara i tu će biti smešteni komercijalni prostor, poslovnice, šalter služba, čekaonicu... Na obodima ploče sa svih strana biće uređeni parkinzi, kao i nova garaža na delu ploče ka Senjaku. Kada je sklopljen ugovor sa privatnim partnerom, kako je isticano, uslov je bio da se prvo izgradi stanična zgrada, a kao rok, kada su radovi počeli, određen je upravo 20. oktobar ove godine.

(Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)
Da se taj ciljni datum ne dovodi u pitanje u više navrata prethodnih meseci isticali su i predstavnici države i predstavnici PFB-a, glavnog izvođača radova.

Na samom objektu stanične zgrade već duže se paralelno izvode i spoljni i unutrašnji radovi, Na spoljnjem delu privodi se kraju uređenje fasade čiju osnovu čini stakleni pokrivač i brisoleji. Istovremeno, majstori obavljaju i fianlne radove u enterijeru objekta kao i na liftovima i pokretnim stepenicama koji će biti veza sa peronskim delom stanice. Kako je ranije ukazano, predviđeno je da stanična zgrada ima 15 šaltera, 16 lokala za zakupce, 12 travelatora i 10 liftova. Vrednost izgradnje stanične zgrade prethodnih meseci procenjena je na oko 17 mil EUR. Građevinska dozvola za njenu izgradnju izdata je u leto prošle godine, a gradilište je otvoreno 8. avgusta.


Ranije zamišljen kao jedna celina

Kompleks stanice "Beograd centar" nekada je bio projektovan kao jedna celina, ali ona to više nije, pošto je došlo i do korisničkih i do vlasničkih razdvajanja objekata na kotama 85 (podzemni, peronski deo) i 105 (ploča na kojoj se gradi). Ubuduće će železnice upravljati samo staničnom zgradom, dok će ostalih 12 objekata biti poslovne zgrade od po pet spratova. Kada je reč o saobraćajnom povezivanju ove stanice sa ostatkom grada, već duže se čeka početak izgradnje pristunih veza stanici iz pravca auto-puta.

D. A.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.12.2023.  |  Turizam, sport, kultura

Kuća bogatog trgovca Milana Jokića u Bajinoj Bašti postaje spomenik kulture

Vlada Srbije donela je odluku o utvrđivanju kuće Milana Jokića u Bajinoj Bašti za spomenik kulture, odnosno kulturno dobro 3. kategorije. Kuća Milana Jokića u Ulici braće Ninčić broj 21 je porodična kuća podignuta za bogatog trgovca Milana Jokića iz Rače na Tari. Kuća Milana Jokića u vreme svog podizanja bila je jedna od najreprezentativnijih stambenih građevina u Bajinoj Bašti. Milan Jokić je izgradnju kuće započeo 1924. a

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.