NavMenu

LED osvetljenje Bulevara kralja Aleksandra - Projekat kompanije "Philips"

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.05.2011. 15:06
Komentari
Podeli

Bulevar kralja Aleksandra nije samo najduža ulica u Srbiji, već i najstarija aktivna ulica. U vreme kada je na ušću Save u Dunav bio rimski kastrum (tvrđava) pravcem Bulevara išla je rimska Via Militaris (Vojna ulica). Taj put koji su trasirali Rimljani, koji se kasnije nazivao Carigradski drum, bio je najvažnija saobraćajnica Balkanskog poluostrva koja je spajala Singidunum sa Carigradom.

Carigradski drum je tokom 19. veka pretvoren u ulicu koja se najpre zvala Sokače kod Zlatnog topa, po nazivu tada popularne kafane. Krajem 19. veka postaje Ulica kralja Aleksandra Obrenovića.

U to vreme duž Bulevara proticao je stari vodovod Đeriz, po kome je Đeram dobio ime. U hladnim zimskim večerima prolivena voda iz vodovoda često je ledila ulicu. Obasjana punim mesecom zaleđena površina Bulevara se iskričavo caklila kao sjajna glazura na slatkišima visprenih domaćica. Odsjaj mesečine o led donosio je novu svetlost i svečarski izgled mračnoj ulici.

Ko je tada mogao naslutiti da će jedan drugačiji LED biti sjajna glazura na rekonstruisanom Bulevaru!

Posle Drugog svetskog rata ova ulica nazvana je Bulevar oslobođenja i Bulevar revolucije, da bi početkom 21. veka dobila naziv Bulevar kralja Aleksandra. Danas je to najduža beogradska ulica, koja se proteže od Trga Nikole Pašića do odvajanja za Veliki Mokri Lug.

Ime najveće ulice je uvek bilo sinonim za ono što je u Srbiji u određenom trenutku bilo navažnije: vladar, sloboda, kafana, revolucija. Pored ovoga, tehnološka kultura je nešto što smo uvek voleli i uvek je bila ispred one opšte. Osluškujući trendove u svetu često smo bili prvi ili među prvima u tehničkim novinama. Tako je i danas. Beograd je među retkim evropskim gradovima koji u korak prate novu tehnološku revoluciju u osvetljenju – LED.

Gradska vlada se odlučila na hrabar i vizionarski potez i odabrala po prvi put u Srbiji, LED osvetljenje za ovako značajnu saobraćajnicu. Postavljanje LED osvetljenja u Bulevaru praktično je pilot projekat za ovakvu vrstu osvetljenja kod nas. Najsavremenije LED osvetljenje u Bulevaru kralja Aleksandra je deo strategije koja bi trebalo da doprinese smanjenju potrošnje i poboljšanju energetske efikasnosti u prestonici.

Naj tehnologija u osvetljenju za naj ulicu!

Ovo je bila jedna od najvećih rekonstrukcija u Beogradu. Radovi su obuhvatili preuređenje kompletne infrastrukture zakopane duboko ispod asfalta, postavljanje novog uličnog osvetljenja i uređenje kolovoza i trotoara na potezu od Vukovog spomenika do Gospodara Vučića, u dužini od 2,5 km.

Na trotoarima Bulevara zasijalo je 266 novih Philips LED svetiljki postavljenih na stubove visine 4,5m. Projekat osvetljenja radio je Saobraćajni Institut CIP. Uz pomoć distributera "Nimax" i glavnog izvođača "Balkan Gradnja" isporučene su i montirane svetiljke City Soul LEDgine BGP430.

Standardno rešenje za ovu vrstu osvetljenja nekada su bile HID sijalice snage 100W. Nove svetiljke imaju ukupnu snagu od 60W i ostvaruju uštedu u potrošnji el. energije od skoro 50%. Okvirna projekcija je da bi na ovaj način godišnje moglo da se uštedi oko 50.000 kWh energije.

Svetlosni izvor je Philips LEDgine, LED modul sa patentiranom optikom. U zavisnosti od aplikacije može se koristiti za osvetljenje gradskih i rezidencijalnih ulica, gradskih trgova kao i puteva. LEDgine predstavlja 1 na 1 zamenu za HID sijalice bez ikakvog kompromisa u kvalitetu svetla u skladu sa važećim svetlotehničkim standardima i normama. Ono što razlikuje Philips je kvalitet koji ugradjuje u svoje svetiljke. Od jedinstvenog načina selekcije LED po boji i intenzitetu (Optibin), preko pažljivo izabranog načina temperaturnog menadžmenta svetiljke (od koga direktno zavisi životni vek i stabilnost parametara), do kvalitetne podrške na relaciji projektovanje-eksploatacija.

Primenjeni LEDgine modul se sastoji od 48 LED neutralno bele boje 4000K. Životni vek LEDgine pod optimalnim temperaturnim uslovima za Beograd je 60.000h ili (uz prosečan godišnji rad javnog osvetljenja od 4000h godišnje) 15 godina. Ali ni tu nije kraj, zamenom modula svetiljka nastavlja dalji rad osvežena i još moćnija. Moćnija, jer će se uvek zamena vršiti najsavremenijim LED. Znači ne govorimo samo o zameni nego i o značajnoj nadogradnji. Rukovanje je u potpunosti bez alata. Takođe se vodilo računa o komforu građana.

Kontrolisani svetlosni snop (optika) omogućava kontrolu bleštanja i svetlosnog zagađenja. Ova svetiljka zadovoljava uslove "zero-candela" što postaje obavezan uslov u mnogim evropskim zemljama.

Variranjem broja LED (16-160), četiri vrste optike i tri opcije boje svetla (3000K, 4000K i 5600K), ova svetiljka (i slične iz Philips familije) pruža širok izbor primene i provocira kreativnost projektanata i urbanista. Upotreba regulacije i telemenadžmenta može još više da poveća nivo uštede.

Nova stabla platana, koja će ponovo biti zasadjena krasi dugovečnost, lepota i otpornost na čestice prašine i čađi, što je veoma bitno zbog prometa saobraćaja na Bulevaru. Naše svetiljke zadovoljavaju iste kriterijume. Potpuno su zaštićene od prodora vlage i prašine (IP66). Dugovečne i nadgradive, pratiće rast platana i razvijati se sa njima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.